Blefaritis

Vnetje robov vek imenujemo Blefaritis, ki je pogostejši pri starejši populaciji in pogostejši pri moških. To je kronično vnetje in ga je tako potrebno tudi zdraviti. Diagnozo se postavi s kliničnim pregledom pod biomikroskopm. Pomembno vlogo pri nastanku bolezni imajo bakterije, ki so normalna kožna flora, na robovih vek ter delovanje Meibomovih žlez v vekah. Zdravljenje je odvisno od vrste blefaritisa. Vedno je pri tej diagnozi potreben pregled pri okulistu in nato dosledno ter dolgotrajno zdravljenje, ki simptome pogosto samo blaži, popolna ozdravitev pa pogosto ni možna.

Znaki in simptomi blefaritisa:

pordeli rob veke, rdeče oči, utrujenost vek, luske na vekah na mestu, kjer iz vek izraščajo trepalnice, srbeče oči, solzenje ob določenih vremenskih pojavih (mraz, sonce,…), občutek, kot da imamo nek tujek v očesu, pogosto se pojavlja ječmen na veki ali rdeča veka.

Zdravljenje blefaritisa:

topli obkladki oziroma gretje vek, toaleta vek z vatiranimi palčkami ali mehko zobno ščetko naprimer Curaprox 5200, na katero nanesemo otroški šampon ali posebej kupimo v lekarni pripravljene sterilne krpice s šamponom za toaleto vek in masažo robov vek. Z gretjem vek pospešimo izločanje žlez v robovih vek ter hkrati zmehčamo luskice in obloge ob trepalnicah, da jih naknadno lažje očistimo. Veke grejemo 1-2 x dnevno z rahlo vlažnimi ali suhimi toplimi obkladki, ki jih položimo za nekaj minut čez zaprte oči. Masažo vek izvajamo po toplih obkladkih ali med čiščenjem vek, pri tem pazimo, da ne pritiskamo na zrklo, ne maltretiramo kože vek, ampak samo delujemo na rob veke.

Včasih je potrebno antibiotično ali kortikosteroidno mazilo ali kapljice, ki jih apliciramo samo, če nam jih je predpisal oftalmolog. Priporočamo tudi obilno vlaženje oči z umetnimi solzami brez konzervansov, posebej če imate občutek peska ali tujka v očesu.

Novosti na področju zdravljenja suhega očesa in suhega očesa v povezavi z blefaritisom (disfunkcije Meibomovih žlez ali MGD)

Pogovarjali smo se s specialistko oftalmologinjo kirurginjo dr. Marijo Ano Schwarzbartl Pfeifer, iz Očesnega kirurškega centra dr. Pfeifer.

Suho oko je težava, s katero se srečuje vse več ljudi. Posebno po 40. letu starosti in v povezavi z različnimi očesnimi operacijami, predvsem po operaciji korekcije dioptrije z Excimer laserjem po metodi LASIK ali po operaciji sive mrene, je suho oko prisotno pogosteje kot sicer.

Težave kot so pekoče, rdeče oči, občasno zamegljen vid, srbenje oči, občasno prekomerno solzenje, občutek peska ali tujka v očesu, otežkočeno branje zaradi zameglitve slike ali pekočih oči so pogosto opisane s strani pacientov.

Terapija z umetnimi solzami brez konzervansov sicer pomaga, a je učinek solzic kratkotrajen, običajno traja 20 min do 2 uri. Zato je na področju suhega očesa v zadnjem letu ali dveh, opaziti izredni napredek v terapiji. Obstajajo že biomarkerji, s pomočjo katerih lahko zelo enostavno določiš ali je suho oko posledica vnetnih reakcij ali ne, in se seveda temu ustrezno potem odločiš tudi glede terapije.

V očesnem kirurškem centru dr. Pfeifer imamo temu namenjeno subspecialistično oftalmološko ambulanto za suho oko, kjer lahko našim pacientom ponudimo terapijo z zdravili in postopki, ki se uporabljajo v tujini, v Sloveniji pa drugod še niso dostopni.  Standardna terapija gretja vek, čiščenja robov vek, protivnetne kapljice s steroidi, omega maščobne kisline, laneno ali ribje olje, umetne solzice različnih proizvajalcev brez konzervansov , okluzija izvodil solznih poti, je pogosto premalo.

