Novosti v Očesnem kirurškem centru dr. Pfeifer

Imamo kar nekaj novih aparatur za diagnostiko in zdravljenje očesnih bolezni.

Naj izpostavim samo nekatere…

Excimer laser

Prednosti T-SRK transepitelne superficialne refraktivne keratektomije

Metoda T-SRK spada med površinske tehnike laserske odprave dioptrije. Zaradi številnih prednosti je z uvedbo modernih pristopov – manjši, hitrejši in bolj kontroliran laserski žarek, uporabljamo napredna zdravila za kontrolo postoperativnega neugodja in postoperativnih motnjav roženice – je ta tehnika pomembna alternativa LASIK-u:

1. Dolgoročni rezultati površinske ablacije za korekcije kratkovidnosti do – 5.0 D so primerljivi z rezultati po LASIK-u

2. Ker ne napravimo režnja, ni možnosti za zaplete v zvezi s tem: strije, premik režnja, izguba vleka, difuzni lamemarni keratitis in vražčanje epitela.

3. Na razpolago je več stromalnega tkiva za varno ablacijo, kar je najbolj pomembno pri pacientih s tanko roženico, višjo korekcijo in pri nameravani napredni osebno pacientu prilagojeni wavefron vodeni abalciji.

4. Problemi s suhim očesom so po površinski abalaciji manj hudi kot po LASIK-u in to je najbolj pomembno pri pacientih, ki imajo že pred operacijo probleme s solznim filmom.

5. Tak način abalacije je nenazadnje tudi bolj primeren za paciente, kjer obstaja večja možnost ishemične poškodbe optičnega živca med vlekom, ko se očesni pritisk poviša na 80 mmHg – 4-5-kratnik normalne

Glavne tri lastnosti površinske ablacije, ki jih mora pacient vzeti v premislek, preden se odloči za tovrstni laserski poseg na roženici so pooperativno neugodje, počasna vidna rehabilitacija in možnost roženičnih brazgotin. Vsaka tehnika, kjer odstranimo epitel, povzroča nelagodje od blagea do močnejših bolečin 1 do 4 dni po posegu, ki jih blažimo s terapevtsko kontaktno lečo, cikloplegiki, analgetiki per os, topičnimi NSAID, hladnimi obkladki in topičnimi anestetiki v razredčeni obliki. Vidna ostrina je takoj po ablaciji lahko dobra, se v naslednjih dneh zaradi celjenja epitel v optično os poslabša in je stabilna 1 do nekaj tednov po posegu. Tretje pomembno tveganje – brazgotinjenje roženične strome je pogostejše pri dioptrijah več kot – 5.0 D in globini ablacije > 75 µm, pri uporabi starejših laserjev s širokim žarkom, z uporabo modernih laserjev z manjšim žarkom je teh zapletov bistveno manj. Če je tveganje večje, se priporoča uporaba sredstva proti brazgotinjenju ob zaključku ablacije. Vedno pa izvajamo hlajenje roženice s kapanjem mrzle fiziološke raztopine takoj po abalaciji. Svetujemo 1000 mg askorbinske kisline (Vitamin C) dnevno v tabletah 1 mesec po posegu, zmanjšanje izpostavljanja sončni svetlobi in kapanje topičnih kortikosteroidov vsaj 1 mesec po posegu.

Običajno se izvede hkratni poseg obojestransko, vednar mora pacient predvideti 1 teden vidne omejitve. Občasno se iz tega razloga odločimo za enostranski poseg in poseg na drugem očesu zakasnimo dokler se prvo oko ne izboljša.

 

slika-3
Najnovejš OCT aparat  s fundus kamero za FA, ICG, 3D slikanje in avtofluerescenco. Tako bomo lahko še bolje delovali na področju bolezni mrežnice v subspecialni ambulanti za bolezni mrežnice, ki že sedaj dobro deluje.

Imamo tudi nov specialni OCT za diagnostiko sprednjega segmenta ki nam omogoča natančni izračun IOL po refraktivnih lasarskih posegih na roženici kot tudi izmero debeline epitela roženice, pregled zakotja in kot odprtosti zakotja, pregld solznega meniskusa, pahimetrijo roženice ter pregled debeline in površine leče.

Avanti OCT z  OCT angiografijo mrežnice je trenutno edini OCT aparat v Sloveniji, ki omogoča neinvazivno OCT angiografijo , pri boleznih mrežnice in s tem hitrejšo diagnostiko mrežničnih bolezni .

S pomočjo najnovejšega operacijskega mikroskopa Lumera 700 bodo naše operacije še preciznejše.

Glavkomska obravnava pacientov s pomočjo kombinacije analize C in OCT nam omogoča zgodnejše odkrivanje glavkomskih sprememb očesa.

Aparat Cassini  je specialni keratometer očesa, ki natančno izmeri moč roženice na sprednji in zadnji površini roženice, s tem pridobimo bistvene podatke o zančilnostih pacientove roženice pomembne za implantacijo multifokalnih lečk v oko. Je edini tovrstni aparat trenutno v Sloveniji.

Na področju plastične kirurgije očesa že sedaj uspešno opravljamo operacije ptoz, blefaroplastuke, pterigija, entropija, ektropija, raznih manjših sprememb na vekah, aplikacije Botoxa in polnil za pomlajevanje obraza, prebrizgavanje solzevodov, korekcije konjuktivohalaze, implantacije čepkov pri suhem očesu, sondiranje Meibomovih žlez pri blefaritisu in drugo.