Preventivni pregledi oči

Po 40. letu starosti, je preventivni očesni pregled nuja, ki naj bi jo opravil prav vsak posameznik, tudi če v družinski anamnezi ni znanih posebnosti ali bolezni na očeh. Potrebno je pregledati vidno ostrino, izmeriti očesni pritisk, pregledati oko pod biomikroskopom, razširiti zenico in pri široki zenici pregledati mrežnico, vidni živec, žile in centralni del mrežnice, ki ga ljudje pogosto imenujejo rumena pega. Tak pregled običajno traja 1 uro, saj moramo počakati, da se zenica razširi. Po pregledu je vid meglen zaradi široke zenice, kar pomeni, da po pregledu ne smemo upravljati z motornimi vozili vsaj 3 do 4 ure, saj je vid preslab, . Po tem času se zenica sama zoži in vid se povrne. Zato za tak pregled svetujemo, da pridete na pregled z javnimi prevoznimi sredstvi ali v spremstvu nekoga, ki vas bo z avtom odpeljal domov.

Če se na takem pregledu ugotovi kakršna koli patologija, je potrebno z dodatnimi preiskavami izpeljati diagnostiko in ugotoviti, ali je potrebno zdravljenje. Vse dodatne preiskave lahko tudi opravite pri nas, pogosto isti dan, včasih pa vas je potrebno naročiti tudi na subspecialističen pregled drugi dan.

Če potrebujete samo naova očala, se pri nas vedno opravi osnovni pregled s potrebnimi preiskavami, da se česa ne spregleda.

Leave a Reply