Alergični konjunktivitis

Alergični konjunktivitis

Kaj je alergični konjunktivitis?

Če ste vi ali samo vaše oči izpostavljene neki snovi, kot na primer cvetnemu prahu, lahko oči postanejo rdeče, srbeče in se močno solzijo. To se zgodi samo, če imate alergični konjunktivitis. Alergični konjunktivitis je vnetje veznice, ki nastane kot posledica alergične reakcije telesa na določeno snov, ki je za nas alergen, na primer cvetni prah. Veke so z notranje strani pokrite z membrano, ki jo imenujemo veznica, in pokriva tudi zrklo vse do roženice. Veznica je zelo občutljiva na draženje z alergeni posebej v času sezonskega senenega nahoda. Alergični konjunktivitis je prisoten pri 10 do 20 % vse populacije, najbolj pa so prizadeti otroci in mladostniki.

Kakšne vrste alergičnega konjunktivitisa poznamo?

Obstajata dve glavni obliki alergičnega konjunktivitisa in sicer akutni in kronični.
Akutni je kratkotrajno bolezensko stanje, ki se najpogosteje pojavlja v sezoni alergij, torej najpogosteje spomladi, lahko pa tudi zaradi cvetnega prahu določenih rastlin, na katerega je nekdo alergičen. Tako ima lahko nekdo najhujše težave spomladi drug pa poleti ali celo jeseni. V premeru akutnega alergičnega konjunktivitisa veke nenadoma zatečejo, srbijo, oči nas pečejo, so rdeče in se obilno solzijo. Pogosto te težave spremlja še nadležno smrkanje iz nosu.
Pri kroničnem alergičnem konjunktivitisu, ki je mnogo manj pogost, se pekoče oči, srbenje in občutljivost na svetlobo pojavljajo preko celega leta. To vrsto se lahko hitro zamenja s suhim očesom ali nealergičnim konjunktivitisom, včasih celo s psihosomatskimi težavami. Vnetja je relativno malo, alergeni pa so običajno snovi, s katerimi smo stalno v stiku; prah, hrana, perje…

Kaj povzroča alergični konjunktivitis?

Telo se z obrambno reakcijo bori proti alergenom. Alergeni so snovi, ki povzročajo alergijske reakcije. To je v bistvu obrambna reakcija telesa na tujo snov v telesu. Alergija je reakcija telesa v smislu imunskega obrambnega sistema na snov, ki jo telo prepozna kot “tujo” in se je želi znebiti. Ko ste alergični na nekaj, obramba vašega telesa reagira in proizvaja močne kemikalije, kot so histamini. Histamin je v prvi vrsti odgovoren za solzne, srbeče oči in mnogo drugih tipičnih simptomov alergije. Ni jasno zakaj nekateri ljudje razvijejo alergijo drugi pa ne. Simptomi se lahko začnejo pri katerikoli starosti, vendar so otroci in mladi odrasli bolj dovzetni za alergije. Najpogostejši alergeni so na voljo prosto v našem okolju. Oči so seveda zelo podvržene pogostim alergijskim reakcijam zaradi stalne izpostavljenosti okolju. Očesni simptomi so lahko posledica neposrednega stika alergena z veko ali veznico ali pa je lahko posledica večje alergijske reakcije kot npr. pri senenem nahodu. Tudi uporaba nekaterih kapljic za oči z zdravili ali raztopine za leče lahko povzročijo alergijski konjunktivitis.
Alergeni, ki najpogosteje povzročijo simptome na očeh so:
• cvetni prah dreves, trav in plevela,
• hišni prah,
• plesni,
• dlaka živali in perje.

Kdo je bolj dovzeten za pojav alergijskega konjunktivitisa?

Ljudje, ki imajo alergije v večjem odstotku razvijejo tudi alergični konjunktivitis. Pojavlja se torej v 10 do 20 % populacije. Pogosteje se pojavlja v določenih družinah. Če imate nagnjenje k alergijam in živite v okolju, kjer je veliko alergenov, je možnost da zbolite za alergičnim konjunktivitisom večja.

Kako postavimo diagnozo alergičnega konjunktivitisa?

Zdravnik oftalmolog s pregledom oči pod biomikroskopom in natančnim pogovorom o morebitnih drugih alergijah ali pojavom le teh v družini ter natančno anamnezo pogosto lahko že postavi diagnozo. Rdečica na belem delu očesa, torej na veznici in številne majhne izboklinice na notranjih straneh vek so vidni znaki alergičnega konjunktivitisa.
Včasih so potrebna dodatna testiranja:
• kožni testi na alergene kjer v kožo najpogosteje na podlakti z iglico nanesemo določene alergene in proučimo odziv telesa, ki se lahko kaže v rdečici ali otekanju kože okoli alergena.
• Krvni test se izvaja redkeje, z njim ugotovimo, če vaše telo proizvaja proteine (protitelesa), da se zaščiti pred specifičnimi alergeni, kot so plesni ali prah.
• Postrganje veznice z odvzemom celic vaše veznice lahko prikaže prisotnost eozinofilcev. Eozinofilci so bele krvne celice, ki se aktivirajo, če imate alergije.

Kako zdravimo alergični konjunktivitis ?

Veliko lahko storimo kar sami s pravilnim načinom življenja. Da se minimalizira izpostavljenost alergenom zaprite okna in ne zračite stanovanja v času, ko je prisotna velika koncentracija alergenov v zraku, če imate možnost se v času cvetenja tiste rastline na kateri cvetni prah ste alergični preselite v drugo okolje, v stanovanju naj bo čim manj prahu, uporabljajte notranje čistilce zraka, izogibajte se barvam, parfumom, kemikalijam za lase in drugim alergenom, ne drgnite si oči, čeprav vas oči srbijo, veke si hladite s hladnimi obkladki, ki bodo zmanjšali vnetje in oblažili srbenje Če to ne pomaga potem je potrebna pomoč zdravil. Antihistaminiki, ki zmanjšajo sproščanje histamina ali blokirajo njegovo izločanje, samo vlaženje očesa z umetnimi solzami pri blagih oblikah, kapljice za lokalno zmanjšanje vnetja na očeh vasokonstriktorne kapljice, ki skrčijo žile na veznici, vendar se te lahko uporabljajo zelo kratkotrajno, stabilizatorji mastocitov, da je vnetne reakcije manj, steroidne kapljice samo v zelo resnih primerih kombinacije različnih sestav in v kapljicah.

Kako lahko preprečimo nastanek alergičnega konjunktivitisa ?

Popolno izogibanje alergenom v okolju oziramo snovem v okolju, ki povzročajo alergični konjunktivitis je zelo težko. Najlažje je, da se izogibamo ali zmanjšamo na minimum izpostavljenost nas samih alergenom. Če vemo na kaj smo alergični, se temu izogibajmo, ne hodimo na sprehode, ko je v zraku ravno tisti cvetni prah ali kaj, na kar smo alergični, ne imejmo živali z dlako kot domačo žival, če smo alergični na dlako, ne imejmo v stanovanju preprog, veliko omar in polic, na katerih se nabira prah, če smo alergični na prah, kupimo si vzglavnik iz umetnih materialov, če smo alergični na perje. Ugotovimo kaj nam škodi in kaj koristi in se tega držimo in upoštevajmo. Pogovorimo se z drugimi, ki imajo iste težave, in ugotovili bomo morda še kaj novega, čemur se je bolje izogibati in kaj lahko počnemo, da bodo simptomi čim blažji in življenje čim lažje kljub alergičnemu konjunktivitisu.

Dodaj odgovor