Glavkom z zaprtim zakotjem

Glavkom z zaprtim zakotjem

Glavkom z zaprtim zakotjem je veliko redkejši in tipično nastane zelo hitro, kar lahko pripelje do nujnega stanja. očesni pritisk naraste zelo hitro. To nastane takrat ko se cedilca zamašijo ali pa so s čim prekrita. Šarenica je potisnjena ob lečo očesa, kar onesposobi pretok. Včasih se šarenica in leča zlepita, kar občutimo kot nenaden pritisk, ki nastane zelo hitro ponavadi samo v enem očesu. Če ni pravilno zdravljen, lahko v 3-5 dneh povzroči oslepelost v obolelem očesu. Lahko se pojavi občutek pritiska ob oko, rdečina, oteklina in zamegljen vid.

Slika glavkoma z zaprtim zakotjem

Slika glavkoma z zaprtim zakotjem

Simptomi:

 • Vnetje in bolečina.
 • Pritisk v očesu
 • Spremenjeno širjenje zenice, ki se ne odziva na svetlobo
 • Zamegljena mrežnica
 • Zmanjšan in netočen vid
 • Močna občutljivost na svetlobo
 • Siljenje na bruhanje ali bruhanje

 Povzročitelji glavkoma z zaprtim zakotjem:

 • Nepravilnost v strukturi očesa
 • Vse kar povzroči širjenje zenice
 • Pik žuželke v oko (redko)
 • Razraščanje nenormalnih žilic preko kota, kot posledica sladkorne bolezni

Diagnosticiranje glavkoma z zaprtim zakotjem

Vsakdo bi moral biti pregledan v 35 letu starosti in nato še enkrat v 40 letu starosti, saj so ljudje v teh letih najbolj občutljivi za nastanek te bolezni. Zaradi hitrih in potencialno ogrožajočih rezultatov glavkoma z zaprtim zakotjem, morate takoj ko začutite katerega od zgoraj zapisanih simptomov poiskati pomoč. Med Vašim pregledom oči, bo zdravnik s tonometrom preveril vaš očesni pritisk.

Zdravnik bo uporabil tonometer s katerim bo preveril vaš očesni pritisk. Po aplikaciji kapljic za omrtvičenje, bo zdravnik nežno prislonil tonometer na oko in zmeril njegov odpor, ter to zabeležil.

Oftalmoskop se uporablja za ugotavljanje oblike in barve vašega očesnega živca. Oftalmoskop poveča in osvetli notranjost očesa. Če je očesni živec upognjen ali pa ni zdrave rožnate barve, bo zdravnik odredil dodatne teste.

Gonioskopija se uporablja za preverjanje odprtosti ali zaprtosti kota na mestu kjer se šarenica in mrežnica srečata. To pomaga zdravniku določiti ali je Vaš glavkom z zaprtim ali odprtim zakotjem.

Pogled na sliko pri glavkomu z zaprtim zakotjem

Zdravljenje glavkoma z zaprtim zakotjem

Laserska iridotomija je pogosta terapija za zdravljenje glavkoma z zaprtim zakotjem. Med tem postopkom zdravnik uporabi laser, s katerim naredi majhno luknjico v iris, s katero obnovi pretok tekočine v sprednji del očesa. Pri večini bolnikov, se poseg opravlja v zgornjem delu šarenice, pod veko, kjer se luknjice ne vidi.

Filtracijska operacija se izvaja kadar so zdravila in/ali laserska operacija neuspešni v nadzorovanju očesnega pritiska. Med tem mikroskopskim posegom, se naredi nov pretočni kanal, ki omogoča odtekanje tekočine iz očesa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>