Operacija dioptrije od 60. leta naprej

Pri starosti pacienta od 60 let naprej, se korekcija dioptrije izvaja s pomočjo multifokalnih (trifokalnih, bifokalnih ali leč s podaljšanim žariščem) intraokularnih oz. znotrajočesnih leč (IOL). Pri tej tehniki se v lokalni kapljični anesteziji odstrani pacientova leča in na njeno mesto implantira umetna intraokularna oz. znotrajočesna leča (IOL). Operacija traja okoli 15 minut in je neboleča. Leča ostane v očesu trajno in je ni potrebno menjati. Korigiramo lahko tako plus kot minus dioptrijo različne velikosti. Pri multifokalnih intraokularnih oz. znotrajočesnih lečah (IOL) imamo dva ali tri žarišča v umetni leči. Pri lečah s podaljšanim žariščem, lahko brez očal gledamo na računalnik, na armaturo v avtu, gospodinjimo in gledamo v daljavo, za branje knjige, pa vseeno potrebujemo očala. Tovrstna leča je tako bolj primerna za tiste, ki berejo pretežno samo na elektronskih napravah, saj to lahko opravijo brez očal, kot tudi gledanje na daljavo, ki jim je omogočeno brez očal. Pri bifokalnih IOL boste imeli v leči dve žarišči, eno za branje na okoli 35 cm in eno za daljavo. Pri trifokalnih IOL pa boste poleg žarišča za bližino na okoli 35 cm in žarišča za daljavo, imeli še eno žarišče za sredinski vid na okoli 70 do 90 cm oddaljene predmete, na primer računalniški ekran, armaturno ploščo v avtu, kuhalo ploščo, … Tako bo vaša odvisnost od očal bistveno zmanjšana, oziroma očal morda sploh ne boste potrebovali. Če se boste odločili za implantacijo multifokalnih ali multifokalnih toričnih intraokularnih leč (IOL), boste lahko prvih šest mesecev okoli izvorov luči videli kolobarje, zaradi menjave žarišč na daleč in blizu v leči, kar pa pri večini pacientov po šestih mesecih izgine. Leto ali več let po operaciji je možno, da bo potreben manjši laserski poseg – YAG kapsulotomija, da se razbije zamotnjena lečna ovojnica, ki jo med operacijo moramo pustiti v očesu, saj v njo vstavimo umetno lečko.

Operacijo uspešno izvajamo že vrsto let, prvo bifokalno lečo smo v Sloveniji implantirali prav pri nas, prvo trifokalno pa isti mesec, kot prvi kirurgi na svetu, saj smo bili med njimi tudi mi. Sama operacija je zelo podobna operaciji sive mrene, le da se tu implantira multifokalna (leča s podaljšanim žariščem, trifokalna ali bifokalna) intraokularna oz. znotrajočesna leča (IOL), tam pa monofokalna intraokularna oz. znotrajočesna leča (IOL).

Pogoj za uspešno operacijo je sicer zdravo oko. Prisotna je lahko siva mrena, mrežnica in vidni živec, pa morata biti zdrava. Zato je pred posegom potreben natančen pregled očesa, ki mora nujno vsebovati tudi OCT mrežnice. Potrebno je pregledati vidno ostrino, izmeriti očesni pritisk, narediti preiskavo z IOL mastrom, pregledati oko pod biomikroskopom, razširiti zenico in pri široki zenici pregledati mrežnico, vidni živec, žile in centralni del mrežnice, ki ga ljudje pogosto imenujejo rumena pega, opraviti aberometrijo in topografijo roženice s keratorefraktometrijo. Tak pregled običajno traja okoli eno uro. Če nosite kontaktne leče, morate biti pred pregledom vsaj 3 dni brez mehkih kontaktnih leč in 1 teden brez poltrdih kontaktnih leč. Po pregledu je vid lahko meglen zaradi široke zenice, kar pomeni da po pregledu ne smemo upravljati z motornimi vozili vsaj 3 do 4 ure, saj je vid preslab. Po tem času se zenica sama zoži in vid se povrne. Zato za tak pregled svetujemo, da pridete na pregled z javnimi prevoznimi sredstvi ali v spremstvu nekoga, ki vas bo z avtom odpeljal domov.

