Ambulanta za suho oko

V  Očesnem kirurškem centru dr. Pfeifer imamo v Sloveniji edino samoplačniško subspecialno ambulanto za suho oko, ki jo skupaj z dr. Vladimirjem Pfeiferjem vodi dr. Alja Črnej, zdravnica s Harvardske univerze, kjer se je tri leta ukvarjala prav s težavami suhega očesa. To je zelo pogosta težava, predvsem pri ženskah in se ob pravilni diagnostiki in zdravljenju lahko uspešno, sicer pogosto dolgotrajno zdravi. Na pregledu, ki običajno traja okoli 30 min, vam bomo pregledali oči in našli za vas najustreznejšo terapijo. Pregled je samoplačniški.

RESONO EYE terapija sedaj dostopna tudi v Očesnem Kirurškem Centru Pfiefer

Resono_suhoko2

S pomočjo najnovejše tehnike si lahko pomagamo sedaj tudi z neinvazivno terapijo vseh oblik suhega očesa. Resono eye s pomočjo viskofrekventenga električnega polja nizke moči spodbuja presnovo in naravno regeneracijo celic, zmnjšuje tudi vnetno rekacijo prisotno pri sindromu suhega očesa. S tem zdravi direkten vzrok za suho oko in zagotavlja dolgoročne rezultate. Po svetu se ga že uporablja tako v številnih očesnih klinikah kot subspecialističnih ambulantah za suho oko, saj so številne študije prikazale izredno dobre rezultate v zmanjšanju simptomov in znakov suhega očesa. Zdravimo lahko tako evaporativno obliko suhega očesa, kot tudi suho oko zaradi premalo solz, kot tudi kombinacijo obeh vrst suhega očesa.
Potrebni so vsaj 4 tretmani po 20 min v 1 tedenskem razmiku. Končni učinek se pojavi v 1 mesecu po zaključenih tretmanih, saj je za naravno regeneracijo potreben čas.
Poseg je prijeten, popolnoma neboleč, pacienti ga opisujejo kot izredno učinkovit.

Kako si pomagam, če imam suho oko - marec 2023

Kako si pomagam, če imam suho oko – marec 2023″

Moje Zdravje - Pogosto nošenje mask lahko povzroči sindrom suhih oči - december 2021

Moje Zdravje – Pogosto nošenje mask lahko povzroči sindrom suhih oči – december 2021″

Revija Moje zdravje - Suhe oči tudi pozimi - december 2021

Revija Moje zdravje – Suhe oči tudi pozimi – december 2021″

Nedeljski dnevnik - Buljenje v ekrane povzroča težave - december 2020

Nedeljski dnevnik – Buljenje v ekrane povzroča težave – december 2020″

Nova MEDICINA - Nov pristop k zdravljenju bolezni suhega očesa - oktober 2020

Nova MEDICINA – Nov pristop k zdravljenju bolezni suhega očesa – oktober 2020″

Revija Moje zdravje - Sindrom suhega očesa - marec 2020

Revija Moje zdravje – Sindrom suhega očesa – marec 2020

Revija Maja - Ali je preveč časa za ekrani škodljivo za otroke - november 2018

Revija Maja – Ali je preveč časa za ekrani škodljivo za otroke – november 2018

 

Novosti na področju zdravljenja suhega očesa in suhega očesa v povezavi z blefaritisom (disfunkcije Meibomovih žlez ali MGD)

Pogovarjali smo se s specialistko oftalmologinjo kirurginjo dr. Marijo Ano Schwarzbartl Pfeifer, iz Očesnega kirurškega centra dr. Pfeifer.

Suho oko je težava, s katero se srečuje vse več ljudi. Posebno po 40. letu starosti in v povezavi z različnimi očesnimi operacijami, predvsem po operaciji korekcije dioptrije z Excimer laserjem po metodi LASIK ali po operaciji sive mrene, je suho oko prisotno pogosteje kot sicer.

Težave kot so pekoče, rdeče oči, občasno zamegljen vid, srbenje oči, občasno prekomerno solzenje, občutek peska ali tujka v očesu, otežkočeno branje zaradi zameglitve slike ali pekočih oči so pogosto opisane s strani pacientov.

Terapija z umetnimi solzami brez konzervansov sicer pomaga, a je učinek solzic kratkotrajen, običajno traja 20 min do 2 uri. Zato je na področju suhega očesa v zadnjem letu ali dveh, opaziti izredni napredek v terapiji. Obstajajo že biomarkerji, s pomočjo katerih lahko zelo enostavno določiš ali je suho oko posledica vnetnih reakcij ali ne, in se seveda temu ustrezno potem odločiš tudi glede terapije.

V očesnem kirurškem centru dr. Pfeifer imamo temu namenjeno subspecialistično oftalmološko ambulanto za suho oko, kjer lahko našim pacientom ponudimo terapijo z zdravili in postopki, ki se uporabljajo v tujini, v Sloveniji pa drugod še niso dostopni.  Standardna terapija gretja vek, čiščenja robov vek, protivnetne kapljice s steroidi, omega maščobne kisline, laneno ali ribje olje, umetne solzice različnih proizvajalcev brez konzervansov , okluzija izvodil solznih poti, je pogosto premalo.

Bistvenega pomena je določiti, prisotnost vnetnega parametra. S posebnim testom MMP 9, lahko ugotovimo ali je vnetje pri suhem očesu prisotno ali ne. Test se uporablja za vsakega pacienta kot enkratni test. Okluzija punktuma se ne priporoča, če je test pozitiven, tudi odgovor na protivnetno trapijo se z lahkoto predvidi na osnovi rezultata testa. Test nam torej za razliko od do sedaj uporabljenih testov, kot so T BUT test, Schirmerjev test , test osmolarnosti, pomaga pri izbiri pravilne terapije in napove rezultat zdravljenja. Test lahko trenutno v Sloveniji opravite samo v Očesnem kirurškem centru dr. Pfeifer.

