Odprava dioptrije z implantacijo multifokalnih intraokularnih oz. znotrajočesnih leč (IOL)

S pomočjo multifokalnih intraokularnih oz. znotrajočesnih leč IOL  (bifokalne, trifokalne, bifokalne torične, trifokalne torične IOL in leče s podaljšanim žariščem), je danes možno odpraviti dioptrijo pri pacientih, ki potrebujejo očala tako na blizu kot na daleč.  Operacija se izvede enkrat v življenju in ima trajen učinek. Dioptrija se po operaciji običajno ne spreminja več, umetna leča v očesu pa je trajen material, ki ga ni potrebno z leti menjati ali kako drugače spreminjati.

Obstaja kar nekaj vrst multifokalnih intraokularnih oz. znotrajočesnih leč (IOL) , ki nam omogočajo, da po operaciji ne potrebujemo več očal niti za daleč, niti za blizu, oziroma se naša odvisnost od očal bistveno zmanjša, ne glede na to, ali imamo na očesu prisoten tudi roženični astigmatizem ali ne.

S pomočjo trifokalne intraokularne oz. znotrajočesne leče (IOL) se očal lahko praktično popolnoma znebimo, saj ima leča tri žarišča, kar nam omogoča branje, gledanje računalnika ali armature v avtu, ki je bolj oddaljena, kot na primer knjiga ali časopis, in gledanje v daljavo, vse brez očal.

Pri bifokalnih intraokularnihoz. znotrajočesnih  lečah IOL ima leča dve žarišči, eno za branje in eno za gledanje v daljavo. Pri tej leči se moramo za gledanje računalnika in gledanje na srednjo razdaljo prilagoditi ali z večjim fontom črk na računalniku, ali se približamo k ekranu z glavo na bralno razdaljo ali za to razdaljo uporabimo očala.

Pri lečah s podaljšanim žariščem, lahko brez očal gledamo na računalnik, na armaturo v avtu, gospodinjimo in gledamo v daljavo, za branje knjige, pa vseeno potrebujemo očala. Tovrstna leča je tako bolj primerna za tiste, ki berejo pretežno samo na elektronskih napravah, saj to lahko opravijo brez očal, kot tudi gledanje na daljavo, ki jim je omogočeno brez očal.

Za tiste, ki imajo prisoten še roženični astigmatizem, pa so na voljo bi ali tri fokalne torične IOL, ki omogočajo večjo neodvisnost od očal po operaciji pri pacientih z astigmatizmom, ki bi sicer rabili očala za daleč in za blizu že zaradi cilindra.

Obstajajo tudi torične intraokularne oz. znotrajočesne leče IOL, ki omogočajo gledanje praktično brez očal na daljavo pri tistih z roženičnim astigmatizmom. Za torično intraokularno lečo IOL je primeren vsak pacient, ki ima roženični cilinder višji od 1. dioptrije. Roženični cilinder je drug kot cilinder, ki ga nosimo na očalih in se ga s posebnimi meritvami določi na pred operativnih pregledih. Vsi pacienti, ki tak cilinder imajo, bodo s torično intraokularno oz. znotrajočesno lečo IOL po operaciji brez očal za daleč.
Za bi ali tri fokalno intraokularno lečo so primerni pacienti, ki imajo sicer zdravo oko. Za te leče se lahko odločijo samo pacienti, ki na pred operativnih preiskavah, kjer se nujno opravi tudi OCT slikanje mrežnice in pregled ozadja pri široki zenici, nimajo druge pomembne patologije očesa, lahko imajo prisotno samo sivo mreno.

Ta operacija je smiselna za vsakega, ki se je naveličal iskati očala za branje ali stalno menjati očala enkrat za daleč in drugič za blizu. Operacija se svetuje kot korekcija dioptrije po 40. letu starosti pacienta, ko se laserska korekcija ali korekcija z ICL lečami (implatibilnimi lečami Visian), ne svetuje več.
Operacija zamenjave leče z multifokalnimi intraokularnimi oz. znotrajočesnimi lečami ali  IOL je najuspešnejša operacija, ki se na svetu opravlja. V rokah izkušenega kirurga in izurjenega tima je odstotek komlikacij pod 1 %. Komplikacije so seveda tudi tu možne. Vidna ostrina po operaciji je sicer lahko drugačna, kot smo načrtovali, zaradi anatomskih posebnosti očesa, šibkih zonul, to so vezi, ki držijo lečo v očesu, …., lahko pride tudi do komplikacije med samo operacijo ali kmalu po njej. Po temeljitem pregledu, ki običajno traja 1 uro, se boste skupaj s kirurgom odločili, kaj je za vas najprimernejša izbira za korekcijo dioptrije. Ko bomo prejeli izračun za vašo lečo, vas bomo obvestili in potrdili termin operacije.
Sama tehnika operacije v Sloveniji je na zelo visokem nivoju. Leta 1989 ko je dr. Vladimir Pfeifer lastnoročno iz ZDA prinesel prvo darovano aparaturo za fakoemulzifikacijo, se je v Sloveniji začel silovit razvoj operacije na področju intraokularne leče, ki je potekal hkrati z najrazvitejšimi državami na svetu. Implantacijo multifokalne intraokularne leče ali IOL je v Sloveniji prvi opravil dr. Vladimir Pfeifer, že pred več kot 20 leti, ko so bile multifokalne intraokularne leče še velika posebnost.

Danes je tehnika izredno izpopolnjena, tudi zaradi dr. Vladimirja Pfeiferja, ki je za svojo tehniko operacije prejel najvišje priznanje, tako Ameriškega kot Evropskega združenja za kataraktno in refraktivno kirurgijo. Njegova tehnika se uporablja po celem svetu, dr. Vladimir Pfeifer pa jo uči na največjih oftalmoloških kongresih. Ker je Slovenec, je tako Slovenija z njim pridobila enega najboljših kirurgov za to področje.

Operacija je sicer težka, saj pri operaciji uporabljamo obe roki in obe nogi, z rokami držimo drobne inštrumente, z nogami pa upravljamo z mikroskopom z levo nogo in z aparatom za fakoemulzifikacijo z desno nogo. Celotno operacijo vršimo s pomočjo mikroskopa. Pomembno je tudi število operacij, ki jih posamezni kirurg opravi v enem letu. Tako se posebej loči visoko frekvenčni kirurg od preostalih kirurgov, če v enem letu opravi vsaj 1000 operacij. Visokofrekvenčen kirurg ima najmanjše možno število komplikacij med samo operacijo in je tako najzaneslivejša možna izbira operaterja, kar je še posebej pomembno pri težkih operacijah.

 

 

Leave a Reply