Sindrom suhega očesa

View Video

Ime “suho oko” je lahko nekoliko zavajajoče, saj je eden od simptomov sindroma suhega očesa, preveliko solzenje. Vse skupaj bo imelo smisel, ko vam bomo razložili, da obstajata dve vrsti solz, ki jih oko izloča.

Prvi tip, imenovan vlažilne solze, nastajajo počasi in neprestano preko celega dne. Vlažilne solze so sestavljene iz mukoze, vode, olja, hranilnih proteinov in protiteles, ki hranijo in varujejo sprednjo površino očesa.

Drugi tip solz, imenovan refleksivne solze, nima veliko vlažilne vrednosti. Refleksivne solze pritečejo takrat, ko nam kaj pade v oko, kadar režemo čebulo, kadar smo v zakajenem prostoru ali kadar po nesreči opraskamo svoje oko. Refleksivne solze pritečejo v tako velikih količinah, da jih odvodni sistem ne uspeva dovolj hitro posrkati, zato se izlijejo iz očesa na lice. Prav tako pa refleksivne solze pritečejo, kadar oko ne proizvaja dovolj vlažilnih solz, zato imamo suho oko.

Prikaz sindroma suhega očesa

Prikaz sindroma suhega očesa

Simptomi sindroma suhega očesa:

 • solzenje oči,
 • občutek peska in rezanja v očesu,
 • oči pečejo in srbijo,
 • vid, ki postane zamegljen po branju, gledanju TV ali uporabi računalnika,
 • rdeče in vnete oči, ki proizvajajo preveč mukoze.

 Vzroki nastanka sindroma suhega očesa:

 • Starost: Medtem, ko se staramo, žleze v očesu proizvajajo manj olja. Olje preprečuje izhlapevanje solz iz očesa. Zmanjšana proizvodnja olja dovoli solzam prehitro izhlapevanje, ki nato izsuši oko.
 • Bolezni kot so diabetes, Sindrom Sjogren (zmanjšanje količine solz, sline, težave s sklepi, na roženici se pojavijo spremembe, epitel se lušči v obliki svaljkov, prebavne težave. Pojavlja se v starejši dobi in je pogostejši pri ženskah) in Parkinsonovi bolezni.
 • Hormonske spremembe, posebej po menopavzi.
 • Predpisana zdravila: zdravila za višanje krvnega pritiska, antihistaminiki, diuretiki, antidepresivi, uspavalne tablete in tablete proti bolečinam. Zdravila brez recepta: zdravila za prehlad, alergijo, slabost, spanje.
 • Vroča, suha ali vetrovna klima: visokogorje, klima, dim.
 • Branje, uporaba računalnika in gledanje TV.
 • Kontaktne leče.
 • Operacija na očesu: operacije, ki vključujejo LASIK, lahko povzročijo sindrom suhega očesa.
 • Vnetja: Zadnje raziskave poročajo, da lahko tudi vnetja povzročajo sindrom suhega očesa, zaradi neuravnoteženosti “dobrih” in “slabih” maščob.

Zdravljenje Sindroma suhega očesa

Najpogostejše zdravljenje je uporaba umetnih solz, ki nadomesti pomanjkanje naravnih vlažilnih solz. Umetne solze so v tekoči obliki, v dalj trajajoči obliki gela, ali dolgo trajajoči obliki olja, ki je največkrat priporočen ponoči. Različne vrste umetnih solz so dosegljive brez recepta. Umetne solze, se lahko uporabljajo tolikokrat na dan, kot želite, v količinah, ki jih želite. Od nekajkrat dnevno, do vsakih nekaj minut, vendar je dobro, če sledite načrtu, ki vam ga je predpisal zdravnik.

Kadar so vzrok sindroma suhega očesa infekcije, vnetja vek, ali zamašene oljne žleze, bo uporabljena posebna očiščevalna tehnika in predlagan antibiotik. Prav tako pomaga izogibanje vročemu, suhemu ali vetrovnemu okolju in vlaženje zraka doma ali v pisarni.

