Fluresceinska angiografija

Fluoresceinska angiografija je najpomembnejša diagnostična preiskava pri ugotavljanju starostne degeneracije makule (SDM). Z njo natančno določijo območje, ki ga je treba zdraviti. Zdravljenje poteka ali z mrežničnim Argon laserjem ali z biološkimi zdravili oz. anti VEGF terapijo. Pred preiskavo mora zdravnik bolniku razširiti zenice. V žilo mu vbrizga posebno rumeno barvilo fluorescein. To skupaj s krvjo kroži po telesu ter pride v žile očesne mrežnice in žilnice. Sledi fotografiranje očesnega ozadja. Pri zdravem očesnem ozadju se obarvajo samo žile in barvilo nikjer ne izstopa iz žil, medtem ko pri nenormalnem žilju mrežnice ali žilnice barvilo lahko pronica iz žil, ali se nenormalno zadržuje v različnih predelih mrežnice. Ko barvilo prehaja skozi žile, bolnik sedi pred kamero in gleda v natanko določeno smer, fotograf pa naredi več zaporednih fotografij očesnega ozadja. Na temelju teh fotografij se zdravnik odloči za nadaljnje zdravljenje.

Navodila pacientom po opravljenem kontrastnem slikanje mrežnice
Pri nas ste opravili preiskavo s kontrastom (fluorescein), ki obarva vašo kožo rahlo rumeno za 3–6 ur, urin bo močno rumen še cel dan po preiskavi. Svetujemo vam, da popijete čim več te-kočine, saj se tako kontrast iz vašega telesa hitreje izloči.
Kapljice za razširitev zenice, povzročijo nekaj časa meglen vid, ne boste mogli brati, niti ne boste smeli voziti avtomobila. Priporočljivo je, da po pregledu nosite sončna ali zatemnjena korekcijska očala, saj je oko z razširjeno zenico zelo občutljivo.

Dodaj odgovor