Implantacije toričnih intraokularnih oz. znotrajočenih leč (IOL)
Če imate astigmatizem in ste strejši od 60 let, si lahko dioptrijo korigirate z implantacijo toričnih intraokularnih oz. znotrajočesnih leč (IOL) . Torične intraokularne oz. znotrajočesne leče (IOL) so primerne za vsakogar, ki ima astigmatizem 1 ali več dioptrij, ne glede na stanje njegove mrežnice. Take leče se še posebej svetuje pri operaciji sive mrene, ko moramo odstraniti zamotnjeno očesno lečo in na njeno mesto implantirati umetno intraokularno oz. zotrajočesno lečo (IOL). Če ima pacient astigmatizem, bo po operaciji z implantacijo monofokalne intraokularne oz. znotrajočesne leče (IOL) potreboval očala tako za daljavo kot za bližino. Če implantiramo torično intraokularno oz. znotrajočesno lečo (IOL), ne bo potreboval očal za daljavo, vendar samo enostavna očala brez cilindra za branje. Če se želi znebiti še očal za bližino, potrebuje multifokalno (trifokalno ali bifokalno) torično intraokularno oz. znotrajočesno lečo (IOL). Za multifokalno (trifokalno ali bifokalno) torično intraokularno oz. znotrajočesno lečo (IOL), ni več primeren vsak pacient, saj za takega pacienta z astigmatizmom potem veljajo iste zakonitosti, kot pri implantaciji multifokalnih (bi ali trifokalnih in leč s podaljššanim žariščem) IOL. Pred takšno operacijo je potreben natančen pregled. Potrebno je pregledati vidno ostrino, izmeriti očesni pritisk, narediti preiskavo z IOL mastrom, pregledati oko pod biomikroskopom, razširiti zenico in pri široki zenici pregledati mrežnico, vidni živec, žile in centralni del mrežnice, ki ga ljudje pogosto imenujejo rumena pega, opraviti aberometrijo in topografijo roženice s keratorefraktometrijo. Tak pregled običajno traja eno uro. Po pregledu je vid lahko meglen zaradi široke zenice, kar pomeni, da po pregledu ne smemo upravljati z motornimi vozili vsaj 3 do 4 ure, saj je vid preslab. Po tem času se zenica sama zoži in vid se povrne. Zato za tak pregled svetujemo, da pridete na pregled z javnimi prevoznimi sredstvi ali v spremstvu nekoga, ki vas bo z avtom odpeljal domov.

Če imate sivo mreno si prav tako lahko korigirate dioptrijo ob hkratni operaciji sive mrene.

Operacija sive mrene je pogosto izvajana operacija očesa, saj se samo v Sloveniji opravi okoli 20 000 operacij letno. Je tudi ena najuspešnejših operacij, ki se sploh izvaja na svetu, saj je odstotek komplikacij pri izbiri izkušenega kirurga pod 1 %. V našem očesnem centru uporabljamo le materiale priznanih svetovnih podjetij, operacijo izvajajo izkušeni kirurgi z vrhunsko tehnologijo in v ustreznih najkvalitetnejše opremljenih operacijskih dvoranah na mikroskopu Lumera 700 Zeiss, ki je edini tako kvaliteten mikroskop v celotni Sloveniji.

Naj vam na kratko razložimo, kako poteka operacija pri nas.

Na dan operacije boste v Očesni kirurški center Dr. Pfeifer prišli ob vam določeni uri. Pri nas boste preživeli približno dve uri. V tem času vas bomo pripravili na operacijo in operacijo tudi izvedli. Po operaciji boste odšli domov. Zaželeno je spremstvo. V oko vam bomo aplicirali kapljice za razširitev zenice in omrtvičenje očesa. Operirani boste v topični (kapljični) anesteziji, torej ne boste prejeli nobenih injekcij v okolico očesa in ne boste spali. Okolico očesa vam bomo sterilno očistili, oko pokrili s sterilno rjuho, med veke pa vstavili poseben pripomoček, ki vam bo držal veke odprte in tako preprečil utripanje vek med operacijo. Vašo lečo vam bomo odstranili s pomočjo ultrazvočne sonde skozi zelo majhen rez na robu roženice (okoli 2mm). Uporabili bomo tehniko Quick chop, ki jo je uvedel dr. Pfeifer, za kar je prejel najvišje priznanje Evropskega in Ameriškega združenja za kataraktno in refraktivno kirurgijo. Danes tehniko uporabljajo številni svetovno priznani kirurgi po celem svetu. V vašo lečno ovojnico vam bomo nato vstavili mehko upogljivo umetno intraokularno oz. znotrajčesno lečko (IOL) najvišje kvalitete. Ker je operativni rez majhen, ga običajno ni treba šivati. Celotna operacija traja od 10-20 minut. Po operaciji bo oko ostalo odprto in lahko boste že gledali, čeprav boste po operaciji videli še zelo megleno. Domov boste odšli takoj po operaciji, zato preostanek dneva počivajte. Večina bolnikov lahko prične z normalnim življenjskim ritmom 1 do 2 dni po operaciji.