Zamašitev solzega voda je zdravljenje sindroma suhega očesa, ki bo omogočila očesu učinkovitejšo izrabo vlažilnih solz, ki jih oko še proizvaja.

 

Novosti na področju zdravljenja suhega očesa in suhega očesa v povezavi z blefaritisom (disfunkcije Meibomovih žlez ali MGD)

Pogovarjali smo se s specialistko oftalmologinjo kirurginjo dr. Marijo Ano Schwarzbartl Pfeifer, iz Očesnega kirurškega centra dr. Pfeifer.

Suho oko je težava, s katero se srečuje vse več ljudi. Posebno po 40. letu starosti in v povezavi z različnimi očesnimi operacijami, predvsem po operaciji korekcije dioptrije z Excimer laserjem po metodi LASIK ali po operaciji sive mrene, je suho oko prisotno pogosteje kot sicer.

Težave kot so pekoče, rdeče oči, občasno zamegljen vid, srbenje oči, občasno prekomerno solzenje, občutek peska ali tujka v očesu, otežkočeno branje zaradi zameglitve slike ali pekočih oči so pogosto opisane s strani pacientov.

Terapija z umetnimi solzami brez konzervansov sicer pomaga, a je učinek solzic kratkotrajen, običajno traja 20 min do 2 uri. Zato je na področju suhega očesa v zadnjem letu ali dveh, opaziti izredni napredek v terapiji. Obstajajo že biomarkerji, s pomočjo katerih lahko zelo enostavno določiš ali je suho oko posledica vnetnih reakcij ali ne, in se seveda temu ustrezno potem odločiš tudi glede terapije.

V očesnem kirurškem centru dr. Pfeifer imamo temu namenjeno subspecialistično oftalmološko ambulanto za suho oko, kjer lahko našim pacientom ponudimo terapijo z zdravili in postopki, ki se uporabljajo v tujini, v Sloveniji pa drugod še niso dostopni.  Standardna terapija gretja vek, čiščenja robov vek, protivnetne kapljice s steroidi, omega maščobne kisline, laneno ali ribje olje, umetne solzice različnih proizvajalcev brez konzervansov , okluzija izvodil solznih poti, je pogosto premalo.

Bistvenega pomena je določiti, prisotnost vnetnega parametra. S posebnim testom MMP 9, lahko ugotovimo ali je vnetje pri suhem očesu prisotno ali ne. Test se uporablja za vsakega pacienta kot enkratni test. Okluzija punktuma se ne priporoča, če je test pozitiven, tudi odgovor na protivnetno trapijo se z lahkoto predvidi na osnovi rezultata testa. Test nam torej za razliko od do sedaj uporabljenih testov, kot so T BUT test, Schirmerjev test , test osmolarnosti, pomaga pri izbiri pravilne terapije in napove rezultat zdravljenja. Test lahko trenutno v Sloveniji opravite samo v Očesnem kirurškem centru dr. Pfeifer.

Ker je suho oko pogosto (od 60 do 80 % suhega očesa po strokovni leteraturi) posledica nenormalnosti v mastnem delu  solznega filma, za kar so odgovorne predvsem Meibomove železe, je pogosto za rešitev težave s suhim očesom potrebno najprej normalizirati delovanje teh žlez.

Novo pri nas je lasersko zdravljenje suhega očesa

S pomočjo laserskega zdravljenja z E eye laserjem, stimuliramo preko vegetativnega živčevja Meibomove žleze, da začnejo zopet normalno delovati. Potrebni so trije tretmaji, prvi, čez 14 dni in čez 1 mesec. V Očesnem kirurškem centru dr. Pfeifer, kjer lasersko zdravljenje suhega očesa edini v Sloveniji opravljamo sedaj že 1 leto, imamo izredno dobre izkušnje tudi pri pacientih, ki jim ostala standardna terapija ni pomagala.

