Laserska operacija dioptrije

Z laserskim posegom na roženici želimo zmanjšati odvisnost od očal in kontaktnih leč pri ljudeh s kratkovidnostjo ali daljnovidnostjo. Predpogoj je stabilna dioptrija vsaj pol leta, odsotnost drugih očesnih bolezni, ki lahko vplivajo na poseg ter dioptrija v območju, kjer je zdravljenje z laserjem priporočeno in varno. Če ne spadate v ta območja, so na voljo druge metode odprave dioptrije.

Pred posegom opravimo obsežen pregled, s katerim do najvišje možne mere izključimo morebitne kontraindikacije za poseg ter natančno določimo način in obseg zdravljenja. Sledi natančna razlaga posega ter poteka pred in po posegu, tveganj in morebitnih stranskih učinkov, določitev termina in ocena stroškov.

Metode zdravljenja so v grobem dveh tipov. Pri prvem tipu odstranimo epitel in opravimo lasersko ablacijo na površini roženice. Pri drugem tipu zarežemo tanek reženj v roženico, odpremo kot pokrov, opravimo lasersko ablacijo nekoliko bolj v globini ter zapremo reženj na prvotno mesto. Prednost površinskih tehnik je, da ohranimo debelejšo in stabilnejšo roženično stromo, vendar je okrevanje po posegu zaradi odstranitve epitela daljše. Pri drugi tehniki, smo pozorni na ostanek debeline po opravljeni ablaciji. Če je ostanek dovolj debel, je poseg varen. Okrevanje je hitro, ostaja pa doživljenska možnost za premik režnja ob neposrednem kontakatu. Ob primerni pred operativni obravnavi, ustreznem individualnem svetovanju glede izbire posamezne tehnike ter pravilni varni izvedbi, nudi vsaka tehnika odlične rezultate. Izbor je zato najbolje opraviti po natančnem pregledu in v pogovoru s kirurgom.

Dodaj odgovor