Bistvenega pomena je določiti, prisotnost vnetnega parametra. S posebnim testom MMP 9, lahko ugotovimo ali je vnetje pri suhem očesu prisotno ali ne. Test se uporablja za vsakega pacienta kot enkratni test. Okluzija punktuma se ne priporoča, če je test pozitiven, tudi odgovor na protivnetno trapijo se z lahkoto predvidi na osnovi rezultata testa. Test nam torej za razliko od do sedaj uporabljenih testov, kot so T BUT test, Schirmerjev test , test osmolarnosti, pomaga pri izbiri pravilne terapije in napove rezultat zdravljenja. Test lahko trenutno v Sloveniji opravite samo v Očesnem kirurškem centru dr. Pfeifer.

Ker je suho oko pogosto (od 60 do 80 % suhega očesa po strokovni leteraturi) posledica nenormalnosti v mastnem delu  solznega filma, za kar so odgovorne predvsem Meibomove železe, je pogosto za rešitev težave s suhim očesom potrebno najprej normalizirati delovanje teh žlez.

Novo pri nas je lasersko zdravljenje suhega očesa

S pomočjo laserskega zdravljenja z E eye laserjem, stimuliramo preko vegetativnega živčevja Meibomove žleze, da začnejo zopet normalno delovati. Potrebni so trije tretmaji, prvi, čez 14 dni in čez 1 mesec. V Očesnem kirurškem centru dr. Pfeifer, kjer lasersko zdravljenje suhega očesa edini v Sloveniji opravljamo sedaj že 1 leto, imamo izredno dobre izkušnje tudi pri pacientih, ki jim ostala standardna terapija ni pomagala.

Toaleta vek je lahko tudi terapija, če se izvaja s pravimi čistilnimi robčki, ki vsebujejo zdravilo

Čiščenje robov vek s posebnimi robčki (Cliradex), ki vsebujejo olje čajevca, ki uničuje Demodexe, ki so dokazani povzročitelji blefaritisa, je izrednega pomena pri MGD oz. blefaritisu. Tovrstni robčki žal v Sloveniji še niso registrirani, lahko pa jih dobite pri nas ali si jih sami nabavite preko elektronskih trgovin iz ZDA ali Anglije. Potrebno pa je dolgotrajno čiščenje, vsaj nekaj mesecev. Navadni robčki, ki veke zgolj umijejo so tu premalo.

Kaj pa terapija s kapljicami, kaj je novega na tem področju

Lokalni ciklosporini brez konservansov (Ikervis) so kapljice, ki se jih v oko aplicira 2x dnevno, lahko več mesecev. Blažijo vnetno reakcijo, ki je pri suhem očesu vedno prisotna. Žal tudi te kapljice niso dostopne na zelen recept, lahko pa si jih na priporočilo oftalmologa sedaj že kupite v lekarni. Ker je to novost za lekarne, jih ne boste dobili povsod, vendar jih lahko naročijo in jih pridete iskati čez dan ali dva. Seveda pa jih morate plačati. Baje bodo že spomladi dostopne tudi na zelen recept.

Topični sekretagogi  v Sloveniji še niso dostopni , lahko pa si jih kupite v ZDA.

Nasalni nevrostimulator  True tear je že registriran pripomoček, ki s stimulacijo v nosu poveča sekrecijo solz. Ker je še zelo nov, so klinične študije še nezanesljive. Lahko pa ga preizkusite, če si ga priskrbite iz tujine, kjer je tudi to velika novost.

Največ obeta novo zdravilo, ki deluje podobno kot lokalni ciklosporini na proti vnetni mehanizem, vendar na čisto drugem segmentu vnetne reakacije, lifitegrast, ki je v ZDA že registriran pod imenom Xiidra, podjetja Shire od julija 2016. Zdravilo je izredno drago in po prvih kliničnih študijah izredno uspešno v zdravljenju suhega očesa, tudi v kombinaciji z lokalnimi ciklosporini.

Kirurško zdravljenje prihaja v poštev tudi pri suhem očesu ali ne

Kirurško zdravljenjekot je konjuktivoplastika oz. kirurgija conjuktivohalaze je relativno majhna operacija, ki pa pri določenih oblikah suhega očesa bistveno pripomore k dobrem rezulatau zdravljenja. Tudi ta poseg izvajajo le redki kirurgi, pri nas ga lahko opravite, če je indiciran.

Sondiranje Meibomovih žlez je poseg, ki ga opravljajo redki kirurški centri, saj je relativno duhamoren in potrebuješ veliko potrpljenja, da ga opraviš. Sam postopek lahko traja tudi 1 uro ali celo dalj, saj je potrebno sondirati vsako žlezo posebej, na vseh 4 vekah. Postopek pa lahko pomaga pri težavah celo več kot 1 leto.

