Po operaciji sive mrene brez očal

Pri starosti pacienta od 60 let naprej se korekcija dioptrije izvaja s pomočjo trifokalnih ali bifokalnih intraokularnih leč (IOL). Pri tej tehniki se v lokalni kapljični anesteziji odstrani pacientova leča in na najeno mesto implantira umetna leča. Operacija traja okoli 15 min in je neboleča. Leča ostane v očesu trajno in je ni potrebno menjati. Korigiramo lahko tako plus kot minus dioptrijo različne velikosti. Pri multifokalnih IOL imamo dva ali tri žarišča v umetni leči. Pri bifokalnih IOL boste imeli v leči dva žarišča, eno za branje na okoli 35 cm in eno za daljavo. Pri trifokalnih lečah pa boste poleg žarišča za bližino na okoli 35 cm in žarišča za daljavo imeli še eno žarišče z sredinski vid na okoli 70 do 90 cm odajene predmete, na primer računalniški ekran, armaturno ploščo v avtu, kuhalo plošč… Tako bo vaša odvisnost od očal bistveno zmanjšana oziroma očal morda sploh ne boste potebovali. Če se boste odločili za implantacijo multifokalnih ali multifokalnih toričnih leč boste lahko prvih šest mesecev okoli izvorov luči videli kolobarje, zaradi menjave žarič na daleč in blizu v leči, kar pa pri večini pacientov po šestih mesecih izgine. Leto ali več let po operaciji je možno, da bo potreben manjši laserski poseg- YAG kapsulotomija, da se razbije zamotnjena lečna ovojnica, ki jo med operacijo moramo pustiti v očesu, saj v njo vstavimo umetno lečko.

Operacijo uspežno izvajamo že vrsto let, prvo bifokalno lečo smo v Sloveniji implantirali prav pri nas, prvo trifokalno pa isti mesec kot prvi kirurgi na svetu, saj smo bili med njimi tudi mi.. Sama operacija je zelo podobna operaciji sive mrene, le da se tu implantira trifokalna ali bifokalna leča, tam pa monofokalna leča.

Pogoj za uspešno operacijo je sicer zdravo oko. Prisotna je lahko siva mrena, mrežnica in vidni živec, pa morata biti zdrava. Zato je predposegom potreben natančen pregled očesa ki mora nujno vsebovati tudi OCT mrežnice. Potebno je pregledati vidno ostrino, izmeriti očesni pritisk, narediti preiskavo z IOL mastrom, pregledati oko pod biomikroskopom, razširiti zenico in pri široki zenici pregedati mrežnico, vidni živec, žile in centralni del mrežnice, ki ga ljudje pogosto imenjujejo rumena pega in opraviti aberometrijo in topografijo roženice z keratorefraktometrijo. Tak pregled običajno traja okoli 1 uro. Če nosite kontaktne leče, morate biti pred preglodom vsaj 3 dni brez mehkih kontaktnih leč in 1 teden brez poltrdih kontaktnih leč. Po pregledu je vid lahko meglen zaradi široke zenice, kar pomeni da po pregledu ne smemo upravljati z motornimi vozili, saj je vid preslab, vsaj 3 do 4 ure. Po tem času se zenica sama zoži in vid se povrne. Zato za tak pregled svetujemo ali da pridete na pregled s javnimi prevoznimi sredstvi ali v spremstvu nekoga, ki vas bo z avtom odpeljal domov.

