Glavkom z odprtim zakotjem

Je najpogostejša oblika glavkoma. Čeprav ga ne znamo pozdraviti, se ga ponavadi lahko nadzoruje. Izguba vida je lahko minimalna, če glavkom odkrijemo zgodaj in ga zdravimo.

Glavkom z odprtim zakotjem

Oko dobi svoje hranilne snovi, preko tekočine, ki kroži znotraj očesa. Ta tekočina se mora neprestano vračati v krvni obtok skozi odtočno trabekularno cedilce. pri glavkomu z odprtim zakotjem je nekaj narobe ravno s tem cedilcem. Kadar tekočina ne more krožiti dovolj hitro, očesni pritisk naraste.

Ta odvečni tekočinski pritisk, pritiska ob občutljive optične živce, ki povezujejo oko z možgani. Če je povišan očesni pritisk prisoten preveč časa, nastanejo nepopravljive poškodbe vida.

Pogled na sliko pri glavkomu z odprtim zakotjem

Pogled na sliko pri glavkomu z odprtim zakotjem

Simptomi glavkoma z odprtim zakotjem:

  • V začetku ni simptomov. Ni bolečine ali znaka, ki naznanja težave.
  • Rahla bolečina v očesu.
  • Počasno izgubljanje stranskega vida (zgoraj, ob straneh in na dnu).
  • Zmanjšana pravilnost vida (posebej ponoči, kar ni popravljivo z očali.

 Kdo je ogrožen:

  • Če je v družinski anamnezi glavkom
  •  Imate sladkorno bolezen
  • Ste zelo kratkovidni
  • Ste stari preko 35 let

Diagnosticiranje glavkoma z odprtim zakotjem

Vsak bi moral biti pregledan okoli 35 leta starosti in nato ponovno okoli 40 leta starosti. Ljudje v teh letih naj bi bili bolj ogroženi.

Zdravnik bo uporabil tonometer s katerim bo preveril vaš očesni pritisk. Po aplikaciji kapljic za omrtvičenje, bo zdravnik nežno prislonil tonometer na oko in zmeril njegov odpor, ter to zabeležil.

Oftalmoskop se uporablja za ugotavljanje oblike in barve vašega očesnega živca. Oftalmoskop poveča in osvetli notranjost očesa. Če je očesni živec upognjen ali pa ni zdrave rožnate barve, bo zdravnik odredil dodatne teste.

Perimetrija je test, ki označi vidno polje. Gledajoč naravnost v belo okroglo polje, boste povedali če zaznavate svetlobo, medtem, ko jo prestavljamo v vaše vidno polje. To polje omogoča vašemu zdravniku, da opazi vzorec vidnih sprememb, ki jih lahko povzročijo zgodnji stadiji glavkoma.

Gonioskopija se uporablja za preverjanje odprtosti ali zaprtosti kota na mestu kjer se šarenica in mrežnica srečata. To pomaga zdravniku določiti ali je Vaš glavkom z zaprtim ali odprtim zakotjem.

Pogled na sliko pri glavkomu z odprtim zakotjem

Pogled na sliko pri glavkomu z odprtim zakotjem

Zdravljenje glavkoma z odprtim zakotjem

Za nadzor glavkoma, bo Vaš zdravnik uporabil enega od osnovnih načinov zdravljenja: zdravila, laserska operacija ali filtracijska operacija. Cilj zdravljenja je zmanjšanje očesnega pritiska.

Zdravila so v obliki tablet ali kapljic za oko. Delujejo na principu upočasnjevanja nastajanja tekočine znotraj očesa ali pa izboljšajo prehod tekočine skozi cedilce. Da učinkujejo morate večino zdravil za zdravljenje glavkoma jemati 1-4x dnevno brez izjeme. Nekatera od teh zdravil imajo nezaželene stranske učinke, tako da se bo zdravnik odločil, katero zdravilo vam bo povzročalo najmanj težav. Jemanja zdravil ne smete nikoli prekiniti brez posvetovanja s svojim zdravnikom, prav tako pa morate ostalim zdravnikom, ki vas zdravijo povedati, katera zdravila že jemljete.

Argon laser trabekuloplastika in Selektivna laserska Trabeculoplastična operacija zdravi pretočni kanal. Vse kar je potrebno so anestetične kapljice, laserski žarek, ki je usmerjen v trabekularno cedilce in tako izboljša pretočnost kanala. Kadar je laserska operacija uspešna, se lahko zmanjša količina dnevnih zdravil.

Endoskopska ciklofotokoagulacija (ECP) je še ena različica laserske operacije. Namesto, da zdravimo pretočni kanal, zdravimo ciliarnik. Z zdravljenjem ciliarnika močno zmanjšamo količino očesne tekočine, kar zelo zmanjša očesni pritisk. ECP se najpogosteje uporablja skupaj z operacijo sive mrene, lahko pa se uporablja tudi samo za zdravljenje glavkoma, če je to v najboljšem interesu bolnika. Večina bolnikov zdravljenih z ECP lahko zelo zmanjšajo ali pa popolnoma prenehajo z jemanjem zdravil za znižanje očesnega pritiska.

 

Filtracijska operacija se uporablja kadar so zdravila in/ali laserske operacije neuspešne v obvladovanju očesnega pritiska. Med tem mikro kirurškim postopkom, se naredi nov kanal, ki dovoljuje tekočini da odteka iz očesa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>