Tarsorafija, aplikacija Botulin toxina,  transplantacije amnijske membrane, transplantacije žlez slinavk se uporabljajo pri izrazitih težavah s suhim očesom

Kaj lahko storimo sami

Dietna prehrana bogata z omega maščobnimi kislinami, manjšim vnosom kalorij, veliko rib in ribjih izdelkov, avokado, olivno olje, laneno olje, izogibanje suhemu okolju in okolju s klimatskimi napravami, izogibanje ozračju, ki je močno onesnaženo, med in mleko vključiti v prehrano, akupunktura in veliko telesne aktivnosti ter sreča so osnovne stvari, za katere lahko v veliki meri poskrbimo sami.

Kakšna terapija je torej najboljša

Vsaka terapija ni primera za vsakega, zato je odločilnega pomena pregled v ambulanti za suho oko, kjer se predvsem na osnovi pregleda odločimo, kaj je za vsakega posameznika najustreznejša terapija. Večina zgoraj omenjene terapije je dostopna tudi Slovencem po takih ali drugačnih poteh, samo volja, znanje in pogosto tudi finance so potrebne, pa bo stanje vašega suhega očesa obvladljivo.

INCIDENCA SUHEGA OČESA IN BLEFARITISA PRI PACIENTIH PREDVIDENIH ZA OPERACIJO SIVE MRENE V OČESNEM KIRURŠKEM CENTRU DR. PFEIFER

THE OSD (ocular surface disease) AND OSID (ocular surface infectious disease) IN PATIENTS UNDERGOING CATARACT SURGERY IN EYE SURGERY CETRE DR. PFEIFER

Marija Ana Schwarzbartl Pfeifer, dr. med.

Prim., mag. Vladimir Pfeifer, dr. med.

Očesni kirurški center dr. Pfeifer, Dunajska 22, Ljubljana

Avtor za dopisovanje/ Corresponding author:

Marija Ana Schwarzbartl Pfeifer, schma@siol.net

Ključne besede

Suho oko, blefaritis, siva mrena, operacija 2

Izvleček

Izhodišča

Za očesnega kirurga je bistvenega pomena iskanje motnosti za diagnosticiranje in pred operativnega zdravljenja očesnih bolezni površine očesa in infektivnih bolezni očesa za zagotovitev najboljšega uspeha operacije. To je še toliko bolj pomembno pri operaciji sive mrene in refraktivnih operacijah očesa.

Metode

To je bila prospektivna študija, ki smo jo opravili v Očesnem kirurškem centru dr. Pfeifer. Pregledali smo 98 sledečih si pacientov za suho oko in 200 sledečih si pacientov za blefaritis, ki so prišli na pred operativni pregled za operacijo sive mrene. Na operacijo so jih napotili lokalni oftalmologi. Ugotavljali smo incidenco vsake bolezni glede na spol in starost pacientov.

Rezultati

5 moških mlajših od 70 let (35,7% moških mlajših od 70 let) in 5 žensk mlajših od 70 let (38,4% žensk mlajših od 70 let), je imelo pozitivne glavne teste za suho oko, ter 17 moških starejših od 70 let (60,7 % moških starejših od 70 let) in 21 žensk starejših od 70 let (48,9% žensk starejših od 70 let) je imelo pozitivne teste za suho oko.

Odstotek pacientov z blefaritisom je bil v povprečju 45 %, to je pri 90 pacientih, pri moških v povprečju v 51% to je pri 46 pacientih , pri ženskah pa v povprečju v 39%, to je pri 43 pacientkah.

Zaključek

Zaradi visokega odstotka suhega očesa in blefaritisa pri pacientih, ki prihajajo na operacijo sive mrene, je pomembno, da te paciente pred operacijo primerno zdravimo.

Iskanje prisotnosti bolezni že pred operativno in specifično zdravljenje že pred operativno, je bistveno za izboljšanje stanja očesne površine pred, med in po operaciji sive mrene.

Ključne besede

suho oko; blefaritis; siva mrena; operacija 3

Abstract

Background

It is important that ophthalmic surgeons be proactive in ensuring the best possible outcomes of surgical procedures, in part by diagnosing and preoperatively treating ocular surface disease (OSD) and ocular surface infection disease (OSID). This is especially true in patients undergoing cataract and refractive surgery.

Method

This was a prospective study done in Eye surgery center dr. Pfeifer.

We looked at 98 consecutive patients for OSD and 200 consecutive patients for OSID who were proposed to have a cataract surgery by local ophthalmologists. We differentiate the incidence of each diseases considering gender and age.

