Lečke

Pri operaciji sive mrene se običajno vstavi monofokalna standardna intraokularna oz. znotrajočesna leča (IOL) (omogoča oster vid le na daljavo ali na bližino, ne pa obeh hkrati). Praviloma leča omogoča ostrino slike na daljavo. Predmeti v bližini se ne zaznavajo ostro. Zato je treba dodatno nositi tudi očala za gledanje na blizu ali očala za gledanje na daleč in blizu.

Kakšne so prednosti  multifokalnih leč ?

S pomočjo multifokalnih intraokularnih leč (IOL) (bifokalne, trifokalne, leče s podaljšanim žariščem, torične, bifokalne torične in trifokalne torične intraokularne oz. znotrajočesne leče), je danes možno odpraviti dioptrijo pri pacientih starejših od 40 let. S pomočjo multifokalnih intraokularnih oz. znotrajočesnih leč (IOL) se lahko praktično znebimo očal tako za daljavo kot za bližino, operacija se izvede enkrat v življenju in ima trajen učinek, dioptrija se po operaciji običajno ne spreminja več, umetna leča v očesu pa je trajen material, ki ga ni potrebno z leti menjati ali kako drugače spreminjati. Obstaja kar nekaj vrst multifokalnih intraokularnih oz. znotrajočesnih leč (IOL), ki nam omogočajo, da po operaciji ne potrebujemo več očal niti za daleč niti za blizu, ne glede na to, ali imamo na očesu prisoten tudi roženični astigmatizem ali ne. S pomočjo trifokalne intraokularne oz. znotrajočesne leče (IOL) se očal popolnoma znebimo, saj ima leča tri žarišča, kar nam omogoča branje, gledanje računalnika, ki je bolj oddaljen kot na primer knjiga ali časopis, in gledanje v daljavo, vse brez očal. Pri bifokalnih intraokularnih oz. znotrajočesnih lečah (IOL) ima leča dve žarišči, eno za branje in eno za gledanje v daljavo, pri tej leči se moramo za gledanje računalnika in za srednje razdalje prilagoditi ali z večjim fontom črk na računalniku, ali da se približamo k ekranu z glavo na bralno razdaljo.  Pri implantaciji leče s podaljšanim žariščem pa boste po operaciji lahko brali na računalnik in gledali v daljavo brez očal, za branje na blizu pa boste vseeno potrebovali očala. Če ne berete veliko knjig oz. jih berete na tablici ali računalniku boste zadovoljni s tovrstno lečo, ki pa ima manj svetlobnih fenomenov, kot tri ali bifoklna multifoklana intraokularna oz. znotrajočesna leča (IOL). Za tiste, ki imajo prisoten še roženični astigmatizem, so na voljo bi ali tri fokalne torične intraokularne oz. znotrajočesne leče (IOL), ki omogočajo neodvisnost od očal po operaciji. Obstajajo tudi torične intraokularne oz. znotrajočesne leče (IOL), ki omogočajo gledanje brez očal na daljavo pri pacientih z roženičnim astigmatizmom. Za torično  intraokularno oz. znotrajočesno lečo je primeren vsak pacient, ki ima roženični cilinder višji od 1. dioptrije. Roženični cilinder je drug kot cilinder, ki ga nosimo na očalih in se ga s posebnimi meritvami določi na pred operativnih pregledih. Vsi pacienti, ki tak cilinder imajo, bodo brez torične intraokularne oz. znotrajočesne leče (IOL) po operaciji rabili očala tako za daleč kot za blizu.

Za bi ali trifokalno ter lečo s podaljšanim žariščem  intraokularno oz. znotrajočesno lečo (IOL) so primerni pacienti, ki imajo sicer zdravo oko. Za te leče se lahko odločijo samo pacienti, ki na pred operativnih preiskavah, kjer se nujno opravi tudi OCT slikanje mrežnice in pregled ozadja pri široki zenici, nimajo druge pomembne patologije očesa, razen lahko imajo prisotno sivo mreno.

Operacija z multifokalnimi intraokularnimi oz. znotrajočesnimi lečami je smiselna za vsakega, ki se je naveličal iskati očala za branje ali stalno menjati očala enkrat za daleč in drugič za blizu. Operacija se svetuje kot korekcija dioptrije po 40. letu starosti pacienta, ko se laserska korekcija ali korekcija z ICL lečami Artisan ne svetuje več.
Operacija zamenjave leče z multifokalnimi intraokularnimi oz. znotrajočesnimi lečami (IOL) je najuspešnejša operacija, ki se na svetu opravlja. V rokah izkušenega kirurga in izurjene ekipe je odstotek komplikacij pod 1 %. Komplikacije so seveda možne. Vidna ostrina po operacije je sicer lahko drugačna, kot smo načrtovali, zaradi anatomskih posebnosti očesa, šibkih zonul, to so vezi, ki držijo intraokularno oz. znotrajočesno lečo v očesu, lahko pride tudi do komplikacije med samo operacijo ali kmalu po njej. Po temeljitem pregledu, ki običajno traja 1 uro, se boste skupaj s kirurgom odločili, kaj je za vas najprimernejša izbira za korekcijo dioptrije. Ko bomo prejeli izračun za vašo lečo, vas bomo obvestili ali potrdili termin operacije.
Sama tehnika operacije v Sloveniji je na zelo visokem nivoju. Leta 1989, ko je dr. Vladimir Pfeifer lastnoročno iz ZDA prinesel prvo darovano aparaturo za fakoemulzifikacijo, se je v Sloveniji začel silovit razvoj operacije sive mrene, ki je potekal hkrati z najrazvitejšimi državami na svetu. Implantacije multifokalnih intraokularnih oz. znotrajočesnih leč (IOL) je v Sloveniji prvi opravil dr. Vladimir Pfeifer že pred več kot 20. leti, ko so bile multifokalne intraokularne oz. znotrajočesne leče (IOL) še velika posebnost. Danes je tehnika izredno izpopolnjena tudi zaradi dr. Vladimirja Pfeiferja, ki je za svojo tehniko operacije prejel najvišje priznanje tako Ameriškega kot Evropskega združenja za kataraktno in refraktivno kirurgijo. Njegova tehnika se uporablja po celem svetu, dr. Vladimir Pfeifer jo uči na največjih oftalmoloških kongresih. Ker je Slovenec, je tako Slovenija z njim pridobila enega najboljših kirurgov za to področje. Operacija je sicer težka, saj pri operaciji uporabljamo obe roki in obe nogi, z rokami držiš drobne inštrumente, z nogami pa upravljaš mikroskop z levo nogo in aparat za fakoemulzifikacijo z desno nogo. Celotno operacijo vršimo s pomočjo mikroskopa. Pomembno je tudi število operacij, ki jih posamezni kirurg opravi v enem letu. Tako se posebej loči visoko frekvenčen kirurg od preostalih kirurgov, če v enem letu opravi vsaj 1000 operacij. Visoko frekvenčen kirurg ima najmanjše možno število komplikacij med samo operacijo in je tako najzanesljivejša možna izbira operaterja, kar je še posebej pomembno pri težkih operacijah.

Dodaj odgovor