Implantacije toričnih leč
Če imate astigmatizem in ste strejši od 40 let si lahko dioptrijo korigirate z implantacijo toričnih intraokularnih leč (IOL) . Torične IOL so primerne za vsakogar, ki ima astigmatizem 1 ali več dioptrij neglede na stanje njegove mrežnice. Take leče se še posebaj svetuje pri operaciji sive mrene, ko moramo odstraniti zamotnjeno očesno lečo in na njeno mesto implantirati umetno očesno lečo. Če ima pacient astigmatizem, bo po ioperaciji z mplantacijo monofokalne leče potrebaoval očala tako za daljavo kot za bližino. Če pa implantiramo torično lečo, ne bo potreboval očal za daljavo vendar samo enostavna očala brez cilindra za branje. Če se želi znebiti še očal za bližino pa potrebuje trifokalna torično IOL ali bifokalno torično iOL. za trifokalno torično ali bifokalno torično IOL pa ni več primeren vsak pacient, saj za takega pacieta z astigmatizmom potem veljajo iste zakonitosti, kot pri implantaciji bi ali tri fokalnih leč. Pred takšno operacijo je potreben natančen pregled. Potebno je pregledati vidno ostrino, izmeriti očesni pritisk, narediti preiskavo z IOL mastrom, pregledati oko pod biomikroskopom, razširiti zenico in pri široki zenici pregedati mrežnico, vidni živec, žile in centralni del mrežnice, ki ga ljudje pogosto imenjujejo rumena pega in opraviti aberometrijo in topografijo roženice z keratorefraktometrijo. Tak pregled običajno traja 1 uro. Po pregledu je vid lahko meglen zaradi široke zenice, kar pomeni da po pregledu ne smemo upravljati z motornimi vozili, saj je vid preslab, vsaj 3 do 4 ure. Po tem času se zenica sama zoži in vid se povrne. Zato za tak pregled svetujemo ali da pridete na pregled s javnimi prevoznimi sredstvi ali v spremstvu nekoga, ki vas bo z avtom odpeljal domov.

Če imate sivo mreno si prav tako lahko korigirate dioptrijo ob hkratni  operaciji sive mrene.

Operacija sive mrene je pogosto izvajana operacija očesa, saj se samo v SLO opravi okoli 20 000 operacij letno. Je tudi en najuspešnejših operacij, ki se sploh izvaja na svetu, saj je odstotek komplikacij pri izbiri izkušenega kirurga pod 1 %. V našem očesenm centru uporabljamo le materiale prizanih svetovnih firm, operacijo izvajajo iskušeni kirurgi z vrhunsko tehnologijo in v ustreznih najkvalitetnejše opremljenih operacijskih doranah na mikroskopu Lumera 700 Zeiss, ki je edini tako kvaliteten mikroskop v celotni Sloveniji.

Naj vam na kratko razložimo, kako poteka operacija pri nas.

Na dan operacije boste v Očesni kirurški center Dr. Pfeifer prišli ob Vam določeni uri. Pri nas boste preživeli približno dve uri. V tem času Vas bomo pripravili na operacijo in operacijo tudi izvedli. Po operaciji boste odšli domov. Zaželjeno je spremstvo. V oko Vam bomo aplicirali kapljice za razširitev zenice in omrtvičenje očesa. Operirani boste v topični (kapljični) anasteziji, torej ne boste prejeli nobenih injekcij v okolico očesa in ne boste spali. Okolico očesa Vam bomo sterilno očistili, oko pokrili s sterilno rjuho, med veke pa vstavili poseben pripomoček, ki Vam bo držal veke odprte in tako preprečil utripanje vek med operacijo. Vašo lečo Vam bomo odstranili s pomočjo ultrazvočne sonde skozi zelo majhen rez na robu roženice (okoli 2mm). Uporabili bomo tehniko Quick chop, ki jo je uvedel dr. Pfeifer, za kar je prejel najvišje priznanje Evropskega in Ameriškega združenja za kataraktno in refraktivno kirurgijo. Danes tehniko uporabljajo številni svetovno priznani kirurgi po celem svetu. V Vašo lečno ovojnico Vam bomo nato vstavili mehko upogljivo umetno očesno lečko (IOL) najvišje kvalitete. Ker je operativni rez majhen, ga običajno ni treba šivati. Celotna operacija traja od 10-20 minut. Po operaciji bo oko ostalo odprto in lahko boste že gledali, čeprav boste po operaciji videli še zelo megleno. Domov boste odšli takoj po operaciji, zato preostanek dneva počivajte. Večina bolnikov lahko prične z normalnim življenjskim ritmom 1 do 2 dni po operaciji.

Korekcijo astigmatizma lahko izvedemo s posebnimi IOL. S tem Vam omogočimo boljšo vidno ostrino po operaciji brez uporabe očal za daljavo. Če imate astigmatizem nad 1 dioptrijo vam torej lahko vstavimo torično umetno lečo-IOL s katero boste po operaciji na daljavo videli brez očal. Če imate astigmatizem boste po operaciji brez korekcije astigmatizma potrebovali očala za daleč in blizu.

