Korekcija dioptrije

Emetropo oko je oko, ki za gledanje na daleč in blizu ne potrebuje nobene korekcije. Takih je relativno malo, saj po 45 letu praktično vsi potrebujejo vsaj eno korekcijo, pogosto dve korekciji dioptrije. Dioptrije je korekcija, ki jo moramo nositi na očalih ali kontaktnih lečah pred očesom ali na očesu, da lahko dobro vidimo, če naše oko ni emetropo. Lahko imamo minus (miopija) plus (hipermetropija) dioptrijo ali cilindre (astigmatizem). Če ne vidimo brati brez očal smo presbiopi in potrebujemo korekcijo samo na blizu. Kako lahko korirgiramo oz. odpravimo diotrijo očesa je odvisno od starosti pacienta in stanja očesa. Kakšna korekcija dioptrije je za vsako posamezno oko najustreznejša, se določi na natančnem pregledu pri oftalmologu. Tak pregled traja okoli 1 uro. Obstaja tudi možnost , da za katero oko ni idealne možnosti za korekcijo dioptrije. Načeloma pa obstajajo določena pravila.

1. korekcija  dioptrije od 20 do 40 let starosti 

  Excimer laserska korekcija dioptrije

2. korekcija dioptrije od 40 do 60 let starosti

3. korekcija dioptrije od 60 let starosti naprej 

Operacije dioptrije od 20 do 40 leta starosti 
pri pacientih starih od 20 do 40 let se dioptrija lahko korigira s pomočjo znotraj očesne leče, ki se vstavi v oko za šarenico in pred lastno pacientovo lečo. Taka operacija ima kar nekaj prednosti pred lasersko korekcijo dioptrije, ki se sicer izvaja bolj množično, saj za lasersko korekcijo niso potrebne posebne kirurške spretnosti vendar predvsem dober laser. Pri implantaciji znotraj očesne leče tako ne prihaja do komplikacij povezanih z roženičnim flapom, ki ga naredimo pri laserju, ni težav z bleščanjem ali motnjavami v roženici , ki se pogosto pojavijo pri laserski korekciji, nismo omejeni z velikostjo dioptrije , saj lahko korigiramo tudi zelo visoke dioptrije, ki jih z laserjem ne moremo, ne povzroča suhega očesa, ki je po laserski operaciji nujno zlo vsaj 6 mesecev, lahko pa tudi dalj časa. Res pa je , da je to znotrajočesna operacija, ki ima lahko tudi svoje komplikacije značilne za vse znotrajočesne operacije. Odstotek komplikacij je pod 1 %. Samo operacija poteka v lokalni kapljični anesteziji, traja okoli 30 min in je zelo natančna. Operacijo lahko dobro izvede samo izkušen kirurg.

Za tovrstno operacijo ni primeren vsak pacient, zato so pred posegom potrebne natančne preiskave očesa. Tak pregled pred operacijo lahko traja okoli 1 uro. Posebej pomemben je podatek o globini sprednjega prekata očesa in refrakciji očesa. Pred pregledom morate biti brez kontaktnih leč 3 dni, če nosite mehke kontaktne leče in 1 teden, če nosit poltrde kontaktne leče. Potrebno je tudi razumeti , da po bo pacient, ki si bo korigiral dioptrijo na daljavo, po 45 letu starosti potreboval očala za branje, tako kot sicer vsa zdrava populacija ljudi.

V Očesenem kirurškem centru dr Pfeifer smo prvi v Sloveniji pričeli z tovorstnimi operacijami in imamo tako dolgoletne izkušnje.

