Siva mrena

 

Operacija sive mrene je pogosto izvajana operacija očesa, saj se samo v Sloveniji opravi okoli 20 000 operacij letno. Je tudi ena najuspešnejših operacija, ki se sploh izvaja na svetu, saj je odstotek komplikacij pri izbiri izkušenega kirurga pod 1 %. V našem očesnem centru uporabljamo le materiale priznanih svetovnih podjetij, operacijo izvajajo izkušeni kirurgi z vrhunsko tehnologijo in v ustreznih, najkvalitetnejše opremljenih operacijskih dvoranah na mikroskopu Lumera 700 Zeiss, ki je edini tako kvaliteten mikroskop v celotni Sloveniji.

Naj vam na kratko razložimo, kako poteka operacija pri nas.

Na dan operacije boste v Očesni kirurški center dr. Pfeifer prišli ob vam določeni uri. Pri nas boste preživeli približno dve uri. V tem času vas bomo pripravili na operacijo in operacijo tudi izvedli. Po operaciji boste odšli domov. Zaželjeno je spremstvo. V oko vam bomo aplicirali kapljice za razširitev zenice in omrtvičenje očesa. Operirani boste v topični (kapljični) anasteziji, torej ne boste prejeli nobenih injekcij v okolico očesa in ne boste spali. Okolico očesa vam bomo sterilno očistili, oko pokrili s sterilno rjuho, med veke pa vstavili poseben pripomoček, ki vam bo držal veke odprte in tako preprečil utripanje vek med operacijo. Vašo lečo vam bomo odstranili s pomočjo ultrazvočne sonde skozi zelo majhen rez na robu roženice (okoli 2mm). Uporabili bomo tehniko Quick chop, ki jo je uvedel dr. Vladimir Pfeifer, za kar je prejel najvišje priznanje Evropskega in Ameriškega združenja za kataraktno in refraktivno kirurgijo. Danes tehniko uporabljajo številni svetovno priznani kirurgi po celem svetu. V vašo lečno ovojnico vam bomo nato vstavili mehko upogljivo umetno intraokularno oz. znotrajočesno lečko (IOL) najvišje kvalitete. Ker je operativni rez majhen, ga običajno ni treba šivati. Celotna operacija traja od 10-20 minut. Po operaciji bo oko ostalo odprto in lahko boste že gledali, čeprav boste po operaciji videli še zelo megleno. Domov boste odšli takoj po operaciji, zato preostanek dneva počivajte. Večina bolnikov lahko prične z normalnim življenjskim ritmom 1 do 2 dni po operaciji.

Korekcijo astigmatizma lahko izvedemo s posebnimi intraokularnimi oz. znotrajočesnimi lečami (IOL). S tem vam omogočimo boljšo vidno ostrino po operaciji brez uporabe očal za daljavo. Če imate astigmatizem nad 1. dioptrijo vam torej lahko vstavimo torično umetno intraokularno oz. znotrajočesno lečo (IOL) s katero boste po operaciji na daljavo bolj neodvisni od očal. Če imate astigmatizem, boste sicer po operaciji brez korekcije astigmatizma potrebovali očala za daleč in za blizu.

Ker se umetna intraokularna oz. znotrajočesna leča (IOL) ni sposobna prilagajati za gledanje na blizu in na daleč, boste po operaciji potrebovali korekcijska očala za gledanje na blizu, ki se običajno predpišejo 1-3 tedne po operaciji. Če ste navajeni na očala za daljavo in bi jih želeli nositi tudi po operaciji sive mrene, morate to povedati operaterju pred operacijo. Če bi želeli biti po operaciji brez očal, tako pri gledanju na daljavo, kot na bližino, oziroma, če želite, da bo vaša odvisnost od očal bistveno zmanjšana vam lahko vstavimo multifokalno (bifokalno, trifokalno ali lečo s podaljšanim žariščem) intraokularno oz. znotrajočesno lečo (IOL). Za paciente, ki imajo astigmatizem preko 1. dioptrije, prihaja v poštev multifokalna (bi ali tri fokalna) torična intraokularna oz. znotrajočesna leča (IOL). Za multifokalno IOL ni primeren vsak pacient in pred operacijo običajno potrebuje še dodatne meritve in razgovor. Lečko je potrebno naročiti, zato se morate o tem odločiti in pogovoriti pred predvideno operacijo.

