Starovidnost

Starovidnost (Presbyopia)

Starostna slabovidnost nastane kadar leča izgubi svojo fleksibilnost, kar otežuje osredotočanje na bližnje predmete. Med mladostnimi in srednjimi leti, se prozorna očesna leča lahko brez težav osredotoča na bližnje in daljne predmete, z debeljenjem leče za bližnje predmete in tanjšanjem za bolj oddaljene. Kadar izgubi to sposobnost nastane starostna slabovidnost.

Simptomi starostne slabovidnosti:

  • zamegljen vid na blizu, ki se začne po 40. letu starosti;
  • težave pri ostrini vida, ko preskakuje pogled z bližnjih na daljne predmete;
  • očesna slabost in glavoboli ob delu na blizu.

Vzroki starostne slabovidnosti:

  • starost.

Medtem, ko se staramo, leče v naših očeh izgubijo nekaj svoje elastičnosti in brez te elastičnosti izgubijo sposobnost spreminjanja osredotočenosti na različne daljave. Starostno poslabšanje vida se lahko zgodi nenadoma, ampak prava izguba elastičnosti je dolgotrajen proces. Že veliko preden se posameznik zave, da je vid zamegljen, so leče pričele izgubljati svojo lastnost sploščitve in odebelitve. Šele, ko neelastičnost prične vplivati na vid tako, da posameznik to opazi, se stanje diagnosticira. Ponavadi jo prepoznamo v zgodnjih do poznih štiridesetih letih.

Starostna slabovidnost se lahko pojavlja v kombinaciji z ostalimi tipi refraktivnih napak kot naprimer: kratkovidnost, daljnovidnost in astigmatizem.

Leave a Reply