Ker se umetna lečka IOL ni sposobna prilagajati za gledanje na blizu in daleč, boste po operaciji potrebovali korekcijska očala za gledanje na blizu, ki se običajno predpišejo 1-3 tedne po operaciji. Če ste navajeni na očala za daljavo in bi jih želeli nositi tudi po operaciji sive mrene morate to povedati operaterju pred operacijo. Če bi želeli biti po operaciji brez očal tako pri gledanju na daljavo, kot na bližino oz. želite da bo vaša odvisnost od očal bistveno zmanjšana Vam lahko vstavimo bifokalno ali trifokalno (multifokalno) IOL. Za paciente, ki imajo astigmatizem preko 1 D, prihaja v poštev bi ali tri fokalna torična IOL. Za multifokalno IOL ni primeren vsak pacient in pred operacijo običajno potrebuje še dodatne meritve in razgovor. Lečko je potrebno naročiti, zato se morate o tem odločiti in pogovoriti pred predvideno operacijo.

Vsem našim pacientom vstavljamo asferično IOL s posebno zaščito za mrežnici nevarne spektre svetlobe, ki tako ščiti makulo. Ta lečka Vam omogoča ostrejši vid v slabih vidnih pogojih kot so megla, tema, mrak in povzroča manj bleščanja. Ker se največ nesreč, poškodb, zlomov in prometnih nesreč zgodi ravno v teh pogojih, opisano lečko izredno priporočamo in jo vstavljamo tudi , če tega izrecno ne poveste pred operacijo.

Če ste že bili operirani zaradi sive mrene in potrebujete očala za blizu ali za daljavo ali celo za stalno, pa bi bili radi brez očal, vam lahko vstavimo Add-On IOL, da se izognete uporabi očal za daljavo, bližino ali oboje.

Kot pri vsaki operaciji so tudi tu možne komplikacije, ki pa so z izbiro dobrega kirurga manj verjetne. Možne komplikacije sive mrene so zamotnitev roženice, poškodba šarenice, poškodba zenice, krvavitev v oko, krvavitev v prostor med žilnico in mrežnico, povišan očesni pritisk, hudo očesno vnetje (endoftalmitis), odstop mrežnice in nekatere druge. Vse komplikacije vodijo do poslabšanja vida ali celo do slepote in izgube očesa. Komplikacije se po svetovni literaturi in po naših izkušnjah pojavljajo redkeje kot pri 1% pacientov. Možno je tudi, da med operativnim posegom pride do situacije, v kateri umetne očesne leče ni možno vstaviti. Dioptrija po operaciji je zaradi različnih vzrokov lahko drugačna, kot smo pred operacijo načrtovali. Če se boste odločili za implantacijo multifokalnih ali multifokalnih toričnih leč boste lahko prvih šest mesecev okoli izvorov luči videli kolobarje, kar pa pri večini pacientov po šestih mesecih izgine. Leto ali več let po operaciji je možno, da bo potreben manjši laserski poseg- YAG kapsulotomija, da se razbije zamotnjena lečna ovojnica, ki jo med operacijo moramo pustiti v očesu, saj v njo vstavimo umetno lečko.

Ostrina vida po operaciji je odvisna tudi od stanja Vaše mrežnice. V primeru patologije mrežnice, ki jo zaradi sive mrene, ki preprečuje natančen pregled ozadja pred operacijo, včasih ne moremo predhodno predvideti, je vidna ostrina po operaciji lahko slabša od pričakovane.

Kaj je operacija sive mrene

Operacija sive mrene je najpogosteje izvajana očesna operacija na svetu in tudi v

Sloveniji. V Sloveniji letno opravimo okoli 17000 takih operacij. Pri tej operaciji

odstranimo očesno lečo, ki se je zamotnila, in na njeno mesto vstavimo umetno

intraokularno lečko( IOL), ki je ni potrebno odstranjevati iz očesa ali menjati, kot

nekateri zmotno mislijo. IOL je iz mehkega upogljivega materiala in zato lahko IOL

implantiramo oziroma vstavimo v oko skozi zelo manjhno luknjico v očesu pri

strani, velika je okoli 2 mm, čeprav je umetna leča kar velika reč, s haptikami, ki

držijo IOL v kapsularni vrečki, kar precej preko 1 cm. Če je operacija izvedena s

tako malim rezom na očesu in brez komplikacij, je rekonvalscenca le 1 do 2 dni. Po

tem času lahko pacient prične z normalnim delom, čeprav se vid poplnoma

stabiliziri šele v treh tednih po operaciji.

