Po operaciji sive mrene brez očal ali operacija sive mrene kot refraktivni poseg

Pri operaciji sive mrene se lahko opravi hkrati tudi korekcija dioptrije s pomočjo multifokalnih (trifokalnih , bifokalnih ali lečo s podaljšanim žariščem) intraokularnih oz. znotrajočesnih leč (IOL).  Najpogosteje izvajani refraktivni poseg na svetu je prav operacija sive mrene. Ker je vaša leča motna jo moramo z operacijo odstraniti, na njeno mesto pa vstaviti umetno intraokularno oz. znotrajočesno lečo (IOL). Ko se vaša motna  leča iz očesa odstrani tovrstna operacija ne bo več potrebna, tudi spremembe v dioptriji ne pričakujemo več. Rešitev je torej dolgotrajna.  Pri tej tehniki se v lokalni kapljični anesteziji odstrani pacientova leča in na njeno mesto implantira umetna intraokularna oz. znotrajočesna leča (IOL). Operacija traja okoli 15 min in je neboleča.

 

Leča ostane v očesu trajno in je ni potrebno menjati. Korigiramo lahko tako plus kot minus dioptrijo različne velikosti. Pri multifokalnih intraokularnih oz. znotrajočesnih lečah imamo dva ali tri žarišča v umetni leči oz imamo lahko tudi lečo s podaljšanim žariščem. Pri bifokalnih intraokularnih oz.  znotrajočesnih lečah (IOL) boste imeli v leči dve žarišči, eno za branje na okoli 35 cm in eno za daljavo. Pri trifokalnih intraokularnih oz. znotrajočesnih lečah (IOL) boste poleg žarišča za bližino na okoli 35 cm in žarišča za daljavo, imeli še eno žarišče za sredinski vid na okoli 70 do 90 cm oddaljene predmete, na primer računalniški ekran, armaturno ploščo v avtu, kuhalo ploščo, … Tako bo vaša odvisnost od očal bistveno zmanjšana oziroma očal morda sploh ne boste potrebovali. Pri implantaciji leče s podaljšanim žariščem pa boste po operaciji lahko brali na računalnik in gledali v daljavo brez očal, za branje na blizu pa boste vseeno potrebovali očala. Če ne berete veliko knjig oz. jih berete na tablici ali računalniku boste zadovoljni s tovrstno lečo, ki pa ima manj svetlobnih fenomenov, kot tri ali bifoklna multifoklana intraokularna oz. znotrajočesna leča (IOL). Če se boste odločili za implantacijo multifokalnih ali multifokalnih toričnih intraokularnih oz. znotrajočesnih leč (IOL), boste lahko prvih šest mesecev okoli izvorov luči videli kolobarje, zaradi menjave žarišč na daleč in blizu v leči, kar pa pri večini pacientov po šestih mesecih izgine. Leto ali več let po operaciji je možno, da bo potreben manjši laserski poseg- YAG kapsulotomija, da se razbije zamotnjena lečna ovojnica, ki jo med operacijo moramo pustiti v očesu, saj v njo vstavimo umetno intraokularno oz. znotrajočesno lečko (IOL).

Operacijo uspešno izvajamo že vrsto let, prvo bifokalno intraokularno oz. znotrajočesno lečo (IOL) smo v Sloveniji implantirali prav pri nas, prvo trifokalno intraokularno oz. znotrajočesno lečo (IOL) pa isti mesec kot prvi kirurgi na svetu, saj smo bili med njimi tudi mi. Sama operacija je zelo podobna operaciji sive mrene, le da se tu implantira trifokalna ali bifokalna intraokularna oz. znotrajočesna leča (IOL), tam pa monofokalna intraokularna oz. znotrajočesna leča (IOL).