Results

5 men younger than 70 years (35,7% men younger than 70 years) and 5 female younger than 70 years ( 38,4% of female younger than 70 years) have positive tests for dry eye. 17 men older than 70 years (60,7 % of men older than 70 years) and 21 female older than 70 years (48,9% of female older than 70 years) have positive tests for dry eye.

% of patients with Blepharitis were in average 45 % (90 patients), in man average in 51 % (46 patients), in woman in average in 39% ( 43 patients).

Conclusions

Because of high % of OSD and OSID in population that undergoes cataract surgery, it is important to treat these patients before surgery. Preoperative screening of the ocular surface and case specific treatment plan are essential to support the ocular surface before, during and after cataract surgery.

Key words

dry eye; blepharitis; cataract; surgery 4

UVOD

Suho oko in blefaritis sta pogosto prezrti bolezni očesa pri pacientih napotenih na operacijo sive mrene. Obe bolezni lahko bistveno vplivata na sam po operativni potek zdravljenja in pojav po operativnih komplikacij. Po operaciji sive mrene se stanje suhega očesa običajno poslabša za eno stopnjo (1), stanje blefaritisa pa običajno ostaja nespremenjeno (2).

Pred operativno načrtno iskanje (screnning) bolezni očesne površine in specifično zdravljenje za vsakega posameznika pred, med in po operaciji sive mrene je bistveno za dobro in funkcionalno vidno ostrino s primernim solznim filmom po operaciji. Le tako lahko dosežemo večje zadovoljstvo s strani pacienta po operaciji sive mrene.

Sindrom, ki ga največkrat imenujemo suho oko, je visoko prevalentno in prizadene od 14% do 33% populacije po svetu (3-6). Simptomi, povezani s suhim očesom so glavni vzrok pacientovega obiska oftalmologa v ZDA (7). Klinične raziskave, ki so bile narejene na tem področju so usmerjene predvsem v učinek terapije in primerjavo posamezne vrste terapije med seboj (8,9).

Diagnostični testi, ki jih oftalmologi uporabljajo so najpogosteje pregled pod biomikroskopom in barvanje s fluresceinom (100%), BUT in anamneza (94%), 5

Schirmerjev test (71%), Rose Bengal barvanje (65%), biopsija veznice (6%), po preiskavi opravljeni 2006 leta (10).

Vse bolj se poudarja faktor vnetja, ki naj bi bil tesno povezan s pojavom suhih oči (11,12).

Keratokonjuktivitis sicca (13,14), kot pogosto tudi imenujemo suho oko, vodi v sušenje roženice in veznice. Ker je siva mrena eden vodilnih vzrokov slepote po svetu, operacija le te pa ena najuspešnejših in najpogosteje izvajanih operacij na svetu, je njen učinek na stanje suhega očesa izrednega pomena.

Številni avtorji so prišli do spoznanj, da se stanje suhega očesa z operacijo sive mrene poslabša za eno stopnjo (4 stopnje so opisane) (10). Delphi Panel (10) predlaga novo terminologijo v poimenovanju suhega očesa v DTS- dysfunctional tear syndrome (sindrom disfunkcije solznega filma), s prisotnostjo obolenj robov vek ali brez – DTS with Lid Margin disease (s prisotnostjo blefaritisa).

Huda oblika DTS ovira tudi normalno življenje pacienta (1).

V prospektivni študiji, ki smo jo opravili v Očesnem kirurškem centru dr. Pfeifer, smo želeli ugotoviti incidenco suhega očesa in blefaritisa pri pacientih, ki so bili napoteni na rutinsko operacijo sive mrene.

METODE DELA

Opravili smo prospektivno raziskavo v katero je bilo vključenih 298 pacientov. Vsi pacienti so bili pregledani v mesecu marcu, aprilu in maju leta 2008 v Očesnem kirurškem centru dr. Pfeifer. Pregled je opravil vedno isti kirurg, ki je operacijo kasneje (6) tudi izvedel. Pacienti, vključeni v študijo, so bili vsi operirani v mesecu aprilu in maju 2008. Vsi pacienti so bili poslani na operacijo sivo mrene s strani splošnih oftalmologov, ki so jih pregledali bodisi v ambulanti ali v optiki, kjer delajo. Približno 3 tedne pred predvideno operacijo sive mrene, v našem centru pregledamo vse paciente, ki so predvideni za operacijo. V študijo smo vključili samo paciente, ki so bili kasneje tudi operirani zaradi sive mrene. Od 298 pacientov smo v raziskavo suhega očesa vključili 98 pacientov, preostalih 200 pa v raziskavo blefaritisa.