 

Kako je z očali po operaciji sive mrene

Kakšna očala smo imeli pred operacijo je poplnoma nepomembno, saj na po

operativno dioptrijo vpliva samo ukrivljenost roženice in vrsta IOL ki jo imamo

vstavljeno v oko. Nekateri pacieti mislijo, da če za branje pred operacijo sive mrene

niso potrebovali očal, jih tudi sedaj ne bodo, vendar je to odvisno od vrste IOL ki jo

vstavimo v oko, in na dioptrijo ne vpliva, kasna očala smo imeli prej cello življenje.

Če imamo v očesu monofokalno IOL to vrsto leče plača zavarovalnica, ki ima eno

samo žarišče, bomo po operaciji potrebovali očala za bližino, morda cello za dlajavo

in bližino, če je naša roženica neenakomerno ukrivljena in povzroča cylinder na

raoženici. Lahko se odločimo tudi, da bomo nosili očala za daljavo dioptrije

približno minus 2,50, in bomo lahko brali brez očala, če le nimamo roženičnega

cilindra. Če je prisoten roženični cylinder, pa bomo v vsakem primeru potrebovali

očala tako za daleč kot za blizu.

 

Kaj pa če želimo biti po operaciji brez očal

S pomočjo Premium IOL je danes možno tudi to. Obstaja kar nekaj vrst premium

IOL, ki nam omogočajo, da po operaciji sive mrneen ne potebujemo več očala niti za

daleč niti na blizu, neglede na to, ali imamo na očesu prisoten tudi roženični

astigmatizen ali ne. S pomočjo trifokalne IOL se očal poplnoma znebimo, saj ima

leča tri žarišča, kar nam omogoča branje, gledanje računalnika, ki je bolj oddaljen

kot na primer knjiga ali časopis, in gledanje v daljavo, vse brez očal. Pri bifokalnih

IOL ima leča dve žarišči , eno za branje in eno za gledanje v dalajvo, pri tej leči se

moramo za gledanje računalnika in srednje razdalje prilagoditi ali z večjim fondom

črk na računalniku, ali de se približamo k ekranu z glavo na bralno razdaljo. Za tiste ,

ki imajo prisoten še roženični astigmatizim, pa so na voljo bi ali tri foklne torične

IOL , ki omogočajo neodvisnost od očal po operaciji.

Obstajajo tudi torične IOL , ki pa omogočajo gledanje brez očal na daljavo pri tistih s

roženičnim astigmatizmom. Vse te vrste operacij so v Sloveniji samoplačniške in jih

zavarovalnica ne plačuje.

 

Ali so vsi pacieti primerni za Premium IOL

Za torično IOL je primeren vsak pacient, ki ima roženični cylinder višji od 1

dioptrije. Roženični cylinder je drugi kot cylinder, ki ga nosimo na očalih in se ga s

posebnimi meritvami določi na pred operaivnih pregledih. Vsi pacieti, ki tak cilider

imajo, bodo brez torične IOL po operaciji rabili očala tako za daleč kot za blizu.

Za bi ali trifokalno IOL so primerni pacieti, ki imajo sicer zdravo oko. Za te leče se

lahko odločijo samo pacienti, ki na pred operativnih preiskavah, kjer se nujno opravi

tudi OCT slikanje mrežnice in pregled ozadja pri široki zenici, nimajo druge

pomembne patologije očesa , razen sive mrene.

Ali se lahko to operacijo opravi tudi pri tistih, ki se želijo znebiti očal, pa nimajo sive

mrene

Da, to je seveda možno in se tudi izvaja, v svetu množično pri nas pa malo manj, saj

je potrebno te operacije plačati. Je pa to smiselno za vsakega, ki se je naveličal iskati

očala za branje ali stalno menjati očala enkrat za daleč in drugič za blizu. Operacija

se svetuje kot korekcija dioptrije po 40 letu starosti pacienta, ko se laserska

korekcija ali korekcija z ICL lečami ne svetuje več.