Excimer laserska korekcija dioptrije

T-SRK (transepitelna superficialna refraktivna keratektomija) je metoda refraktivne operacije očesa, kjer z excimer laserjem preoblikujemo površino roženice in tako spremenimo dioptrijo očesa. Gre za operacijo na površini očesa, kjer z excimer laserjem odstranimo epitel roženice in nato še potrebno količino strome roženice. S preoblikovanjem povrhnjega dela roženice spremenimo dioptrijo. Uporabljamo ga za korekcijo nižjih dioptrij kratkovidnosti, daljnovidnosti in astigmatizma. Po posegu se v oko vstavi mehka kontaktna leča, ki ostane v očesu par dni, dokler epitel na novo ne preraste roženice. Vid se zbistri v 2-4 tednih. Očala ali kontaktne leče večinoma niso več potrebne razen, če se dogovorimo drugače. Alternativne metode so implantacija ICL, očala, kontaktne leče in nekaj drugih. V 96 % se s T SRK posegom doseže zelo dobro vidno ostrino na daljavo brez korekcije. Indikacije so nižja kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem, ozka očesna reža, tanjša roženica, začetni keratokonus z dobro ostrino vida v kombinaciji s Cross-linkingom. Kontraindikacije so naraščanje dioptrije za več kot 0,25 na leto, visoka dioptrija, vnetje veznice roženice in globljih delov očesa, glavkom, okvare mrežnice zaradi neurejene sladkorne bolezni ali neurejenega visokega krvnega tlaka, skalitve očesne leče in nekatere druge.

Potek operacije: Operacija se izvede ambulantno. Oko za operacijo posebej pripravimo in omrtvičimo s kapljicami. S pomočjo blepharostata razpremo veke. Pacient gleda v luč na laserju. Z excimer laserjem v nekaj sekundah odstranimo epitel roženice, laserski žarek centriramo na sredo zenice oz. na optično os in vklopimo sledilno napravo (eyetracker). Pacient ves čas opazuje utripajočo lučko v mikroskopu laserja. Sledi laseriranje, ki traja nekaj sekund. Na oko sterilno namestimo mehko kontaktno leco brez dioptrije. Operacija je končana brez bolečin v približno 10 minutah! Po operaciji priporočamo nošenje zaščitnih sončnih očal več mesecev cel dan.

Po operaciji je oko razdraženo, rdeče, se solzi, imate občutek tujka v očesu, je občutljivo na svetlobo, lahko je prisotna oteklina okoli očesa. Zaradi bolečin lahko po operaciji vzamete Lekadol tablete na 6 ur, dajali boste tudi kapljice. Bolečina traja 24 ur in se popolnoma umiri po 3 do 4 dneh. Priporočamo najmanj 2 kontroli po operaciji. Prva kontrola je po dnevu ali 3 dneh po operaciji, ko odstranimo kontaktno lečo. Druga, ko je glavni del celjenja končan in se že normalno vidi. Preverimo možen nastanek meglic na roženici kot posledico brazgotinske reakcije.

Operacija dioptrije očesa od 40 do 60 leta starosti 
Pri starosti pacienta od 40 let naprej se korekcija dioptrije izvaja s pomočjo trifokalnih, bifokalnih intraokularnih leč (IOL) ali  leč s podaljšanim žariščem. Pri tej tehniki se v lokalni kapljični anesteziji odstrani pacientova leča in na na njeno mesto implantira umetna intraokularna oz. znotrajočesna leča. Operacija traja okoli 15 min in je neboleča. Leča ostane v očesu trajno in je ni potrebno menjati. Korigiramo lahko tako plus kot minus dioptrijo različne velikosti. Pri multifokalnih IOL imamo dva ali tri žarišča v umetni leči. Pri bifokalnih IOL boste imeli v leči dva žarišča, eno za branje na okoli 35 cm in eno za daljavo. Pri trifokalnih lečah pa boste poleg žarišča za bližino na okoli 35 cm in žarišča za daljavo imeli še eno žarišče z sredinski vid na okoli 70 do 90 cm odajene predmete, na primer računalniški ekran, armaturno ploščo v avtu, kuhalo plošč… Tako bo vaša odvisnost od očal bistveno zmanjšana oziroma očal morda sploh ne boste potebovali. Če se boste odločili za implantacijo multifokalnih ali multifokalnih toričnih leč boste lahko prvih šest mesecev okoli izvorov luči videli kolobarje, zaradi menjave žarič na daleč in blizu v leči, kar pa pri večini pacientov po šestih mesecih izgine. Leto ali več let po operaciji je možno, da bo potreben manjši laserski poseg- YAG kapsulotomija, da se razbije zamotnjena lečna ovojnica, ki jo med operacijo moramo pustiti v očesu, saj v njo vstavimo umetno lečko.

