Yag kapsulotomija

Kapsulotomija z YAG laserjem je namenjena bolnikom, ki so imeli operacijo sive mrene in je pri njih po posegu prišlo do zamotnitve lečne ovojnice.

Pri operaciji sive mrene so Vam odstranili motno lečo, ohranili pa lečno ovojnico, v katero so vstavili umetno lečo. Lečna ovojnica je sprva prozorna, čez čas pa se lahko zamotni. To vpliva na ostrino vida ali povzroča bleščanje. Težavo lahko rešimo z laserskim posegom, pri katerem naredimo odprtino v zamotnjeno lečno ovojnico. To ponovno omogoči svetlobnim žarkom nemoten vstop v oko.

Poseg opravimo ambulantno.

Pred posegom boste prejeli kapljice za širitev zenice in omrtvitev površine očesa (topično anestezijo). Pregledal Vas bo zdravnik in odgovoril na Vaša morebitna vprašanja v zvezi s posegom.

Zdravnik bo z žarkom YAG laserja naredil odprtino v zamotnjeno lečno ovojnico. Poseg je neboleč in traja do 10 minut.

Po posegu boste prejeli zdravila za zmanjševanje vnetja v očesu in zniževanje očesnega tlaka. Glede nadaljnjega zdravljenja upoštevajte navodila, ki Vam jih bo dal zdravnik ob koncu posega.

Na dan posega ne boste smeli voziti avtomobila.

Vid bo po posegu sprva nekoliko meglen zaradi posega in kapljic, ki jih boste prejeli pred njim. Težava mine v nekaj urah.Večina bolnikov po posegu bolje vidi. Izjema so tisti, ki imajo pridružene očesne bolezni in zato lahko ostrina vida pri njih ostane nespremenjena.

Zapleti kapsulotomije z YAG laserjem

Kapsulotomija z YAG laserjem je dokaj varen postopek. Po njem lahko pride do nihanj očesnega tlaka, ki se v večini primerov normalizira v tednu dni in ne vpliva na vid. Pri manj kot enem odstotku primerov se pojavijo: oteklina ali odstop mrežnice, krvavitev v oko, poškodba umetne leče ali očesno vnetje.

Dodaj odgovor