Xantelazma

Rumeno belkaste lise, ki se pojavijo na spodnji ali zgornji veki, pogosteje pri notranjem očesnem kotu vek, se imenujejo Xantelazme. To je maščobno tkivo, ki se nabira v sami koži. Pojavlja se pogosteje pri ljudeh z zvišano vrednostjo predvsem holesterola v krvi, lahko pa se pojavijo tudi pri sicer popolnoma zdravih ljudeh.

Odstranjujemo jih z operacijo, pri kateri spremembe izrežemo in kožo zašijemo. Ker uporabljamo zelo majhne šive, je rez po operaciji pogosto neviden. Operacija poteka v lokalni anesteziji (z injekcijo v kožo).

Komplikacije:

Poseg je običajno enostaven. Pri ljudeh z slabo koagulacijo krvi, lahko prihaja po operaciji do krvavitve na mesu reza, kar se vidi kot hematom, zato je pred posegom priporočljivo prenehati z zdravili kot so Plavix, Aspirin, Marivarin,… Lahko pride tudi do prehodne otekline. Pri nas je poseg samoplačniški.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Lahko uporabite te oznake HTML in atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>