Bolezni roženice

Bolezni roženice

Roženica je prozorno okno na sprednjem delu očesa. Prenaša svetlobo v notranjost očesa in omogoča jasen vid. Bolezni roženice so zelo resno stanje, ki lahko povzroči zamegljenost, nepravilnost vida in na koncu celo oslepelost. Obstaja veliko vrst roženičnih obolenj. Tri najpogostejše so keratoconus, Fuchs endotelna distrofija in keratopatija bulosa.

Simptomi bolezni roženice

* Pri keratoconusu se postopoma pojavijo razpoke v endotelu.Vid postaja megličast, neprosojen, zato se dodatno poslabša. Sledi lahko še perforacija in prekatna vodica se izlije. Dokler je majhen, ga uspešno korigiramo s poltrdimi kontaktnimi lečami, kadar pa grozi perforacija roženice ali je vid zaradi skalitve leče slab ali pa bolnik ne prenaša leč, naredimo keratoplastiko.

* Oseba z Fuchs endotelno distrofijo ali keratopatijo bulosa, lahko na začetku opazi svetlikanje okoli luči ponoči ali pa ob močni sončni svetlobi. Medtem, ko ta stanja napredujejo, zjutraj vid postane meglen ali nejasen, vendar se zbistri preko dneva. Ob še daljšem napredovanju ostane vid nejasen cel dan in se nikoli ne zbistri.

* Nekatere bolezni roženice so lahko zelo boleče.
Keratoconus je oslabitev in tanjšanje sredine roženice, v obliki cone. Napredovanje bolezni je lahko zelo hitro, počasno ali pa ga ni. Ponavadi obolita obe očesi, so pa primeri, ko je obolelo le eno oko.
Fuchs endotelna distrofija je dedna nepravilnost na notranji plasti roženice imenovani endotelij. Namen te plasti je prečrpavanje tekočine iz roženice, kar obdrži kristalno čistočo. Ko endotelij ni zdrav, tekočina ni prečrpana iz roženice, kar povzroča otekanje, meglen vid in nepravilen vid.
Keratopatija bulosa je stanje, kjer je roženica doživljensko otečena. To nastane zaradi poškodbe notranje plasti roženice (endotelija) in spet ni vzpostavljeno prečrpavanje tekočine.

Vzroki bolezni roženice

* Infekcije: bakterijske, glivične, virusne so pogost razlog za nastanek bolezni.
* Vzrok za nastanek keratoconusa je pri večini bolnikov neznan.
* Starost: starostni procesi lahko vplivajo na čistost in zdravje roženice.
* Sive mrene in operativno vstavljanje intraokularnih leč:keratopatija bulosa nastane pri zelo majhnem številu bolnikov, ki so imeli to operacijo.

* Dednost.
* Kontaktne leče.
* Očesne poškodbe.
* Določene očesne bolezni, kot retinitis pigmentoza, retinopatija pri prezgodaj rojenih, in keratokonjunktivitis.

* Sistemske bolezni kot so: Downov sindrom, Osteogenesis imperfecta, Leberjev prirojeni amaurosis, Ehlers – Danlos sindrom.

Diagnosticiranje bolezni roženice

Vaš očesni zdravnik bo preveril stanje vaše roženice s povečevalnimi inštrumenti. Uporabil bo biomikroskop in napredne diagnostične postopke, kot na primer roženična topografija, ugotovil bo prve znake sive mrene, roženičnih brazgotin in ostalih težav, ki so v povezavi s sprednjim delom očesa. Potem, ko bo razširil vaše zenice, bo zdravnik preveril stanje mrežnice in iskal prve znake bolezni.

Zdravljenje bolezni roženice

Kot pri vsaki resni infekciji oči, morajo biti tudi bolezni roženice zdravljene takoj. Čeprav je transplantacija roženice skoraj vedno nujno potreba za vrnitev vida, obstajajo tudi drugi načini zdravljenja, ki lahko podaljšajo vid v zgodnjih stadijih bolezni.

Simptomi bolezni roženice:

  • Pri keratoconusu se postopoma pojavijo razpoke v endotelu. Vid postaja megličast, neprosojen, zato se dodatno poslabša. Sledi lahko se perforacija in prekatna vodica se izlije. Dokler je majhen, ga uspešno korigiramo s poltrdimi kontaktnimi lečami, kadar pa grozi perforacija roženice, ali je vid zaradi skalitve leče slab, ali pa bolnik ne prenaša leč, naredijo keratoplastiko.
  • Oseba z Fuchs endotelno distrofijo ali keratopatijo bulosa, lahko na začetku opazi svetlikanje okoli luči ponoči ali pa ob močni sončni svetlobi. Medtem, ko ta stanja napredujejo, zjutraj vid postane meglen ali nejasen, vendar se zbistri preko dneva. Ob še daljšem napredovanju ostane vid nejasen cel dan in se nikoli ne zbistri.
  • Nekatere bolezni roženice so lahko zelo boleče.

 Zdravljenje keratokonusa z UVA cross linkingom

Dodaj odgovor