Odprava dioptrije po 40 letu starosti s implantacijo premium IOL

S pomočjo Premium IOL ( bifokalne , trifokalne. torične, bifokalne torične in trifokalne torične IOL) je danes možno odpraviti dioptrijo pri pacientih starejših od 40 let. S pomočjo premium IOL se tako lahko znebimo očal tako za daljavo kot za bližino, oziroma se naša odvisnost od očal bistveno zmanjša. Operacija se izvede enkrat v življenju in ima trajen učinek, dioptrija se po operaciji običajno ne spremnija več, umetne leča v očesu pa je trajen materila, ki ga ni potrebno z leti menjati ali kako drugače spremnijati. Obstaja kar nekaj vrst premium IOL, ki nam omogočajo, da po operaciji ne potebujemo več očala niti za daleč niti na blizu, oziroma se naša odvisnost od očal bistveno zmnjša, ne glede na to, ali imamo na očesu prisoten tudi roženični astigmatizen ali ne. S pomočjo trifokalne IOL se očal lahko praktično poplnoma znebimo, saj ima leča tri žarišča, kar nam omogoča branje, gledanje računalnika ali armature v avtu, ki je bolj oddaljena kot na primer knjiga ali časopis, in gledanje v daljavo, vse brez očal. Pri bifokalnih IOL ima leča dve žarišči , eno za branje in eno za gledanje v dalajvo, pri tej leči se moramo za gledanje računalnika in srednje razdalje prilagoditi ali z večjim fondom črk na računalniku, ali de se približamo k ekranu z glavo na bralno razdaljo ali za to razdajo uporabimo očala. Za tiste , ki imajo prisoten še roženični astigmatizim, pa so na voljo bi ali tri foklne torične IOL , ki omogočajo večjo neodvisnost od očal po operaciji. Obstajajo tudi torične IOL , ki omogočajo gledanje praktično brez očal na daljavo pri tistih s roženičnim astigmatizmom. Za torično IOL je primeren vsak pacient, ki ima roženični cylinder višji od 1 dioptrije. Roženični cylinder je drugi kot cylinder, ki ga nosimo na očalih in se ga s posebnimi meritvami določi na pred operaivnih pregledih. Vsi pacieti, ki tak cilider imajo, bodo brez torične IOL po operaciji rabili očala tako za daleč kot za blizu.
Za bi ali trifokalno IOL so primerni pacieti, ki imajo sicer zdravo oko. Za te leče se lahko odločijo samo pacienti, ki na pred operativnih preiskavah, kjer se nujno opravi tudi OCT slikanje mrežnice in pregled ozadja pri široki zenici, nimajo druge pomembne patologije očesa , lahko imajo prisotno sivo mreno.

Je pa ta operacija smiselna za vsakega, ki se je naveličal iskati očala za branje ali stalno menjati očala enkrat za daleč in drugič za blizu. Operacija se svetuje kot korekcija dioptrije po 40 letu starosti pacienta, ko se laserska korekcija ali korekcija z ICL lečami ne svetuje več.
Operacija zamenjave leče z premium IOL je najuspešnejša operacija ,ki se na svetu opravlja. V rokah izkušenega kirurga in izurjenega tima je odstotek komlikacij pod 1 %. Komplikacije so seveda tudi tu možne. Vidna ostrina po operacije je sicer lahko drugačna, kot smo načrtovali, zaradi anatomskih posebnosti očesa, šibkih zonul, to so vezi, ki držijo IOL v očesu …., lahko pride tudi do komplikacije med samo operacijo ali kmalu po njej. Po temenljitem pregledu, ki običajno traja 1 uro, se boste skupaj s kirurgom odločili, kaj je za vas najprimernejša izbira za korekcijo dioptrije. Ko bomo prejeli izračuna za vašo lečo vas bomo obvestili in potrdili termin operacije.
Sama tehnika operacije v Sloveniji je na zelo visokem nivoju. Leta 1989 ko je dr Vladimir Pfeifer lastnoročno iz USA prinesel prvo darovano aparaturo za fakoemulzifikacijo, se je v Sloveniji začel silovit razvoj operacije sive mrene, ki je potekal hkrati za najrazvitejšimi državami na svetu. Implantacije premium IOL pa je v Sloveniji prvi opravil dr Vladimir Pfeifer že pred več kot 20 leti, ko so bile preimium leče še velika posebnost Danes je tehnika izredno izpoplnjenjena tudi zaradi dr Pfeiferja, ki je za svojo tehniko operacie prejel najvišje priznanje tako Ameriškega kot Evropskega združanja za kataraktno in refraktivno kirurgijo. Njegova tehnika se uporablja po celem svetu, dr. Pfeiferpa jo uči na največjih oftalmoloških kongresih. Ker je Slovenec, je tako Slovenija z njim pridobila enega najboljših kirurgov za to področje. Operacija je sicer težka, saj pri operaciji uporabljamo obe roki in obe nogi, z rokami držiš drobne inštrumente, z nogami pa upravljamo z mikroskopom z levo nogo in aparat za fakoemulzifikacijo z desno nogo. Celotno operacijo vršimo s pomočjo mikroskopa. Pomembno je tudi število operacij, ki jih posamezni kirurg opravi v enem letu. Tako se posebaj loči visoko frekventni kirurgi od preostalih kirurgov, če v enem letu opravi vsaj 1000 operacij. Visokofrekventen kirurg ima najmanjše možno število komplikacij med samo operacijo in je tako najzaneslivejša možna izbira operaterja, kar je še posebaj pomembno pri teških operacijah.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>