Estetske operacije očesa

Vse operacije kože vek ali veznice imenujemo estetske operacije očesa. Pri nas lahko opravite pregled in operacijo pri povešenosti vek na eni ali obeh straneh (ptoza vek), pri zavihanju veke navznoter (entropij), kar zaradi trepalnic močno draži roženico in lahko povzroči tudi ulkus na roženici ali ponavljajoče se vnetje očesa, pri zavihanju veke navzven (ektropij vek), pa lahko pride do močnega solzenja, pogostih vnetij in rdečega draženega izpostavljenega očesa. Pterigij je patologija veznice in roženice očesa, saj veznica raste na roženico in lahko povzroči močan astigmatizem, ki vpliva na vid ali celo raste tako daleč, da omejuje vid. Potrebna je operacija pterigija, ki se pri nas vrši na poseben uspešen način z transplantacijo veznice, pri sami ekciziji so recidivi namreč zelo pogosti in težki.

Različne izrastke na vekah, bradavice, fibromi, nevusi lahko izrežete pri nas. Po potrebi opravimo tudi histologijo odvzetega tkiva.

Blefaroplastiko, zaradi preveč kože ali povešenostjo kože vek, ki nastane z leti, pri nas opravljamo rutinsko in zelo uspešno tudi pri mlajših pacientih, kot pri tudi bolj radikalno starejših. Za glajenje očesnih gub in gub na obrazu v okolici očesa, na čelu, nosu in bradi ali okoli ustnic, uporabljamo filerje, ki dajo takojšen učinek, ki traja od 6 mesecev do 2 leti, odvisno kateri filer uporabimo.

Z alikacijo Botox toksina onemogočimo pretirano gubanje obraza in tako ravnamo gube obraza ter hkrati preprečujemo nastajanaje novih gub. Za aplikacijo se odločimo tudi v primeru blefarospazmov. Aplikacije je potrebno ponavljati na 5 do 6 mesecev za dober učinek.

Opravljamo tudi težje, redkejše operacije, s področja kože vek ali druge očesne plastične operacije.

Pregled in operacijo lahko običajno izvršite isti dan, lahko pa najprej opravite pregled in se za operacijo dogovorite za drug termin.

Plastična operacija povešenih vek ali blefaroplastika

Utrujen videz ali celo žalosten izgled

Koža z leti postaja vse bolj ohlapna, tanjša, kože je tudi preveč, podkožno maščevje lahko počasi plahni, vse to vodi v spremembo izgleda obraza. Če se to dogaja na vekah, izgledate utrujeni, lahko celo žalostni, saj se veke povesijo. Povešene veke običajno motijo zaradi utrujenega videza, lahko pa povzročijo tudi izpad v vidnem polju, saj prekrivajo običajno zgornji zunanji del vidnega polja.  Če vas povešenost vek moti je čas, da se posvetujete z oftalmologom o eventuelni blefaroplastiki.

Korekcija povešenih vek  ali blefaroplastika je poseg, ki ga opravimo v lokalni anesteziji. Operacija traja okoli 1 do 2 uri. Pri operaciji z nežnim skalpelom ali laserskim nožem odrežemo odvečno kožo in gube kože na zgornjih, lahko pa tudi na spodnjih vekah. Vedno operiramo na obeh očeh simetrično, lahko samo obe zgornji veki, lahko pa obe zgornji in obe spodnji veki.

Operacijo opravi oftalmolog specialist kirurg.  Poseg opravimo ambulantno. Rez skrijemo v gubo kože, tako da je rez po operaciji praktično neviden, ko so oči odprte.

Pred operacijo je nujno potreben posvet in pregled, da se razjasni, kaj pacient pričakuje in kaj lahko kirurg realno naredi. Paziti je namreč treba, da se ne odstrani preveč kože, saj so potem veke lahko preveč odprte, ali premalo, saj je potem učinek nezadosten.  Paziti moramo tudi , da ne spreminjamo obrazne podobe Poseg je sicer zelo varen in relativno enostaven. Vaš obraz po posegu izgleda mladostnejši in svež.

Okrevanje po operaciji  lahko traja od 1. tedna do 3. tednov, odvisno od posameznika in obsežnosti posega. Prvi dan po posegu svetujemo počitek, da oteklina okoli vek hitreje izzveni. Tudi spanje z nekoliko višjim vzglavjem na hrbtu pripomore k manjši oteklini okoli oči. Koža ne veki se celi hitro in po enem tednu je rana praktično zaceljena. Kontrolni pregled je običajno po enem tednu, ko odstranimo tudi šive kože.

Blefaroplastika je neboleč poseg, ki se ga opravlja rutinsko in zelo pogosto, tako pri moških kot pri ženskah običajno po 40. letu starosti. Omejitve zgornjih let ni. Lahko se opravi tudi pri mlajših pacientih, ki imajo povešene veke zaradi genetike že prej. Če ste zaradi povešenih vek nesrečni, se ne obotavljajte in nas pokličite čimprej, saj vas bo svež obraz razveselil in vam dal tudi dodatno življenjsko energijo

Leave a Reply