METODA DELA ZA SUHO OKO

V prospektivni študiji smo pri suhem očesu pregledali 98 neizbranih, sledečih si pacientov, ki so prišli na prvi pregled pred operacijo sive mrene.

S pomočjo testov in vprašalnika smo ugotavljali ali gre pri pacientu za prisotnost suhega očesa. Izvajali smo sledeče preiskave :

  • Schimerjev test, ki smo ga vrednotili kot pozitivnega, če je bil pod 10 mm pri zaprtih očeh brez anestetika po 2 minutah.
  • Barvanje z Rose Bengal in Lissamine barvilom (15,16), ki smo ga vrednotili kot pozitivnega, če so se obarvale celice ali na veznici ali na roženici pacienta vsaj z enim testom, izvajali pa smo najprej Lissamin barvanje, če je bilo to barvanje negativno, smo opravili Rose Bengal test, da smo potrdili neg. barvanje. V primeru poz. barvanja z Rose Bengal testom in neg. barvanjem z Lissamin testom, smo pacienta opredelili kot poz. za barvanje. Za oba testa smo uporabljali sterilne testne lističe pakirane po en test v enem zavojčku, za enkratno uporabo.
  • BUT , ki smo ga ovrednotili kot poz. za suho oko, če je bil pod 10 sekund.
  • Pacienti so odgovarjali so na zastavljena vprašanja v zvezi z suhim očesom(17,18), občutek tujka ali peska v očesu, suhe oči, občasno obilno solzenje oči, rdeče oči, boleče oči, pekoče oči, občasno slabši vid, težave pri opravljanju vsakodnevnih opravil, neg. učinek okolja, zmožnost vožnje.
  • Ugotavljali smo tudi, ali pacienti že prejemajo terapijo za suhe oči.

METODE DELA ZA BLEFARITIS

Pri prospektivni študiji blefaritisa smo pregledali 200 neizbranih, sledečih si pacientov, ki so prišli na prvi pregled pred operacijo sive mrene.

Diagnozo blefaritis smo postavli s kliničnim pregledom. Pacienta smo pregledali pod biomikroskopom in če smo ugotovili prisotnost blefaritisa katere koli oblike, smo pacienta označili kot pozitivnega.

REZULTATI ZA SUHO OKO

Incidenca suhega očesa je visoka in z leti narašča. Ker je populacija pacientov pred operacijo sive mrene starejša (povprečna starost naših pacientov operiranih za sivo mreno je 75 let ( ECOS 2007 OKC dr Pfeifer )), je incidenca v tej skupini zelo visoka.

Starost pacientov pregledanih za prisotnost suhega očesa je bila sledeča:

27 pacientov (27,5 % pacientov) je bilo mlajših od 70 let, 71 pacientov (72,5% pacientov) je bilo starejših od 70 let. 14 moških pacientov (33,3 % moških) je bilo mlajših kot 70 let in 28 moških pacientov (66,6 % moških) je bilo starejših kot 70 let.

13 žensk pacientk (23,2 % pacientk) je bilo mlajših kot 70 let in 43  pacientk (76,8 % pacientk) je bilo starejših kot 70 let.

Glej sl.1.

Odstotek moških oziroma žensk predvidenih za operacijo:

v študiji je sodelovalo 42 moških (42,8 % vseh preiskovancev) in 56 žensk (57,2 % vseh preiskovancev). Glej sl. 2.

Za prisotnost suhega očesa smo se odločili, če je bil Schirmerjev test pod 10 mm pri zaprtih očeh brez anestetika po 2 minutah, pozitivno barvanje z Lissamine ali Rose Bengal barvilom in pozitiven BUT test.

5 moških mlajših od 70 let (35,7% moških mlajših od 70 let) in 5 žensk mlajših od 70 let ( 38,4% žensk mlajših od 70 let), je imelo pozitivne glavne teste za suho oko, ter 17 moških starejših od 70 let ( 60,7 % moških starejših od 70 let) in 21 žensk starejših od 70 let (48,9% žensk starejših od 70 let), je imelo pozitivne teste za suho oko.

Glej sl. 3.

Težave opisane s strani pacientov (pozitiven odgovor na več kot pol zastavljenih vprašanj) smo ugotovili pri :

6 moških mlajših od 70 let (42,8 % moških mlajših od 70 let) in 8 žensk mlajših kot 70 let (61,5% žensk mlajših kot 70 let), ter 19 moških starejših od 70 let (67,8 % moških starejših od 70 let) ter 42 žensk starejših od 70 let (97,6% žensk starejših od 70 let) ,je pozitivno odgovorilo na vsaj 50 % zastavljenih vprašanj o težavah, ki pestijo paciente s suhim očesom. Glej sl. 4.