pa boste po operaciji lahko brali na računalnik in gledali v daljavo brez očal, za branje na blizu pa boste vseeno potrebovali očala. Če ne berete veliko knjig oz jih berete na tablici ali računalniku boste zadovoljni s tovrstno lečo, ki pa ima manj svetlobnih fenomenov

 

Operacijo uspežno izvajamo že vrsto let, prvo bifokalno lečo smo v Sloveniji implantirali prav pri nas, prvo trifokalno pa isti mesec kot prvi kirurgi na svetu, saj smo bili med njimi tudi mi.. Sama operacija je zelo podobna operaciji sive mrene, le da se tu implantira trifokalna ali bifokalna leča, tam pa monofokalna leča.

Pogoj za uspešno operacijo je sicer zdravo oko. Prisotna je lahko siva mrena, mrežnica in vidni živec, pa morata biti zdrava. Zato je predposegom potreben natančen pregled očesa ki mora nujno vsebovati tudi OCT mrežnice. Potebno je pregledati vidno ostrino, izmeriti očesni pritisk, narediti preiskavo z IOL mastrom, pregledati oko pod biomikroskopom, razširiti zenico in pri široki zenici pregedati mrežnico, vidni živec, žile in centralni del mrežnice, ki ga ljudje pogosto imenjujejo rumena pega in opraviti aberometrijo in topografijo roženice z keratorefraktometrijo. Tak pregled običajno traja okoli 1 uro. Če nosite kontaktne leče, morate biti pred preglodom vsaj 3 dni brez mehkih kontaktnih leč in 1 teden brez poltrdih kontaktnih leč. Po pregledu je vid lahko meglen zaradi široke zenice, kar pomeni da po pregledu ne smemo upravljati z motornimi vozili, saj je vid preslab, vsaj 3 do 4 ure. Po tem času se zenica sama zoži in vid se povrne. Zato za tak pregled svetujemo ali da pridete na pregled s javnimi prevoznimi sredstvi ali v spremstvu nekoga, ki vas bo z avtom odpeljal domov.

Implantacije toričnih leč
Če imate astigmatizem in ste strejši od 40 let si lahko dioptrijo korigirate z implantacijo toričnih intraokularnih leč (IOL) . Torične IOL so primerne za vsakogar, ki ima astigmatizem 1 ali več dioptrij neglede na stanje njegove mrežnice. Take leče se še posebaj svetuje pri operaciji sive mrene, ko moramo odstraniti zamotnjeno očesno lečo in na njeno mesto implantirati umetno očesno lečo. Če ima pacient astigmatizem, bo po ioperaciji z mplantacijo monofokalne leče potrebaoval očala tako za daljavo kot za bližino. Če pa implantiramo torično lečo, ne bo potreboval očal za daljavo vendar samo enostavna očala brez cilindra za branje. Če se želi znebiti še očal za bližino pa potrebuje trifokalna torično IOL ali bifokalno torično iOL. za trifokalno torično ali bifokalno torično IOL pa ni več primeren vsak pacient, saj za takega pacieta z astigmatizmom potem veljajo iste zakonitosti, kot pri implantaciji bi ali tri fokalnih leč. Pred takšno operacijo je potreben natančen pregled. Potebno je pregledati vidno ostrino, izmeriti očesni pritisk, narediti preiskavo z IOL mastrom, pregledati oko pod biomikroskopom, razširiti zenico in pri široki zenici pregedati mrežnico, vidni živec, žile in centralni del mrežnice, ki ga ljudje pogosto imenjujejo rumena pega in opraviti aberometrijo in topografijo roženice z keratorefraktometrijo. Tak pregled običajno traja 1 uro. Po pregledu je vid lahko meglen zaradi široke zenice, kar pomeni da po pregledu ne smemo upravljati z motornimi vozili, saj je vid preslab, vsaj 3 do 4 ure. Po tem času se zenica sama zoži in vid se povrne. Zato za tak pregled svetujemo ali da pridete na pregled s javnimi prevoznimi sredstvi ali v spremstvu nekoga, ki vas bo z avtom odpeljal domov.