Pogoj za uspešno operacijo je sicer zdravo oko. Prisotna je lahko siva mrena, mrežnica in vidni živec morata biti zdrava. Zato je pred posegom potreben natančen pregled očesa, ki mora nujno vsebovati tudi OCT mrežnice. Potrebno je pregledati vidno ostrino, izmeriti očesni pritisk, narediti preiskavo z IOL mastrom, pregledati oko pod biomikroskopom, razširiti zenico in pri široki zenici pregledati mrežnico, vidni živec, žile in centralni del mrežnice, ki ga ljudje pogosto imenujejo rumena pega. Opraviti je potrebno aberometrijo in topografijo roženice s keratorefraktometrijo. Tak pregled običajno traja okoli 1 uro. Če nosite kontaktne leče, morate biti pred pregledom vsaj 3 dni brez mehkih kontaktnih leč in 1 teden brez poltrdih kontaktnih leč. Po pregledu je vid lahko meglen zaradi široke zenice, kar pomeni, da po pregledu ne smemo upravljati z motornimi vozili, saj je vid preslab, vsaj 3 do 4 ure. Po tem času se zenica sama zoži in vid se povrne. Zato za tak pregled svetujemo, ali da pridete na pregled z javnimi prevoznimi sredstvi ali v spremstvu nekoga, ki vas bo z avtom odpeljal domov.

Implantacije toričnih leč
Če imate astigmatizem in ste starejši od 40 let si lahko dioptrijo korigirate z implantacijo toričnih intraokularnih oz. znotrajočesnih leč (IOL) . Torične intraokularne oz. znotrajočesne leče (IOL) so primerne za vsakogar, ki ima astigmatizem 1 ali več dioptrij ne glede na stanje njegove mrežnice. Take leče se še posebej svetuje pri operaciji sive mrene, ko moramo odstraniti zamotnjeno očesno lečo in na njeno mesto implantirati umetno intraokularno oz. znotrajočesno lečo (IOL). Če ima pacient astigmatizem, bo po operaciji z implantacijo monofokalne intraokularne oz. znotrajočesne leče (IOL) potreboval očala tako za daljavo kot za bližino. Če pa implantiramo torično  intraokularno oz. znotrajočesno lečo (IOL), ne bo potreboval očal za daljavo, vendar samo enostavna očala brez cilindra za branje. Če se želi znebiti še očal za bližino, potrebuje trifokalno torično ali bifokalno torično intraokularno oz. znotrajočesno lečo (IOL). Za trifokalno torično ali bifokalno torično  intraokularno oz. znotrajočesno lečo (IOL)  ni več primeren vsak pacient, saj za takega pacienta z astigmatizmom potem veljajo iste zakonitosti, kot pri implantaciji bi ali tri fokalnih intraokularnih oz. znotrajočesnih lečah (IOL). Pred takšno operacijo je potreben natančen pregled. Potrebno je pregledati vidno ostrino, izmeriti očesni pritisk, narediti preiskavo z IOL mastrom, pregledati oko pod biomikroskopom, razširiti zenico in pri široki zenici pregledati mrežnico, vidni živec, žile in centralni del mrežnice, ki ga ljudje pogosto imenujejo rumena pega in opraviti aberometrijo in topografijo roženice s keratorefraktometrijo. Tak pregled običajno traja 1 uro. Po pregledu je vid lahko meglen zaradi široke zenice, kar pomeni, da po pregledu ne smemo upravljati z motornimi vozili, saj je vid preslab, vsaj 3 do 4 ure. Po tem času se zenica sama zoži in vid se povrne. Zato za tak pregled svetujemo ali da pridete na pregled z javnimi prevoznimi sredstvi ali v spremstvu nekoga, ki vas bo z avtom odpeljal domov.

Če imate sivo mreno si prav tako lahko korigirate dioptrijo ob hkratni  operaciji sive mrene.

Operacija sive mrene je pogosto izvajana operacija očesa, saj se samo v SLO opravi okoli 20 000 operacij letno. Je tudi ena najuspešnejših operacij, ki se sploh izvaja na svetu, saj je odstotek komplikacij pri izbiri izkušenega kirurga pod 1 %. V našem očesnem centru uporabljamo le materiale priznanih svetovnih proizvajalcev, operacijo izvajajo izkušeni kirurgi z vrhunsko tehnologijo in v ustreznih najsodobnejše opremljenih operacijskih dvoranah na mikroskopu Lumera 700 Zeiss, ki je edini tako kvaliteten mikroskop v celotni Sloveniji.

Naj vam na kratko razložimo, kako poteka operacija pri nas.