Ker je suho oko pogosto (od 60 do 80 % suhega očesa po strokovni leteraturi) posledica nenormalnosti v mastnem delu  solznega filma, za kar so odgovorne predvsem Meibomove železe, je pogosto za rešitev težave s suhim očesom potrebno najprej normalizirati delovanje teh žlez.

Novo pri nas je lasersko zdravljenje suhega očesa

S pomočjo laserskega zdravljenja z E eye laserjem, stimuliramo preko vegetativnega živčevja Meibomove žleze, da začnejo zopet normalno delovati. Potrebni so trije tretmaji, prvi, čez 14 dni in čez 1 mesec. V Očesnem kirurškem centru dr. Pfeifer, kjer lasersko zdravljenje suhega očesa edini v Sloveniji opravljamo sedaj že 1 leto, imamo izredno dobre izkušnje tudi pri pacientih, ki jim ostala standardna terapija ni pomagala. 

Toaleta vek je lahko tudi terapija, če se izvaja s pravimi čistilnimi robčki, ki vsebujejo zdravilo

Čiščenje robov vek s posebnimi robčki (Cliradex), ki vsebujejo olje čajevca, ki uničuje Demodexe, ki so dokazani povzročitelji blefaritisa, je izrednega pomena pri MGD oz. blefaritisu. Tovrstni robčki žal v Sloveniji še niso registrirani, lahko pa jih dobite pri nas ali si jih sami nabavite preko elektronskih trgovin iz ZDA ali Anglije. Potrebno pa je dolgotrajno čiščenje, vsaj nekaj mesecev. Navadni robčki, ki veke zgolj umijejo so tu premalo.

Kaj pa terapija s kapljicami, kaj je novega na tem področju

Lokalni ciklosporini brez konservansov (Ikervis) so kapljice, ki se jih v oko aplicira 2x dnevno, lahko več mesecev. Blažijo vnetno reakcijo, ki je pri suhem očesu vedno prisotna. Žal tudi te kapljice niso dostopne na zelen recept, lahko pa si jih na priporočilo oftalmologa sedaj že kupite v lekarni. Ker je to novost za lekarne, jih ne boste dobili povsod, vendar jih lahko naročijo in jih pridete iskati čez dan ali dva. Seveda pa jih morate plačati. Baje bodo že spomladi dostopne tudi na zelen recept.

Topični sekretagogi  v Sloveniji še niso dostopni , lahko pa si jih kupite v ZDA.

Nasalni nevrostimulator  True tear je že registriran pripomoček, ki s stimulacijo v nosu poveča sekrecijo solz. Ker je še zelo nov, so klinične študije še nezanesljive. Lahko pa ga preizkusite, če si ga priskrbite iz tujine, kjer je tudi to velika novost.

Največ obeta novo zdravilo, ki deluje podobno kot lokalni ciklosporini na proti vnetni mehanizem, vendar na čisto drugem segmentu vnetne reakacije, lifitegrast, ki je v ZDA že registriran pod imenom Xiidra podjetja Shire od julija 2016. Zdravilo je izredno drago in po prvih kliničnih študijah izredno uspešno v zdravljenju suhega očesa, tudi v kombinaciji z lokalnimi ciklosporini.

Kirurško zdravljenje prihaja v poštev tudi pri suhem očesu ali ne

Kirurško zdravljenje, kot je konjuktivoplastika oz. kirurgija conjuktivohalaze je relativno majhna operacija, ki pa pri določenih oblikah suhega očesa bistveno pripomore k dobrem rezulatau zdravljenja. Tudi ta poseg izvajajo le redki kirurgi, pri nas ga lahko opravite, če je indiciran.

Sondiranje Meibomovih žlez je poseg, ki ga opravljajo redki kirurški centri, saj je relativno duhamoren in potrebuješ veliko potrpljenja, da ga opraviš. Sam postopek lahko traja tudi 1 uro ali celo dalj, saj je potrebno sondirati vsako žlezo posebej, na vseh 4 vekah. Postopek pa lahko pomaga pri težavah celo več kot 1 leto.

Tarsorafija, aplikacija Botulin toxina,  transplantacije amnijske membrane, transplantacije žlez slinavk se uporabljajo pri izrazitih težavah s suhim očesom

Kaj lahko storimo sami

Dietna prehrana bogata z omega maščobnimi kislinami, manjšim vnosom kalorij, veliko rib in ribjih izdelkov, avokado, olivno olje, laneno olje, izogibanje suhemu okolju in okolju s klimatskimi napravami, izogibanje ozračju, ki je močno onesnaženo, med in mleko vključiti v prehrano, akupunktura in veliko telesne aktivnosti ter sreča so osnovne stvari, za katere lahko v veliki meri poskrbimo sami.

Kakšna terapija je torej najboljša

Vsaka terapija ni primera za vsakega, zato je odločilnega pomena pregled v ambulanti za suho oko, kjer se predvsem na osnovi pregleda odločimo, kaj je za vsakega posameznika najustreznejša terapija. Večina zgoraj omenjene terapije je dostopna tudi Slovencem po takih ali drugačnih poteh, samo volja, znanje in pogosto tudi finance so potrebne, pa bo stanje vašega suhega očesa obvladljivo.

 

Dodaj odgovor