Operacija dioptrije od 60 leta naprej
Pri starosti pacienta od 60 let naprej se korekcija dioptrije izvaja s pomočjo trifokalnih ali bifokalnih intraokularnih leč (IOL). Pri tej tehniki se v lokalni kapljični anesteziji odstrani pacientova leča in na najeno mesto implantira umetna leča. Operacija traja okoli 15 min in je neboleča. Leča ostane v očesu trajno in je ni potrebno menjati. Korigiramo lahko tako plus kot minus dioptrijo različne velikosti. Pri multifokalnih IOL imamo dva ali tri žarišča v umetni leči. Pri bifokalnih IOL boste imeli v leči dva žarišča, eno za branje na okoli 35 cm in eno za daljavo. Pri trifokalnih lečah pa boste poleg žarišča za bližino na okoli 35 cm in žarišča za daljavo imeli še eno žarišče z sredinski vid na okoli 70 do 90 cm odajene predmete, na primer računalniški ekran, armaturno ploščo v avtu, kuhalo plošč… Tako bo vaša odvisnost od očal bistveno zmanjšana oziroma očal morda sploh ne boste potebovali. Če se boste odločili za implantacijo multifokalnih ali multifokalnih toričnih leč boste lahko prvih šest mesecev okoli izvorov luči videli kolobarje, zaradi menjave žarič na daleč in blizu v leči, kar pa pri večini pacientov po šestih mesecih izgine. Leto ali več let po operaciji je možno, da bo potreben manjši laserski poseg- YAG kapsulotomija, da se razbije zamotnjena lečna ovojnica, ki jo med operacijo moramo pustiti v očesu, saj v njo vstavimo umetno lečko.

Operacijo uspežno izvajamo že vrsto let, prvo bifokalno lečo smo v Sloveniji implantirali prav pri nas, prvo trifokalno pa isti mesec kot prvi kirurgi na svetu, saj smo bili med njimi tudi mi.. Sama operacija je zelo podobna operaciji sive mrene, le da se tu implantira trifokalna ali bifokalna leča, tam pa monofokalna leča.

Pogoj za uspešno operacijo je sicer zdravo oko. Prisotna je lahko siva mrena, mrežnica in vidni živec, pa morata biti zdrava. Zato je predposegom potreben natančen pregled očesa ki mora nujno vsebovati tudi OCT mrežnice. Potebno je pregledati vidno ostrino, izmeriti očesni pritisk, narediti preiskavo z IOL mastrom, pregledati oko pod biomikroskopom, razširiti zenico in pri široki zenici pregedati mrežnico, vidni živec, žile in centralni del mrežnice, ki ga ljudje pogosto imenjujejo rumena pega in opraviti aberometrijo in topografijo roženice z keratorefraktometrijo. Tak pregled običajno traja okoli 1 uro. Če nosite kontaktne leče, morate biti pred preglodom vsaj 3 dni brez mehkih kontaktnih leč in 1 teden brez poltrdih kontaktnih leč. Po pregledu je vid lahko meglen zaradi široke zenice, kar pomeni da po pregledu ne smemo upravljati z motornimi vozili, saj je vid preslab, vsaj 3 do 4 ure. Po tem času se zenica sama zoži in vid se povrne. Zato za tak pregled svetujemo ali da pridete na pregled s javnimi prevoznimi sredstvi ali v spremstvu nekoga, ki vas bo z avtom odpeljal domov.