Na dan operacije boste v Očesni kirurški center dr. Pfeifer prišli ob vam določeni uri. Pri nas boste preživeli približno dve uri. V tem času vas bomo pripravili na operacijo in operacijo tudi izvedli. Po operaciji boste odšli domov. Zaželjeno je spremstvo. V oko vam bomo aplicirali kapljice za razširitev zenice in omrtvičenje očesa. Operirani boste v topični (kapljični) anesteziji, torej ne boste prejeli nobenih injekcij v okolico očesa in ne boste spali. Okolico očesa vam bomo sterilno očistili, oko pokrili s sterilno rjuho, med veke pa vstavili poseben pripomoček, ki vam bo držal veke odprte in tako preprečil utripanje vek med operacijo. Vašo lečo vam bomo odstranili s pomočjo ultrazvočne sonde skozi zelo majhen rez na robu roženice (okoli 2mm). Uporabili bomo tehniko Quick chop, ki jo je uvedel dr. Pfeifer, za kar je prejel najvišje priznanje Evropskega in Ameriškega združenja za kataraktno in refraktivno kirurgijo. Danes tehniko uporabljajo številni svetovno priznani kirurgi po celem svetu. V vašo lečno ovojnico vam bomo nato vstavili mehko upogljivo umetno intraokularno oz. znotrajočesno lečko (IOL) najvišje kvalitete. Ker je operativni rez majhen, ga običajno ni treba šivati. Celotna operacija traja od 10-20 minut. Po operaciji bo oko ostalo odprto in lahko boste že gledali, čeprav boste po operaciji videli še zelo megleno. Domov boste odšli takoj po operaciji, zato preostanek dneva počivajte. Večina bolnikov lahko prične z normalnim življenjskim ritmom 1 do 2 dni po operaciji.

Korekcijo astigmatizma lahko izvedemo s posebnimi intraokularnimi  oz. znotrajočesnimi lečami (IOL). S tem vam omogočimo boljšo vidno ostrino po operaciji brez uporabe očal za daljavo. Če imate astigmatizem nad 1 dioptrijo vam torej lahko vstavimo torično intraokularno oz. znotrajočesno lečo (IOL), s katero boste po operaciji na daljavo videli brez očal. Če imate astigmatizem, boste po operaciji brez korekcije astigmatizma potrebovali očala za daleč in blizu.

Ker se umetna intraokularna oz. znotrajočesna lečka (IOL) ni sposobna prilagajati za gledanje na blizu in na daleč, boste po operaciji potrebovali korekcijska očala za gledanje na blizu, ki se običajno predpišejo 1-3 tedne po operaciji. Če ste navajeni na očala za daljavo in bi jih želeli nositi tudi po operaciji sive mrene, morate to povedati operaterju pred operacijo. Če bi želeli biti po operaciji brez očal, tako pri gledanju na daljavo, kot na bližino oz. želite, da bo vaša odvisnost od očal bistveno zmanjšana vam lahko vstavimo bifokalno, trifokalno ali lečo s podaljšanim žariščem (multifokalno) intraokularno oz. znotrajočesno lečo (IOL). Za paciente, ki imajo astigmatizem preko 1 D, prihaja v poštev bi ali tri fokalna torična intraokularna oz. znotrajočesna leča (IOL). Za multifokalno intraokularno oz. znotrajočesno lečo (IOL) ni primeren vsak pacient in pred operacijo običajno potrebuje še dodatne meritve in razgovor. Lečo je potrebno naročiti, zato se morate o tem odločiti in pogovoriti pred predvideno operacijo.

Vsem našim pacientom vstavljamo asferično intraokularno oz. znotrajočesno lečo (IOL) s posebno zaščito za mrežnici nevarne spektre svetlobe, ki tako ščiti makulo. Ta lečka vam omogoča ostrejši vid v slabih vidnih pogojih kot so megla, tema, mrak in povzroča manj bleščanja. Ker se največ nesreč, poškodb, zlomov in prometnih nesreč zgodi ravno v teh pogojih, opisano lečko izredno priporočamo in jo vstavljamo tudi, če tega izrecno ne poveste pred operacijo.