Vsem našim pacientom vstavljamo asferično intraokularno oz. znotrajočesno lečo (IOL), s posebno zaščito za mrežnici nevarne spektre svetlobe, ki tako ščiti makulo. Ta lečka vam omogoča ostrejši vid v slabih vidnih pogojih kot so megla, tema, mrak in povzroča manj bleščanja. Ker se največ nesreč, poškodb, zlomov in prometnih nesreč zgodi ravno v teh pogojih, opisano lečko izredno priporočamo in jo vstavljamo tudi, če tega izrecno ne poveste pred operacijo.

Če ste že bili operirani zaradi sive mrene in potrebujete očala za blizu ali za daljavo ali celo za stalno, pa bi bili radi brez očal, vam lahko vstavimo Add-On IOL, da se izognete uporabi očal za daljavo, bližino ali oboje.

Kot pri vsaki operaciji so tudi tu možne komplikacije, ki pa so z izbiro dobrega kirurga manj verjetne. Možne komplikacije sive mrene so zamotnitev roženice, poškodba šarenice, poškodba zenice, krvavitev v oko, krvavitev v prostor med žilnico in mrežnico, povišan očesni pritisk, hudo očesno vnetje (endoftalmitis), odstop mrežnice in nekatere druge. Vse komplikacije vodijo do poslabšanja vida ali celo do slepote in izgube očesa. Komplikacije se po svetovni literaturi in po naših izkušnjah pojavljajo redkeje kot pri 1% pacientov. Možno je tudi, da med operativnim posegom pride do situacije, v kateri umetne očesne leče ni možno vstaviti. Dioptrija po operaciji je zaradi različnih vzrokov lahko drugačna, kot smo pred operacijo načrtovali. Če se boste odločili za implantacijo multifokalnih ali multifokalnih toričnih intraokularnih leč (IOL), boste lahko prvih šest mesecev okoli izvorov luči videli kolobarje, kar pa pri večini pacientov po šestih mesecih izgine. Leto ali več let po operaciji je možno, da bo potreben manjši laserski poseg- YAG kapsulotomija, da se razbije zamotnjena lečna ovojnica, ki jo med operacijo moramo pustiti v očesu, saj v njo vstavimo umetno lečko.

Ostrina vida po operaciji je odvisna tudi od stanja vaše mrežnice. V primeru patologije mrežnice, ki jo zaradi sive mrene, ki preprečuje natančen pregled ozadja pred operacijo, včasih ne moremo predhodno predvideti, je vidna ostrina po operaciji lahko slabša od pričakovane.

3 dni pred operacijo boste pričeli kapati v oko, ki bo operirano naslednjo terapijo: Maxitrol 4 x dnevno in Yellox  2 x dnevno . Kapljice vzemite tudi na četrti dan, to je dan operacije. Kapajte jih preko dneva, ponoči ni potrebno. Kontrolo boste imeli prvi dan po operaciji pri operaterju. Nadaljnje kontrole določi operater in so običajno po 1. tednu, izjemoma tudi pozneje. Tri  tedne pred operacijo morate prenehati jesti zdravila za prostato (Omnic, čaj Vrbovec, ….).

Na dan operacije s seboj prinesite:

  • zdravstveno izkaznico (brez nje ne morete biti operirani),
  • pozitivno mnenje o sposobnosti za operacijo v lokalni anesteziji, ki vam ga izda Vaš splošni zdravnik.
  • Pred operacijo lahko normalno jeste.
  • Vzemite vsa zdravila, kot običajno. Če prejemate očesno terapijo že od prej, vzemite vse tudi na dan operacije. Posebej pozorni bodite da vzamete terapijo za povišan krvni pritisk, glavkom.
  • Priporočamo tudi pomirjevalo, ki ga vzemite zjutraj doma, lahko tudi še zvečer pred operacijo
  • Oblecite se lahkotno ( saj vas bomo s sterilno rjuho pokrili čez glavo).
  • Pridite točno, ali raje prezgodaj, ob Vam določeni uri. Ne zamujajte.
  • Oko ki bo operirano ne sme biti naličeno, koža v okolici očesa pa NE namazana s kremo.

Dodaj odgovor