Odprava dioptrije z ICL (znotrajočesno lečo)

Pri pacientih starih od 20 do 40 let se dioptrija lahko korigira s pomočjo znotraj očesne leče, ki se vstavi v oko za šarenico in pred lastno pacientovo lečo. Taka operacija ima kar nekaj prednosti pred lasersko korekcijo dioptrije, ki se sicer izvaja bolj množično, saj za lasersko korekcijo niso potrebne posebne kirurške spretnosti vendar predvsem dober laser. Pri implantaciji znotraj očesne leče tako ne prihaja do komplikacij povezanih z roženičnim flapom, ki ga naredimo pri laserju, ni težav z bleščanjem ali motnjavami v roženici , ki se pogosto pojavijo pri laserski korekciji, nismo omejeni z velikostjo dioptrije , saj lahko korigiramo tudi zelo visoke dioptrije, ki jih z laserjem ne moremo, ne povzroča suhega očesa, ki je po laserski operaciji nujno zlo vsaj 6 mesecev, lahko pa tudi dalj časa. Re s pa je , da je to znotraj očesna operacija, ki ima tudi lahko svoje komplikacije značilne za vse znotraj očesne operacije . Odstotek komplikacij pa je pod 1 %. Samo operacija poteka v lokalni kapljični anesteziji, traja okoli 30 min in je zelo natančna. Operacijo lahko dobro izvede samo izkušen kirurg.

Za tovrstno operacijo ni primeren vsak pacient, zato so pred posegom potrebne natančne preiskave očesa. Tak pregled pred operacijo lahko traja 1 uro. Posebej pomemben je podatek o globini sprednjega prekata očesa in refrakciji očesa. Potrebno je tudi razumeti, da po bo pacient, ki si bo korigiral dioptrijo na daljavo, po 45 letu starosti potreboval očala za branje, tako kot sicer vsa zdrava populacija ljudi.

V Očesnem kirurškem centru dr. Pfeifer smo prvi v Sloveniji pričeli z tovrstnimi operacijami in imamo tako dolgoletne izkušnje.

Dodaj odgovor