Če ste že bili operirani zaradi sive mrene in potrebujete očala za blizu ali za daljavo ali celo za stalno, pa bi bili radi brez očal, vam lahko vstavimo Add-On IOL, da se izognete uporabi očal za daljavo, bližino ali oboje.

Kot pri vsaki operaciji so tudi tu možne komplikacije, ki pa so z izbiro dobrega kirurga manj verjetne. Možne komplikacije sive mrene so zamotnitev roženice, poškodba šarenice, poškodba zenice, krvavitev v oko, krvavitev v prostor med žilnico in mrežnico, povišan očesni pritisk, hudo očesno vnetje (endoftalmitis), odstop mrežnice in nekatere druge. Vse komplikacije vodijo do poslabšanja vida ali celo do slepote in izgube očesa. Komplikacije se po svetovni literaturi in po naših izkušnjah pojavljajo redkeje kot pri 1% pacientov. Možno je tudi, da med operativnim posegom pride do situacije, v kateri umetne očesne leče ni možno vstaviti. Dioptrija po operaciji je zaradi različnih vzrokov lahko drugačna, kot smo pred operacijo načrtovali. Če se boste odločili za implantacijo multifokalnih ali multifokalnih toričnih leč, boste lahko prvih šest mesecev okoli izvorov luči videli kolobarje, kar pa pri večini pacientov po šestih mesecih izgine. Leto ali več let po operaciji je možno, da bo potreben manjši laserski poseg – YAG kapsulotomija, da se razbije zamotnjena lečna ovojnica, ki jo med operacijo moramo pustiti v očesu, saj v njo vstavimo umetno lečko.

Ostrina vida po operaciji je odvisna tudi od stanja vaše mrežnice. V primeru patologije mrežnice, ki jo zaradi sive mrene, ki preprečuje natančen pregled ozadja pred operacijo, včasih ne moremo predhodno predvideti, je vidna ostrina po operaciji lahko slabša od pričakovane.

NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA

Kaj je operacija sive mrene?

Operacija sive mrene je najpogosteje izvajana očesna operacija na

svetu in tudi v Sloveniji. V Sloveniji letno opravimo okoli 17000

takih operacij. Pri tej operaciji odstranimo očesno lečo, ki se je

zamotnila, in na njeno mesto vstavimo umetno intraokularno oz.

znotrajočesno lečko (IOL), ki je ni potrebno odstranjevati iz očesa

 

ali menjati, kot nekateri zmotno mislijo. IOL je iz mehkega upogljivega

materiala in zato lahko intraokularno oz. znotrajočesno lečo (IOL)

implantiramo oziroma vstavimo v oko skozi zelo majhno luknjico v

očesu pri strani, velika je okoli 2 mm, čeprav je umetna leča kar velika

reč, s haptikami, ki držijo IOL v kapsularni vrečki, kar precej preko 1

cm. Če je operacija izvedena s tako malim rezom na očesu in brez

komplikacij, je rekonvalscenca le 1 do 2 dni. Po tem času lahko pacient

prične z normalnim delom, čeprav se vid popolnoma  stabilizira šele v

treh tednih po operaciji.

 

Kako je z očali po operaciji sive mrene?

Kakšna očala smo imeli pred operacijo je popolnoma nepomembno,

saj na po operativno dioptrijo vpliva samo ukrivljenost roženice in vrsta

intraokularne oz. znotrajočesne leče (IOL), ki jo imamo vstavljeno v oko.

Nekateri pacienti mislijo, da če za branje pred operacijo sive mrene niso

potrebovali očal, jih tudi sedaj ne bodo, vendar je to odvisno od vrste

intraokularne oz. znotrajočesne leče (IOL), ki jo vstavimo v oko, in na

dioptrijo ne vpliva, kakšna očala smo imeli prej celo življenje. Če imamo

v očesu monofokalno intraokularno oz. znotrajočesno lečo (IOL), to vrsto

leče plača zavarovalnica, ki ima eno samo žarišče, bomo po operaciji

potrebovali očala za bližino, morda celo za daljavo in bližino, če je naša

roženica neenakomerno ukrivljena in povzroča cilinder na roženici. Lahko

se odločimo tudi, da bomo nosili očala za daljavo dioptrije približno minus

2,50, in bomo lahko brali brez očal, če le nimamo roženičnega cilindra. Če

je prisoten roženični cilinder, pa bomo v vsakem primeru potrebovali očala

tako za daleč kot za blizu.