Pacienti, ki so v času pregleda že prejemali terapijo za suhe oči so bili:

2 moška mlajša od 70 let (14,3% moških mlajših od 70 let) in 3 ženske mlajše od 70 let (23 % žensk mlajših od 70 let), ter le 1 moški starejši od 70 let (7,1 % moških starejših od 70 let) in 2 ženski starejši od 70 let (15,4 % žensk starejših od 70 let). Glej graf 5.

REZULTATI ZA BLEFARITIS

Prikazani so rezultati na relativno velikemu številu pacientov, 200 pacientov, ki smo jih pred operativno pregledali v dveh mesecih vse v Očesnem kirurškem centru dr. Pfeifer. Tudi tu je potekala preiskava kot prospektivna študija.

Starost vključenih pacientov za blefaritis po spolu: 60 pacientov (30 % vseh pacientov) je bilo mlajših od 70 let, 140 pacientov (70 % vseh pacientov) je bilo starejših od 70 let. Moških mlajših od 70 let je bilo 36 (40% vseh moških vključenih v preiskavo), starejših od 70 let pa 54. Žensk mlajših od 70 let je bilo 24 (21,8% vseh žensk), starejših od 70 let pa 86 . Glej sl. 6.

Odstotek moških in žensk vključenih v študijo:

V študiji smo pregledali 90 moških (45% vseh pacientov ) in 110 žensk (55 % vseh pacientov). Glej sl. 7 .

Odstotek pacientov z blefaritisom:

odstotek pacientov z blefaritisom je bil v povprečju 45 %, to je pri 90 pacientih, pri moških v povprečju v 51% to je pri 46 pacientih, pri ženskah pa v povprečju v 39%, to je pri 43 pacientkah.

Pri moških mlajših od 70 let je imelo blefaritis 10 pacientov (28 % moških mlajših od 70 let), pri moških starejših od 70 let pa 36 (66,6% moških starejših od 70 let).

Pri ženskah mlajših od 70 let je imelo blefaritis 6 žensk (25% žensk mlajših od 70 let), pri ženskah starejših od 70 let pa 38 žensk (44,2% žensk starejših od 70 let). Glej graf 8.

RAZPRAVLJANJE

V naši študiji želimo prikazati incidenco suhega očesa in blefaritisa pri starejši populaciji, povprečno stari 75 let (70 % pacientov je bilo starejših od 70 let), s slabim vidom (zaradi sive mrene). V našem centru operiramo več žensk kot moških (okoli 60 % ženske populacije in 40 % moške populacije). To je sicer značilno in primerljivo tudi z drugimi Evropskimi centri. V ECOS ( European Crataract Outcome Study) je odstotek operiran žensk celo 65%, moških pa zgolj 35% (19).

Suho oko smo opazili pri okoli 35 % moških in ženskah mlajših od 70 let in pri okoli 60% moških starejših od 70 let ter 50 % ženskah starejših od 70 let. Same težave zaradi suhega očesa pa opisuje še večji % pacientov: pri mlajših od 70 let kar okoli 40% moških in 60% žensk, pri starejših od 70 let pa kar 70% moških in skoraj 100% žensk.

Kljub težavam, ki so strani pacientov zelo pogosto prisotne, pa je terapija mnogo manj pogosta, še manj pri populaciji starejši od 70 let (okoli 10% ), ki imajo pogosto tudi druge zdravstvene težave, zaradi katerih že prejemajo terapijo in je vsaka dodatna terapija pacientom velikokrat odveč.

Seznaniti paciente, z možno terapijo suhega očesa, je tako naloga vsakega oftalmologa in tudi splošnega izbranega zdravnika.

Odstotek pacientov z blefaritisom je bil v povprečju 45 %, pri moških v povprečju v 51%, pri ženskah pa v povprečju v 39%. 12

Pri moških mlajših od 70 let je imelo blepharitis okoli 30 %, pri moških starejših od 70 let pa 65%. Pri ženskah mlajših od 70 let je imelo blefaritis 25% , pri ženskah starejših od 70 let pa okoli 45%.

Pri mlajših pacientih je blefaritisa manj, zato je tudi zdravljenje manj potrebno. Pri starejših pacientih, posebno pri moških, pa je blefaritis pogost pojav, ki nujno potrebuje zdravljenje, posebno v primeru pred operativne priprave, na katerokoli očesno operacijo.

