Kratkovidnost

View Video

Kratkovidnost (Myopia)

V nasprotju z normalnim vidom se pojavi, kadar je roženica preveč ukrivljena in je oko predolgo. To centriranje svetlobe na sprednjem delu mrežnice povzroča zamegljen vid na daljavo.

Kratkovidnost je zelo pogosto stanje, ki prizadene približno 30% populacije. Ponavadi se prične pojavljati med osmim in dvanajstim letom in skoraj vedno pred dvajsetim letom. Medtem, ko telo raste, se stanje pogosto poslabša, vendar se stabilizira v odrasli dobi.

Pogled na sliko pri normalnem vidu in pri kratkovidnosti

 Simptomi kratkovidnosti:

  • nejasen vid na daljavo.

 Vzroki kratkovidnosti:

  • dednost.

Diagnosticiranje kratkovidnosti

Velikokrat se kratkovidnost pokaže med rednimi sistematskimi pregli v šoli. Včasih starši opazijo, da imajo njihovi otroci težave pri prepoznavanju cestnih znakov ali pri gledanju televizije. Vaš očesni zdravnik lahko naredi refraktivno ocenitev, s katero ugotavlja ali vaše oči usmerjajo svetlobo točno na mrežnico, tako na blizu kot na daleč. Test natančnosti vida bo ugotavljal zmožnost ostrine in čistost vida na vseh razdaljah. Vaš zdravnik bo prav tako preveril očesno koordinacijo in kontroliranje mišice, kot tudi sposobnost vašega očesa, da spreminja fokus. Vse to so pomembni faktorji pri vašem vidu.

 Zdravljenje kratkovidnosti

Očala in kontaktne leče uporablja veliko ljudi, kot začasno zdravljenje kratkovidnosti. Vendar obstaja veliko posegov, ki kirurško odstranijo ali zmanjšajo kratkovidnost.

Ostali tipi refraktivnih napak so še: kratkovidnost, daljnovidnost in starostno poslabšanje vida (presbyiopia).

Dodaj odgovor