 

Kaj pa če želimo biti po operaciji brez očal?

S pomočjo multifokalnih intraokularnih oz. znotrajočesnih leč (IOL) je danes

možno tudi to. Obstaja kar nekaj vrst multifokalnih intraokularnih oz.

znotrajočesnih leč (IOL), ki nam omogočajo, da po operaciji sive mrene ne

potebujemo več očal niti za daleč niti na blizu, ne glede na to, ali imamo na

očesu prisoten tudi roženični astigmatizem ali ne. S pomočjo trifokalne

intraokularne oz. znotrajočesne leče (IOL) se očal popolnoma znebimo, saj

ima leča tri žarišča, kar nam omogoča branje, gledanje računalnika, ki je bolj

oddaljen, kot na primer knjiga ali časopis, in gledanje v daljavo, vse brez očal.

Pri bifokalnih intraokularnih oz. znotrajočesnih lečah (IOL) ima leča dve žarišči,

eno za branje in eno za gledanje v daljavo, pri tej leči se moramo za gledanje

računalnika in srednje razdalje prilagoditi ali z  večjim fontom črk na

računalniku, ali pa se približamo k ekranu z glavo na bralno razdaljo.  Pri

implantaciji leče s podaljšanim žariščem, boste po operaciji lahko brali na

računalnik in gledali v daljavo brez očal, za branje na blizu pa boste vseeno

potrebovali očala. Če ne berete veliko knjig oz. jih berete na tablici ali računalniku

boste zadovoljni s tovrstno lečo, ki pa ima manj svetlobnih fenomenov kot tri

ali bifoklna multifoklana intraokularna oz. znotrajočesna leča. Za tiste, ki imajo

prisoten šeroženični astigmatizem, pa so na voljo bi ali tri foklne torične

intraokularne oz. znotrajočesne leče (IOL), ki omogočajo neodvisnost od očal po

operaciji. Obstajajo tudi  torične intraokularne oz. znotrajočesne leče (IOL), ki

omogočajo gledanje brez očal na daljavo pri tistih z roženičnim astigmatizmom.

Vse te vrste operacij so v Sloveniji samoplačniške in jih  zavarovalnica ne plačuje.

 

Ali so vsi pacienti primerni za multifokalne intraokularne

oz. znotrajočene leče IOL?

Za torično  intraokularneo oz. znotrajočesno lečo (IOL)je primeren vsak pacient,

ki ima roženični cilinder višji od 1 dioptrije. Roženični cilinder je drugačen kot

cilinder, ki ga nosimo na očalih in se ga s posebnimi meritvami določi na pred

operativnih pregledih. Vsi pacienti, ki tak cilinder imajo, bodo brez torične

intraokularne oz. znotrajočesne leče (IOL) po operaciji rabili očala, tako za daleč

kot za blizu. Za bi ali trifokalno  intraokularno oz. znotrajočesno lečo (IOL) so

primerni pacienti, ki imajo sicer zdravo oko. Za te leče se lahko odločijo samo

pacienti, ki na pred operativnih preiskavah, kjer se nujno opravi tudi OCT slikanje

mrežnice in pregled ozadja pri široki zenici, nimajo druge pomembne patologije očesa,

razen sive mrene.

 

Ali se lahko to operacijo opravi tudi pri tistih, ki se želijo

znebiti očal, pa nimajo sive mrene?

Da, to je seveda možno in se tudi izvaja, v svetu množično, pri nas pa malo manj, saj

je potrebno te operacije plačati. Je pa to smiselno za vsakega, ki se je naveličal

iskati očala za branje ali stalno menjati očala enkrat za daleč in drugič za blizu.

Operacija se svetuje kot korekcija dioptrije po 40. letu starosti pacienta, ko se laserska

korekcija ali korekcija z ICL lečami ne svetuje več.

 

Kaj pa možne komplikacije?