Ker operacija sive mrene še poslabša stanje suhega očesa, blefaritis pa predstavlja moţen vzrok po operativnega infekta, je zdravljenje že pred operacijo izrednega pomena.

Priporočena smernice za zdravljeneje s strain Delphi Panela (10) je glede na stopnjo okvare in je sledeče:

- terapija DST z obolenjem robov vek: (z prisotnostjo blefaritisa),

- če je prisoten anteriorni blefaritis: higiena vek, topični antibiotik,

- če je prisoten posteriorni blefaritis: lokalna hiperemija vek in masaža vek, tetraciklini, topični steroidi (blag steroid – priporočen loteprednol).

Terapija DST brez obolenja robov vek:

stopnja 1- umetne solze s konzervansi (če se aplicirajo več kot 2x dnevno naj bodo brez konzervansov), vpliv na okolje pacienta (klima, vlaga, veter, suh zrak,…), uporaba hipoalergijskih produktov, pitje vode, psihološka podpora, kapljice za terapijo alergije, izogibanje zdravil, ki pospešujejo suhe oči.

Stopnja 2 – umetne solze brez konzervansov, gel, prehrambeni dodatki (omega maščobne kisline, ribje olje in laneno olje), sekretagogi, topični steroidi (loteprednol 3x dnevno 2 tedna nato zmanjševanje – izboljšajo produkcijo solz s kontrolo vnetja, manjša reakcijo na ciklosporin lokalno), topično cyklosporin A (0,05% ciklosporin), 20 % avtologni serum.

Stopnja 3 –tetraciklini, okluzija punktumov.

Stopnja 4 – kirurški posegi, sistemska antiinflamatorna terapija, oralni ciklosporini, vlažna komora, kavterizacija punktumov, acetilcistein, kontaktne leče.

Vsa omenjena terapija se seveda z novimi dosežki lahko hitro spreminja, to naj bo za vodilo in osnovo v terapiji.

ZAKLJUČEK

V raziskavo je bilo vključenih relativno veliko število pacientov. Ženske bolj trpijo zaradi suhih oči, moški pa imajo večji odstotek blefaritisa kot ženske. Težave zaradi suhega očesa in blefaritisa so zelo pogoste, zdravljenje teh bolezni pa je v praksi veliko manj pogosto in nezadostno.

Z operacijo sive mrene dodatno spreminjamo površino očesa. To lahko vodi v poslabšanje tako suhega očesa kot druge vnetne patologije. Z implantacijo novih tehnololoških možnosti, kot so uporaba asferičnih, toričnih, multifokalnih in toričnih multifokalnih IOL, je pomen odličnega stanja očesne površine in solznega filma še toliko pomembnejši in predstavlja dodaten izziv kirurgu. Po operaciji je odličen vid v veliki meri odvisen tudi od stanja očesne površine, predvsem od solznega filma. 14

LITERATURA

1. Xue-Min Li, Lizhong Hu, Jinping Hu, Wei Wang. Investigation of dry eye disease and analysis of the pathogenic factors in patients after cataracta surgery. Cornea, 2007; 26 Suppl. 1: S16-S20.

2. Pflugfelder SC, Geerling G, Kinoshita S, Lemp MA, McCulley J. Nelson D, et.al. Management and therapy of dry eye disease: report of the Management and Therapy Subcommittee of the International Dry Eye WorkShop (2007). Ocul Surf 2007; 5: 163-74.

3. Schein OD, Munoz B, Tielsch JM . Prevalence of dry eye among the elderly. Am J Ophthalmol 1997; 124: 723-28.

4. Schaumberg DA, Sullivan DA, Buring JE. Prevalence of dry eye syndrome among US women. Am J Ophthalmol 2003;136:318-326.

5. Lin PY, Tsai SY,Cheng CY, et al. Prevalence of dry eye among an elderly Chinese population in Taiwan: the Shihpai Eye Study. Ophthalmology 2003; 110: 1096-101.

6. Brewitt H, Sistani F. Dry eye disease: the scale of the problem. Surv Ophthalmol 2001; 45: S199-S202.

7. Lemp MA. Epidemiology and classification of dry eye. Adv Exp Med Biol 1998; 438: 791-803.

8. Matsuo T, Tsuchida Y, Morimoto N. Trehalose eye drops in the treatment of dry eye syndrome. Ophthalmology 2002; 109: 2024-9.

