Daljnovidnost

View Video

Daljnovidnost (Hyperopia)

Nastane kadar je roženica preveč ploska v primerjavi z velikostjo očesa. To povzroča usmerjanje svetlobe na točko za mrežnico, kar se kaže kot zamegljen vid na blizu in občasno tudi zamegljen vid na daleč. Ponavadi se daljnovidnost določi šele v starejših letih, saj je pri mlajših ljudeh očesna leča sposobna kompenzirati.

 Simptomi daljnovidnosti:

  •  zamegljen vid na blizu,
  •  občasno zamegljen vid na daleč.

Nastanki daljnovidnosti:

  • dednost.

Diagnosticiranje daljnovidnosti

Veliko ljudem ne moremo določiti daljnovidnosti brez popolnega pregleda oči. Šolski pregledi ne zaznajo tega stanja, ker se preverja samo vid na daleč. Vaš očesni zdravnik bo naredil ocenitev refrakcije, s katero bo ugotovil ali vaše oko usmeri svetlobo naravnost na mrežnico, tako na blizu kot na daleč. Test za ugotavljanje pravilnosti vida bo ugotovil vašo sposobnost ostrine in jasnosti vida na vseh razdaljah. Vaš zdravnik bo prav tako preveril očesno koordinacijo in kontroliranje mišice, kot tudi sposobnost vašega očesa, da spreminja fokus. Vse to so pomembni faktorji pri vašem vidu.

 Zdravljenje daljnovidnosti

Očala in kontaktne leče uporablja veliko ljudi, kot začasno zdravljenje daljnovidnosti. Vendar obstaja veliko posegov, ki kirurško odstranijo ali zmanjšajo daljnovidnost.

Ostali tipi refraktivnih napak so še: kratkovidnost in presbiopia.

Dodaj odgovor