Korekcijo astigmatizma lahko izvedemo s posebnimi intraokularnimi oz. znotrajočesnimi lečami (IOL). S tem vam omogočimo boljšo vidno ostrino po operaciji brez uporabe očal za daljavo. Če imate astigmatizem nad 1 dioptrijo, vam torej lahko vstavimo torično intraokularno oz. znotrajočesno lečo (IOL), s katero boste po operaciji na daljavo videli brez očal. Če imate astigmatizem,  boste po operaciji brez korekcije astigmatizma potrebovali očala za daleč in blizu.

Ker se umetna intraokularna oz. znotrajočesna lečka (IOL) ni sposobna prilagajati za gledanje na blizu in daleč, boste po operaciji potrebovali korekcijska očala za gledanje na blizu, ki se običajno predpišejo 1-3 tedne po operaciji. Če ste navajeni na očala za daljavo in bi jih želeli nositi tudi po operaciji sive mrene, morate to povedati operaterju pred operacijo. Če bi želeli biti po operaciji brez očal, tako pri gledanju na daljavo, kot na bližino oz. želite da bo vaša odvisnost od očal bistveno zmanjšana vam lahko vstavimo multifokalno (bifokalno, trifokalno ali lečo s podaljšanim žariščem) intraokularno oz. znotrajočesno lečo (IOL). Za paciente, ki imajo astigmatizem preko 1 D, prihaja v poštev bi ali tri fokalna torična intraokularna oz. znotrajočesnoa leča (IOL). Za multifokalno intraokularno oz. znotrajočesno lečo (IOL) ni primeren vsak pacient in pred operacijo običajno potrebuje še dodatne meritve in razgovor. Lečko je potrebno naročiti, zato se morate o tem odločiti in pogovoriti pred predvideno operacijo.

Vsem našim pacientom vstavljamo asferično IOL s posebno zaščito za mrežnici nevarne spektre svetlobe, ki tako ščiti makulo. Ta lečka vam omogoča ostrejši vid v slabih vidnih pogojih kot so megla, tema, mrak in povzroča manj bleščanja. Ker se največ nesreč, poškodb, zlomov in prometnih nesreč zgodi ravno v teh pogojih, opisano lečko izredno priporočamo in jo vstavljamo tudi, če tega izrecno ne poveste pred operacijo.

Če ste že bili operirani zaradi sive mrene in potrebujete očala za blizu ali za daljavo ali celo za stalno, pa bi bili radi brez očal, vam lahko vstavimo Add-On IOL, da se izognete uporabi očal za daljavo, bližino ali oboje.

Kot pri vsaki operaciji so tudi tu možne komplikacije, ki pa so z izbiro dobrega kirurga manj verjetne. Možne komplikacije sive mrene so zamotnitev roženice, poškodba šarenice, poškodba zenice, krvavitev v oko, krvavitev v prostor med žilnico in mrežnico, povišan očesni pritisk, hudo očesno vnetje (endoftalmitis), odstop mrežnice in nekatere druge. Vse komplikacije vodijo do poslabšanja vida ali celo do slepote in izgube očesa. Komplikacije se po svetovni literaturi in po naših izkušnjah pojavljajo redkeje kot pri 1% pacientov. Možno je tudi, da med operativnim posegom pride do situacije, v kateri umetne očesne leče ni možno vstaviti. Dioptrija po operaciji je zaradi različnih vzrokov lahko drugačna, kot smo pred operacijo načrtovali. Če se boste odločili za implantacijo multifokalnih ali multifokalnih toričnih leč, boste lahko prvih šest mesecev okoli izvorov luči videli kolobarje, kar pa pri večini pacientov po šestih mesecih izgine. Leto ali več let po operaciji je možno, da bo potreben manjši laserski poseg – YAG kapsulotomija, da se razbije zamotnjena lečna ovojnica, ki jo med operacijo moramo pustiti v očesu, saj v njo vstavimo umetno lečko.

Ostrina vida po operaciji je odvisna tudi od stanja vaše mrežnice. V primeru patologije mrežnice, ki jo zaradi sive mrene, ki preprečuje natančen pregled ozadja pred operacijo, včasih ne moremo predhodno predvideti, je vidna ostrina po operaciji lahko slabša od pričakovane.

Dodaj odgovor