Implantacije toričnih leč
Če imate astigmatizem in ste strejši od 40 let si lahko dioptrijo korigirate z implantacijo toričnih intraokularnih leč (IOL) . Torične IOL so primerne za vsakogar, ki ima astigmatizem 1 ali več dioptrij neglede na stanje njegove mrežnice. Take leče se še posebaj svetuje pri operaciji sive mrene, ko moramo odstraniti zamotnjeno očesno lečo in na njeno mesto implantirati umetno očesno lečo. Če ima pacient astigmatizem, bo po ioperaciji z mplantacijo monofokalne leče potrebaoval očala tako za daljavo kot za bližino. Če pa implantiramo torično lečo, ne bo potreboval očal za daljavo vendar samo enostavna očala brez cilindra za branje. Če se želi znebiti še očal za bližino pa potrebuje trifokalna torično IOL ali bifokalno torično iOL. za trifokalno torično ali bifokalno torično IOL pa ni več primeren vsak pacient, saj za takega pacieta z astigmatizmom potem veljajo iste zakonitosti, kot pri implantaciji bi ali tri fokalnih leč. Pred takšno operacijo je potreben natančen pregled. Potebno je pregledati vidno ostrino, izmeriti očesni pritisk, narediti preiskavo z IOL mastrom, pregledati oko pod biomikroskopom, razširiti zenico in pri široki zenici pregedati mrežnico, vidni živec, žile in centralni del mrežnice, ki ga ljudje pogosto imenjujejo rumena pega in opraviti aberometrijo in topografijo roženice z keratorefraktometrijo. Tak pregled običajno traja 1 uro. Po pregledu je vid lahko meglen zaradi široke zenice, kar pomeni da po pregledu ne smemo upravljati z motornimi vozili, saj je vid preslab, vsaj 3 do 4 ure. Po tem času se zenica sama zoži in vid se povrne. Zato za tak pregled svetujemo ali da pridete na pregled s javnimi prevoznimi sredstvi ali v spremstvu nekoga, ki vas bo z avtom odpeljal domov.

Če imate sivo mreno si prav tako lahko korigirate dioptrijo ob hkratni operaciji sive mrene.

Operacija sive mrene je pogosto izvajana operacija očesa, saj se samo v SLO opravi okoli 20 000 operacij letno. Je tudi en najuspešnejših operacij, ki se sploh izvaja na svetu, saj je odstotek komplikacij pri izbiri izkušenega kirurga pod 1 %. V našem očesenm centru uporabljamo le materiale prizanih svetovnih firm, operacijo izvajajo iskušeni kirurgi z vrhunsko tehnologijo in v ustreznih najkvalitetnejše opremljenih operacijskih doranah na mikroskopu Lumera 700 Zeiss, ki je edini tako kvaliteten mikroskop v celotni Sloveniji.

Naj vam na kratko razložimo, kako poteka operacija pri nas.

Na dan operacije boste v Očesni kirurški center Dr. Pfeifer prišli ob Vam določeni uri. Pri nas boste preživeli približno dve uri. V tem času Vas bomo pripravili na operacijo in operacijo tudi izvedli. Po operaciji boste odšli domov. Zaželjeno je spremstvo. V oko Vam bomo aplicirali kapljice za razširitev zenice in omrtvičenje očesa. Operirani boste v topični (kapljični) anasteziji, torej ne boste prejeli nobenih injekcij v okolico očesa in ne boste spali. Okolico očesa Vam bomo sterilno očistili, oko pokrili s sterilno rjuho, med veke pa vstavili poseben pripomoček, ki Vam bo držal veke odprte in tako preprečil utripanje vek med operacijo. Vašo lečo Vam bomo odstranili s pomočjo ultrazvočne sonde skozi zelo majhen rez na robu roženice (okoli 2mm). Uporabili bomo tehniko Quick chop, ki jo je uvedel dr. Pfeifer, za kar je prejel najvišje priznanje Evropskega in Ameriškega združenja za kataraktno in refraktivno kirurgijo. Danes tehniko uporabljajo številni svetovno priznani kirurgi po celem svetu. V Vašo lečno ovojnico Vam bomo nato vstavili mehko upogljivo umetno očesno lečko (IOL) najvišje kvalitete. Ker je operativni rez majhen, ga običajno ni treba šivati. Celotna operacija traja od 10-20 minut. Po operaciji bo oko ostalo odprto in lahko boste že gledali, čeprav boste po operaciji videli še zelo megleno. Domov boste odšli takoj po operaciji, zato preostanek dneva počivajte. Večina bolnikov lahko prične z normalnim življenjskim ritmom 1 do 2 dni po operaciji.