Operacija zamenjave leče oziroma operacije sive mrene je najbolj uspešna operacija,

ki se opravlja v svetu. V rokah izkušenega kirurga in izurjenee ekipe je odstotek

komplikacij pod 1 %. Vidna ostrina po operaciji je sicer lahko drugačna kot smo

načrtovali, zaradi anatomskih posebnosti očesa, šibkih zonul, to so vezi, ki držijo

intraokularno oz. znotrajočesno lečo (IOL) v očesu,…., lahko pride tudi do komplikacije

med samo operacijo ali kmalu po njej. Sicer pa je to zelo uspešna operacija.

Potreben je temeljit in odkrit pogovor kaj medicina na tem področju nudi in kakšna so

pričakovanja pacienta. Ni vsak pacient primeren za vsako vrsto  intraokularne oz.

znotrajočesne leče (IOL).

 

Kako varna je tehnika operacije?

Sama tehnika operacije v Sloveniji je na zelo visokem nivoju. Leta 1989, ko je dr. Vladimir

Pfeifer lastnoročno iz ZDA prinesel prvo darovano aparaturo za fakoemulzifikacijo, se je

v Sloveniji začel silovit razvoj operacije sive mrene, ki je potekal hkrati za najrazvitejšimi

državami na svetu. Danes je tehnika izredno izpopolnjenjena tudi zaradi dr. Pfeiferja, ki je

za svojo tehniko operacije prejel najvišje priznanje tako Ameriškega kot Evropskega

združenja za kataraktno in refraktivno kirurgijo. Njegova tehnika se uporablja po celem

svetu, dr. Pfeifer  jo uči na največjih oftalmoloških kongresih. Ker je Slovenec, je tako

Slovenija z njim pridobila enega najboljših kirurgov za to področje, je pa tudi v Sloveniji

naučil te operacije veliko mladih oftalmologov. Vključno z mano. Nivo operacij je tako v

Sloveniji v sami svetovni špici. Operacija je sicer težka, saj pri operaciji uporabljaš obe

roki in obe nogi, z rokami držiš drobne inštrumente, z nogami pa upravljaš mikroskop z

levo nogo in aparat za fakoemulzifikacijo z desno nogo. Celotno operacijo vršiš preko

gledanja skozi mikroskop, kar se je na začetku najteže naučiti. Ko opraviš okoli 10.000

operacij, lahko šele rečeš, da dobro operiraš. Pomembno je tudi število operacij, ki jih

opraviš v enem letu. Tako se posebej ločimo visoko frekvenčni kirurgi od preostalih, če

v enem letu opraviš vsaj 1000 teh operacij. V Očesnem kirurškem centru dr. Pfeifer sva

kar dva, ki spadava med visoko frekvenčne kirurge. Sama opravim največ tovrstnih

operacij na leto v Sloveniji. Visoko frekvenčnih kirurgov je v Sloveniji sicer manj kot je

prstov na eni roki, saj na klinikah in bolnicah operira veliko kirurgov, število operacij

na posameznega kirurga pa je malo. Zato je seveda pomembno tudi kdo te operira in ne

samo kakšno tehniko uporabi kirurg.

 

Zakaj je siva mrena najpogosteje izvajan refraktivni

poseg na očesu?

Refraktivna operacija je vsaka operacija, ki spremeni dioptrijo očesa. Pred 40. letom

starosti se dela laser ali implantacija ICL leč za korekcijo dioptrije. Po 40. letu pa se

korekcija dioptrije opravi z zamenjavo intraokularne oz. znotrajočesne  leče (IOL). Če smo

imeli pred operacijo visoko minus ali plus dioptrijo, smo po operaciji lahko z dioptrijo 0,

pa še zavarovalnica nam to operacijo plača. Pri skoraj vsaki operaciji sive mrene korigiramo

tudi dioptrijo. Z monofokalno  intraokularno oz. znotrajočesno lečo (IOL) smo sicer omejeni,

s trifokalno, bifoklano ali lečo s podaljšanim žariščem  in torično  intraokularno oz.

znotrajočesno intraokularno lečo (IOL),  pa padejo še zadnje prepreke glede očal po

operaciji. Ker se teh operacij izvede res ogromno, je to najpogostejša operacija korekcije

dioptrije nasploh na svetu.

 

 

Dodaj odgovor