 

Kaj pa možne komplikacije

Operacija zamenjave leče oziroma operacije sive mrene je najbolj uspesna operacija

,ki se na svetu opravlja. V rokah izkušenega kirurga in izurjenega tima je odstotek

komlikacij pod 1 %. Vidna ostrina po operacije je sicer lahko drugačna, kot smo

načrtovali, zaradi anatomskih posebnosti očesa, šibkih zonul, to so vezi, ki držijo IOL

v očesu …., lahko pride tudi do komplikacije med samo operacijo ali kmalu po njej.

Sicer pa je to zelo uspesna operacija. Potreben je temeljit in odkrit pogovor kaj

medicina na tem področju nudi in kakšna so pričakovanja pacienta. Ni vsak pacient

primeren za vsako vrsto IOL.

 

Kako varna je tehnika operacije

Sama tehnika operacije v Sloveniji je na zelo visokem nivoju. Leta 1989 ko je dr

Vladimir Pfeifer lastnoročno iz USA prinesel prvo darovano aparaturo za

fakoemulzifikacijo, se je v Sloveniji začel silovit razvoj operacije sive mrene, ki je

potekal hkrati za najrazvitejšimi državami na svetu. Danes je tehnika izredno

izpoplnjenjena tudi zaradi dr Pfeiferja, ki je za svojo tehniko operacie prejel najvišje

priznanje tako Ameriškega kot Evropskega združanja za kataraktno in refraktivno

kirurgijo. Njegova tehnika se uporablja po celem svetu, dr. Pfeiferpa jo uči na

največjih oftalmoloških kongresih. Ker je Slovenec, je tako Slovenija z njim pridobila

enega najboljših kirurgov za to področje, je pa tudi v Sloveniji naučil te operacije

veliko maldih oftalmologov. Vključno z mano. Nivo operacij je tako v Sloveniji v

sami svetovni špici. Operacija je sicer težka, saj pri operaciji uporabljaš obe roki in

obe nogi, z rokami držiš drobne inštrumente, z nogami pa upravljaš mikroskop z

levo nogo in aparat za fakoemulzifikacijo z desno nogo. Celotno operacijo vršiš

preko gledanja skozi mikroskop, kar je na začetku najteže se navaditi. Ko opraviš

okoli 10.000 operacij, lahko šele rečeš, da dobro operiraš. Pomembno je tudi število

operacij, ki jih opraviš v enem letu. Tako se posebaj ločimo visoko frekventni kirurgi

od preostalih, še v enem letu opraviš vsaj 1000 the operacij. V Očesnem kirurškem

centru dr Pfeifer sva kar dva, ki spadava med visoko frekvetne kirurge. Sama

opravim največ tovrstnih operacij na leto v Sloveniji. Visoko frekventnih kirurgov je

v Sloveniji sicer manj kot je prstov na eni roki, saj na klinikah in bolnicah operira

veliko kirurgov, število operacija na posameznega kirurga pa je malo. Zato je seveda

pomembno tudi kdo te operira in ne samo kakšno tehniko uporabi kirurg.

Zakaj je siva mrena najpogosteje izvajan refraktivni poseg na očesu

Refraktivna operacija je vsaka operacija ki spremeni dioptrijo očesa. Pred 40 letom

starosti se dela lasar ali imlantacija ICL leč za korekcijo dioptrije. Po 40 letu pa se

korekcija opravi z zamenjavo leče. Če smo imeli pred operacijo visoko minus ali

plus dioptrijo smo po operaciji lahko z dioptrijo 0, pa še zavarovalnica nam to

operacijo plača. Pri skoraj vsaki operaciji sive mrene korigiramo tudi dioptrijo. zZ

monofokalno IOL smo sicer omejeni, z trifokalno ali bifoklano in torično IOL pa

padejo še zadnej prepreke glede očal po operaciji. Ker se teh operacij izvede res

ogromno, je to najpogostejša operacija korekcije dioptrije nasploh na svetu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>