Korekcijo astigmatizma lahko izvedemo s posebnimi IOL. S tem Vam omogočimo boljšo vidno ostrino po operaciji brez uporabe očal za daljavo. Če imate astigmatizem nad 1 dioptrijo vam torej lahko vstavimo torično umetno lečo-IOL s katero boste po operaciji na daljavo videli brez očal. Če imate astigmatizem boste po operaciji brez korekcije astigmatizma potrebovali očala za daleč in blizu.

Ker se umetna lečka IOL ni sposobna prilagajati za gledanje na blizu in daleč, boste po operaciji potrebovali korekcijska očala za gledanje na blizu, ki se običajno predpišejo 1-3 tedne po operaciji. Če ste navajeni na očala za daljavo in bi jih želeli nositi tudi po operaciji sive mrene morate to povedati operaterju pred operacijo. Če bi želeli biti po operaciji brez očal tako pri gledanju na daljavo, kot na bližino oz. želite da bo vaša odvisnost od očal bistveno zmanjšana Vam lahko vstavimo bifokalno ali trifokalno (multifokalno) IOL. Za paciente, ki imajo astigmatizem preko 1 D, prihaja v poštev bi ali tri fokalna torična IOL. Za multifokalno IOL ni primeren vsak pacient in pred operacijo običajno potrebuje še dodatne meritve in razgovor. Lečko je potrebno naročiti, zato se morate o tem odločiti in pogovoriti pred predvideno operacijo.

Vsem našim pacientom vstavljamo asferično IOL s posebno zaščito za mrežnici nevarne spektre svetlobe, ki tako ščiti makulo. Ta lečka Vam omogoča ostrejši vid v slabih vidnih pogojih kot so megla, tema, mrak in povzroča manj bleščanja. Ker se največ nesreč, poškodb, zlomov in prometnih nesreč zgodi ravno v teh pogojih, opisano lečko izredno priporočamo in jo vstavljamo tudi , če tega izrecno ne poveste pred operacijo.

Če ste že bili operirani zaradi sive mrene in potrebujete očala za blizu ali za daljavo ali celo za stalno, pa bi bili radi brez očal, vam lahko vstavimo Add-On IOL, da se izognete uporabi očal za daljavo, bližino ali oboje.

Kot pri vsaki operaciji so tudi tu možne komplikacije, ki pa so z izbiro dobrega kirurga manj verjetne. Možne komplikacije sive mrene so zamotnitev roženice, poškodba šarenice, poškodba zenice, krvavitev v oko, krvavitev v prostor med žilnico in mrežnico, povišan očesni pritisk, hudo očesno vnetje (endoftalmitis), odstop mrežnice in nekatere druge. Vse komplikacije vodijo do poslabšanja vida ali celo do slepote in izgube očesa. Komplikacije se po svetovni literaturi in po naših izkušnjah pojavljajo redkeje kot pri 1% pacientov. Možno je tudi, da med operativnim posegom pride do situacije, v kateri umetne očesne leče ni možno vstaviti. Dioptrija po operaciji je zaradi različnih vzrokov lahko drugačna, kot smo pred operacijo načrtovali. Če se boste odločili za implantacijo multifokalnih ali multifokalnih toričnih leč boste lahko prvih šest mesecev okoli izvorov luči videli kolobarje, kar pa pri večini pacientov po šestih mesecih izgine. Leto ali več let po operaciji je možno, da bo potreben manjši laserski poseg- YAG kapsulotomija, da se razbije zamotnjena lečna ovojnica, ki jo med operacijo moramo pustiti v očesu, saj v njo vstavimo umetno lečko.

Ostrina vida po operaciji je odvisna tudi od stanja Vaše mrežnice. V primeru patologije mrežnice, ki jo zaradi sive mrene, ki preprečuje natančen pregled ozadja pred operacijo, včasih ne moremo predhodno predvideti, je vidna ostrina po operaciji lahko slabša od pričakovane.

Dodaj odgovor