9. McDonald CC, Kaye SB, Figueiredo FC. A randomised, crossover, muticentre study to compare the performance of 0,1% (w/v) sodium hyaluronate with 1,4% (w/v) polyvinyl alcohol in the alleviation of symptoms associated with dry eye syndrome. Eye 2002; 16: 601-7.

10. Behrens A, Doyle JJ, Stern L, Chuck RS, McDonnell PJ, and the Dysfunctional Tear Syndrome Study Group Dysfunctional tear syndrome. Cornea 2006; 25: 900-7.

11. Wilson SE. Inflammation: a unifying theory for the origin of dry eye syndrome. Manag Care 2003; 12 Suppl 14-19 15

12. Knop E, Knop N, Brewitt H. Dry eye diseaseas a complex dysregulation of the functional anatomy of the ocular surface. New concepts for understanding dry eye disease. Ophthalmologe 2003; 100: 917-28.

13. Sheppard JD. Guidelines for the treatment of chronic dry eye disease. Manag Care 2003; 12 Suppl 20-25.

14. Apostol S, Filip M, Dragne C. Dry eye syndrome. Etiological and therapeutic aspects. Ophthalmologia 2003; 59: 28-31.

15. van Bijterveld OP. Diagnostic test in the sicca syndrome. Arch Ophthalmol. 1969; 82: 10-14.

16. Bron AJ. The Doyne lecture. Reflections on the tears. Eye 1997; 11: 583-602.

17. Schiffman RM, Christianson MD, Jacobsen G. Reliabillity and validity of the Ocular Surface Disease index.Arch Ophthalmol, 2000;118:615-621.

18. Mangion CM, Lee PP, Gutierrez pR, et. al. Development of 25-item National Eye Institute Visual Function Questionnaire. Arch Ophthalmol 2001; 119: 1050-8.

19. Lundrstrom M, Barry P, Leite E, Seward H, Stenevi U. 1998 European Cataract Outcome Study. J Cataract Refract Surg 2001; 27: 1176-84. 16

Starost pacientov testirani zaradi suhega očesa Figure 1. Age of patients tested because of dry eye. 0 10 20 30 40 50 60 70 80 moški men ženske female skupaj together pod 70 let under 70 y nad 70 let above 70 y

Sl. 1- Starost pacientov testirani zaradi suhega očesa
Figure 1. Age of patients tested because of dry eye.
0 10 20 30 40 50 60 70 80 moški men ženske female skupaj together pod 70 let under 70 y nad 70 let above 70 y

 

slika2

Sl. 2- Odstotek moških oziroma ţensk za suho oko
Figure 2. % of men and female for dry eye.
0 10 20 30 40 50 60 moški men ženske female 17

 

% suhega očesa Figure 3. % of dry eye 0 10 20 30 40 50 60 pod 70 let under 70 y nad 70 let above 70 y moški men ženskefemale

Sl. 3- % suhega očesa
Figure 3. % of dry eye
0 10 20 30 40 50 60 pod 70 let under 70 y nad 70 let above 70 y moški men ženskefemale

 

Pozitiven odgovor na vsaj 50 % zastavljenih vprašanj v zvezi s suhim očesom Figure 4. 50 % of positive answers on questions about dry eye 0 20 40 60 80 100 pod 70 let under 70 y nad 70 let above 70 y moški men ženske female 18

Sl. 4- Pozitiven odgovor na vsaj 50 % zastavljenih vprašanj v zvezi s suhim očesom
Figure 4. 50 % of positive answers on questions about dry eye 0 20 40 60 80 100 pod 70 let under 70 y nad 70 let above 70 y moški men ženske female 18

 

slika5

Sl.5- Pacienti, ki ţe prejemajo terapijo za suhe oči
Figure 5. patient already taking therapy for dry eye
05 10 15 20 25 30 pod70 let under 70 y nad 70 let above 70 y moški men ženske female

 

slika6

Sl. 6- Starost vključenih pacientov za blefaritis po spolu v % Figure 6. age and gender in % of blepharitis patients 0 10 20 30 40 50 60 70 80 pod 70 let under 70 y nad 70 let above 70 y moški (men) ženske ( female) skupaj (together) 19

 

slika7

Sl. 7- Odstotek moških in ţensk uključenih v študijo blefaritisa Figure 7. % of man and female in blepharitis study. 0 10 20 30 40 50 60 Moški men Ženske Female M/Ž M/F

 

slika8

Sl. 8- Odstotek pacientov z blepharitisom
Figire 8. % of blefaritis
0 10 20 30 40 50 60 70 Pod 70 let Under 70 y nda 70 let above 70 y Moški M Ženske F

 

 

Leave a Reply