Toaleta vek je lahko tudi terapija, če se izvaja s pravimi čistilnimi robčki, ki vsebujejo zdravilo

Čiščenje robov vek s posebnimi robčki (Cliradex), ki vsebujejo olje čajevca, ki uničuje Demodexe, ki so dokazani povzročitelji blefaritisa, je izrednega pomena pri MGD oz. blefaritisu. Tovrstni robčki žal v Sloveniji še niso registrirani, lahko pa jih dobite pri nas ali si jih sami nabavite preko elektronskih trgovin iz ZDA ali Anglije. Potrebno pa je dolgotrajno čiščenje, vsaj nekaj mesecev. Navadni robčki, ki veke zgolj umijejo so tu premalo.

Kaj pa terapija s kapljicami, kaj je novega na tem področju

Lokalni ciklosporini brez konservansov (Ikervis) so kapljice, ki se jih v oko aplicira 2x dnevno, lahko več mesecev. Blažijo vnetno reakcijo, ki je pri suhem očesu vedno prisotna. Žal tudi te kapljice niso dostopne na zelen recept, lahko pa si jih na priporočilo oftalmologa sedaj že kupite v lekarni. Ker je to novost za lekarne, jih ne boste dobili povsod, vendar jih lahko naročijo in jih pridete iskati čez dan ali dva. Seveda pa jih morate plačati. Baje bodo že spomladi dostopne tudi na zelen recept.

Topični sekretagogi  v Sloveniji še niso dostopni , lahko pa si jih kupite v ZDA.

Nasalni nevrostimulator  True tear je že registriran pripomoček, ki s stimulacijo v nosu poveča sekrecijo solz. Ker je še zelo nov, so klinične študije še nezanesljive. Lahko pa ga preizkusite, če si ga priskrbite iz tujine, kjer je tudi to velika novost.

Največ obeta novo zdravilo, ki deluje podobno kot lokalni ciklosporini na proti vnetni mehanizem, vendar na čisto drugem segmentu vnetne reakacije, lifitegrast, ki je v ZDA že registriran pod imenom Xiidra podjetja Shire od julija 2016. Zdravilo je izredno drago in po prvih kliničnih študijah izredno uspešno v zdravljenju suhega očesa, tudi v kombinaciji z lokalnimi ciklosporini.

Kirurško zdravljenje prihaja v poštev tudi pri suhem očesu ali ne

Kirurško zdravljenje, kot je konjuktivoplastika oz. kirurgija conjuktivohalaze je relativno majhna operacija, ki pa pri določenih oblikah suhega očesa bistveno pripomore k dobrem rezulatau zdravljenja. Tudi ta poseg izvajajo le redki kirurgi, pri nas ga lahko opravite, če je indiciran.

Sondiranje Meibomovih žlez je poseg, ki ga opravljajo redki kirurški centri, saj je relativno duhamoren in potrebuješ veliko potrpljenja, da ga opraviš. Sam postopek lahko traja tudi 1 uro ali celo dalj, saj je potrebno sondirati vsako žlezo posebej, na vseh 4 vekah. Postopek pa lahko pomaga pri težavah celo več kot 1 leto.

Tarsorafija, aplikacija Botulin toxina,  transplantacije amnijske membrane, transplantacije žlez slinavk se uporabljajo pri izrazitih težavah s suhim očesom

Kaj lahko storimo sami

Dietna prehrana bogata z omega maščobnimi kislinami, manjšim vnosom kalorij, veliko rib in ribjih izdelkov, avokado, olivno olje, laneno olje, izogibanje suhemu okolju in okolju s klimatskimi napravami, izogibanje ozračju, ki je močno onesnaženo, med in mleko vključiti v prehrano, akupunktura in veliko telesne aktivnosti ter sreča so osnovne stvari, za katere lahko v veliki meri poskrbimo sami.

Kakšna terapija je torej najboljša

Vsaka terapija ni primera za vsakega, zato je odločilnega pomena pregled v ambulanti za suho oko, kjer se predvsem na osnovi pregleda odločimo, kaj je za vsakega posameznika najustreznejša terapija. Večina zgoraj omenjene terapije je dostopna tudi Slovencem po takih ali drugačnih poteh, samo volja, znanje in pogosto tudi finance so potrebne, pa bo stanje vašega suhega očesa obvladljivo.

 

Dodaj odgovor